Hallituksen ainoa ongelma on keskustan paniikki

Puolueet syntyvät tarpeeseen ja edustavat ideologiaa. Ilman ideologiaa puolue ajautuu sekalaiseksi joukoksi ihmisiä, jotka hakevat vain omaa ja pienemmän eturyhmän etua. Puolueita on syntynyt ja kuollut aina ajankuvan ja tilanteen mukaan. Suomessa keskustan kuolemaa on pitkään povattu mutta keskustalle on ollut tilausta. Toisaalta syrjäseutujen puolustajana ja toisaalta tietyn ideologian edustajana.
Keskusta on liitetty vahvasti perinteisiin ja levollisiin arvoihin. Sipilän hallituskausi rikkoi monen silmissä tämän kun leikkaukset kohdistui vahvasti heikompaan kansanosaan ja yleisesti maan etuihin. Kirjoitin jo Sipilän kauden alussa, että keskustan kannatus vajoaa kymmenen prosentin nurkille ja palautuu hitaasti jos keskusta löytää taas arvonsa ja jatkaa levollisuutta. Jos taas ei löytä keskustan kannatus on 5% kohdilla kun sote-uudistus on ollut voimassa noin kaksi vuotta.
Keskustan suurin haaste tulee olemaan juuri sote-uudistus. Sote-uudistus on se jossa alueiden valtuustot pohtivat aluetta kokonaisuutena ja siinä tapahtuu sama kuin tapahtui kouluverkon uudistuksessa. Pisteitä lakkautetaan ja korvataan uusilla keinoilla. Keskustalla olisi nyt tuhannen taalan paikka edustaa edistystä ja pyrkiä seinien sijaan samaan varoja keskittymään nimenomaan uusiin keinoihin hoitaa terveyttä paikka- ja aika riippumattomasti.
Sote-uudistus tulee siis loppujen lopuksi sinetöimään keskustan kohtalon jos he eivät muuta toimintaansa. Suomella ei ole enää varaa, eikä mahdollisuutta siirtää rahaa tyhjeneville alueille. Tässä ei ole kyse asettelusta kaupungit vastaan maaseutu vaan siitä kehityksestä jonka ihmiset ovat omalla käytöksellä luoneet. Kaikki merkit viittaa, että keskusta jatkaa edelleen monilla rattailla. Toisaalta pyrkivät talous puolueeksi, ottavat irtiottoja maahanmuuttokeskustelussa rasistiseen suuntaan, puhuttelevat edelleen syrjäseutuja tulonsiirroilla ja antavat yksittäisten edustajien tehdä päivittäisiä irtiottoja.
Ei hallitus ole koskaan täysin yksimielinen. Hallitus koostuu eri puolueista ja ihmisistä joilla on eri näkemyksiä. Sen takia hallitusohjelma on yksi Suomen tärkeimmistä dokumenteista. Se luotsaa hallitusta läpi kauden ja tekee tavoiteltavat asiat näkyviksi. Se myös antaa syyn kävellä ulos hallituksessa jos hallitusohjelmaa ei noudateta. Pääasia on se, että hallitus antaa yksimielisen lausunnon kun toiminnan aika on. Muuten hallituksen sisällä kuuluukin kuulua eri ääniä ja mielipiteitä. Kuten kaikissa vaiheissa ja kaikkialla politiikka on kompromisseja ja toisten kuuntelua mitä suuremmissa määrin. Eikä sitä, että jokin poliittinen elin on eri mieltä ennen päätöstä ole asia jota pitää pelätä tai peitellä. Pääasia on, että päätös ja sen vaikutukset kyetään selkeästi perustelemaan niin, että kansalaiset sen ymmärtää.
Palataan lopuksi ideologiaan ja puolueisiin. Minkään puolueen ei pitäisi olla olemassa kannatuksen takia vaan ideologian joka luo kannatusta. Kun tarve ideologialle loppuu loppuu myös tarve puolueelle tai puolueen kannatus vähenee. Jos kannatusta pyritään pitämään korkeana keinotekoisesti siitä kärsii eniten Suomi ja Suomen kansa. Otetaan esimerkkinä RKP joka toimii lähes jokaisessa hallituksessa ja kannatuksen vakaus kertoo, että puolueelle on kysyntää ja tarve. Toivon, että keskusta kasaa itsensä ja siirtyy kannatuksen miettimisestä kehityksen miettimiseen.
Olen sitä mieltä, että keskustaa tarvitaan Suomessa mutta me tarvitsemme järkevän keskustan joka palaa omaan ideologiaan ja hyväksyy faktat ja vähenevän kannatuksen. Suomi tarvitsee nyt puolueiden täyden keskittymisen rakentamiseen. Meidän talouskasvu on ollut katastrofaalisen pientä miltei 20-vuotta ja kahden vuoden päässä, ennusteiden mukaan, jämähdämme taas. Se johtuu monesta asiasta mutta poliittisen päättämisen osalta suurin syy on kyvyttömyys tehdä rakenteellisia uudistuksia. Sote-uudistus vähentää kiinteitä paikkoja syrjäseuduilla mutta parantaa palveluita kokonaisuudessaan kaikille. Jotta selvitään yhdessä ja saamme talouden kasvuun pitää puolueiden kannatus unohtaa ja tehdä työtä Suomen menestyksen eteen. Menestystä seuraa yleisesti kannatus ja vaikka ei seuraisi niin kenenkään ei pitäisi olla politiikassa itsensä tai puolueen takia.
0
NikoEskelinen
Sosialidemokraatit Hyvinkää
Ehdolla aluevaaleissa

Niko Eskelinen (50) on Hyvinkääläinen inhimillisen digitalisaation asiantuntija. Hän on kahden tyttären perheenisä, joka kuvaa katsovansa maailmaa kaupallisen humaanisti. Eskeliselle luottamus on yksi tärkeimmistä arvoista. Hän arvostaa faktoihin perustuvaa päätöksentekoa ja keskustelua.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu