Kehysriihen siirto kunnallisvaalien yli

Työ- ja elinkeinoministerion entinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen kirjoitti hyvän kolumnin tilanteesta: Päätöksiä ei voi siirtää aina seuraavien vaalien yli. Hallitus on kertonut, että normaali budjettiriihi ja tulosten puolivälitarkastelu siirtyy kuntavaalien jälkeen, ja syynä on ettei valtiovarainministeriö kerkeä saada laskelmia valmiiksi.

Erkki Virtanen toteaa:

"Tilastokeskus saa lukunsa valmiiksi maaliskuun puolivälissä. Kehysriihen normaaliaika olisi viikon päästä tästä. Jos ensi keväänä noudatettaisiin normaalia aikataulutusta, kehysriihi olisi siis maaliskuun loppupuolella. Mutta eipä ole. Riihi on vähin äänin siirretty kokonaisella kuukaudella eteenpäin, huhtikuun lopulle. Kovin läpinäkyvänä, lähes lapsellisena tekosyynä on vaivihkaa kerrottu, että valtiovarainministeriö ei saa kansantalouslaskelmiaan tätä ennen valmiiksi."

"Todellinen syy on tietysti se, että kuntavaalit pidetään huhtikuun yhdeksäs päivä, eikä hallitus halua tuoda niiden alla mitään ikäviä uutisia hallitusohjelman toteutumisesta tai toteutumatta jäämisestä ja siitä johtuvista mahdollisista toimenpiteistä, esimerkiksi lisämenoleikkauksista äänestäjien nähtäväksi ja opposition riekuttavaksi."

Itselleni tämä teoria kuulostaa varsin todennäköiseltä. On kummallista, että toimissaan hallitus korostaa asioiden ja muutosten kiireellisyyttä, mutta tähänastisten toimien vaikuttavuuden tarkastelulla sekä tulevien toimenpiteiden suunnittelulla ei yhtäkkiä olekaan kiire?

Lisäksi meneillään on ollut  keskeisten ministerien toteuttama farssi: valtiovarainministeri Orpo kertoo lisäsäästöjä tarvittavan 1-2 miljardia, pääministeri Sipilä kommentoi ettei lisäsäästöjä tarvita, ja elinkeinoministeri Rehn että kyllä lisäleikkauksiin tulee varautua. Eikö hallituksella pitäisi olla joku yhteinen linja? Tästä vielä puuttuu, että joku PS:n ministeri sotkee tätä lisää.

Virtanen muuten kertoo, ettei uransa varrelta muista vastaavaa sanaharkkaa keskeisten ministerin välillä.

Ministerien sekoillessa olisi nyt varmaan toimittajien käytävä kysymyssä valtiovarainministeriön korkeimmilta virkamiehiltä pitääkö paikkansa, etteivät laskelmat valmistua ajoissa kuten muina vuosina. On erikoista että joulukuun alussa tiedetään, ettei näin käy eikä asialle voida tehdä mitään.  Jos viivästys johtuu valtionvarainministeriöstä, niin heidän tulee avata syyt tälle. Ainakin teoriassa virkamiesten pitäisi kertoa kansalle totuus, poliitikkojen totuudesta ei nyt oikein voi olla varma.

Tämä näyttää jälleen pahalta eikä ollenkaan Suomen edun mukaiselta. Toivottavasti asia selvitetään.

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu