Keskustan rooli Nuorisäätiön toiminnassa

Jussi Eronen on kertonut hyllytetyistä jutuista ja maininnut Nuorisosäätiöön liittyvän uutisoinnin. Jo aiemmin hän totesi vaikeuksien alkaneen Nuorisosäätiöön liittyvissä jutuissa.

MOT-ohjelma on pariin otteeseen käsitellyt Keskustan Nuorisosäätiön kiinteistökauppoja ja epäselvyyksiä. Sen verran epäselvyyksiä on, että viranomaisetkin asiaa tutkivat – ainakin Patentti- ja rekisterihallitus, joka säätiöitä valvoo.

Jäikö asiasta tuomatta jotain esille, ainakin uutisissa pidettiin Keskustan suhde säätiöön lähes pimennossa lukuunottamatta pientä mainintaa keskustataustaisuudesta? Keskusta ei muuten jostain syystä ottanut mitään kantaa tähän asiaan ainakaan tietääkseni – tai sitten heiltä ei ole saanut sitä ainakaan YLEstä pyytää?

"Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen johdolla säätiöstä on kehitetty merkittävää kovan rahan rakennuttajaa ja vuokranantajaa. Vuoden 2015 toimintakertomuksen mukaan Nuorisosäätiö suunnittelee tai rakennuttaa 35 kohdetta, joihin tulisi peräti yli 3 600 asuntoa eli yli tuplaisi aiemman rakennuskantansa."

Aika erikoista, kun sääntöjensä mukaan Nuorisosäätiön tehtävänä on tukea nuorten itsenäistymistä ja käytännössä tämä on tarkoittanut ennen kaikkea kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen tarjoamista nuorille. Yhdistyksen säännöissä kerrotaan: "Säätiön tarkoituksena on sosiaalinen nuorisotyö ja erityisesti nuorison kasvatustyön kehittäminen sekä nuorten itsenäistymisen tukeminen. Tarkoituksensa toteuttamiseksi säätiö vuokraa asuntoja nuorille ja mahdollisesti henkilöille, jotka kuuluvat sellaiseen erityisryhmään, jotka tarvitsevat erityistä tukea myös varsinaisen nuoruusiän jälkeenkin ja jotka ovat tulleet säätiön vuokralaisiksi nuorina. Asuntojen vuokrausta ohjaavat sosiaaliset perusteet, jossa harjoittaa sosiaalista neuvonta-, valistus ja kasvatustyötä sekä järjestää ohjattua vapaa-ajan toimintaa."

Mitähän ja missä laajuudessa näistä säätiö tekee tällä hetkellä? Nuorisosäätiöllä on ainakin 200 miljoonan euron omaisuus, joka on hankittu valtaosin kansalaisten eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran ja Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) tuella. Esimerkiksi RAY on tukenut yleishyödyllisen säätiön toimintaa 2000-luvulla Ylen mukaan yli 35 miljoonalla eurolla ja Vanhasen hallitus 16 miljoonalla eurolla.

Tuntuu myös todella oudolta nuo Viron retkeilyt säätiön sääntöjä vasten. Ylen artikkeli: "Nousiainen kertoo huomanneensa, että Viron vuokra-asuntomarkkinat toimivat huonosti. Tämän takia Virossa työskentelevien tai opiskelevien suomalaisnuorten on vaikea saada kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Osin tämän takia Nuorisosäätiö päätti tehdä 12 miljoonan euron sijoituksen rakennushankkeeseen Tallinnassa."

YLE jatkaa: "Säätiön miljoonilla ei tosin rakenneta nuorten soluasuntoja vaan satoja kovan rahan asuntoja Tallinnan Olympiapurjehduskeskuksen alueelle. Hankkeesta vastaa Brave Capital eli sama taho, johon Wileniuksen peruuntuneen asuntokaupan jäljet johtavat."

Aiemmat hallitukset sekö johto ovat vahvasti keskustasta, mukana on ollut mm Vanhanen ja Kaikkonen. Nykyinen hallitus on suhteessa suureen kiinteistöomaisuuteen vähintäänkin erikoinen. Katseltuani webistä hauilla ko henkilöiden taustoja en itse voi ymmärtää, miten tällainen hallitus pyörittää yli 200 miljoonan kiinteistöomaisuutta. Hallituksessa ovat Perttu Nousiainen (pj), Kiril Häyrinen, Rauno Koitermaa, Riikka Mykkänen ja Pasi Pönkä.

Hallituksella on säätiön säännöissä todella paljon valtaa: "Säätiön asioita hoitaa ja sitä edustaa kahdeksi (2) vuodeksi kerrallaan valittu hallitus, johon kuuluu vähintään viisi (5) ja enintään seitsemän (7) varsinaista jäsentä. Toimikausi alkaa valintaa koskevan kokouksen päättymisestä ja päättyy kahden vuoden kuluttua pidettävän valintakokouksen päättymiseen Hallitus täydentää itse itsensä."

Säätiön ollessa kyseessä tuo viimeinen on varsinkin hieno, eli kun ei ole omistajatahoa tai yhtiökokousta, niin hallitus täydentää itse itsensä. Eli piiri pieni pyörii vaikka kuinka kauan, ei ole omistajatahoa kyseenalaistamassa tätä koskaan.

Jonkun taitavan ja sinnikkään toimittajan pitää selvittää kuinka tähän on päädytty. Kuinka Nousiainen ja Haaro ovat nousseet asemaan, jossa pyörittävät yleishyödyllistä säätiötä miten haluavat? Mikä on Keskustan rooli tässä kaikessa?

 

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu