Rikesakosta hallinnollinen virhemaksu, mahdollistaako perutut korotukset?

Yle uutisoi tänään lakimuutoksesta, jossa ylinopeutta ajava ei enää syyllistyisi rikokseen vaan "moititttavaan toimintaan". Eduskuntaan on tulossa ensi vuonna esitys, jonka mukaan suurin osa liikennesakoista korvattaisiin hallinnollisella virhemaksulla. Lainmuutoksen myötä päiväsakkoja määrättäisiin enää törkeimmistä liikennerikkomuksista.

Koko artikkeli: http://yle.fi/uutiset/3-9370615

Itseäni alkoi heti mietityttämään, että mahdollistaako tämä perustuslakiin kaatuneen sakkojen tuplauksen yrittämisen uudestaan.  Aiemman rikesakon muuttuessa hallinnolliseksi rikemaksuksi tarkoittaako se, että sen korottaminen huomattavasti olisikin mahdollista? Kyseessä ei olisi enää muihin rikoksiin verrattava asia.

Jos näin on, niin kyseessä on kyllä melkoinen vedätys.

Lukiesssani eteenpäin huomaan artikkelista:

"Hallinnollinen virhemaksu on tarkoitus porrastaa virheen vakavuuden mukaan. Pienimmillään virhemaksu voi olla vaikkapa 20 euroa. Maksun suunniteltua ylärajaa LVM ei vielä paljasta."

Minusta tämä nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että tällä toteutetaan tavoiteltu rahojen keruu sakkojen korotuksella vaihtamalla rikos moitittavaksi toiminnaksi ja rikesakko hallinnolliseksi virhemaksuksi. Toivottavasti olen väärässä.

Jos en ole väärässä, niin nykyhallitus on kierompi kuin osasin edes kuvitella – melkoisia ketkuja.

Toivottavasti olen väärässä. Ja myös asian julkaiseminen juuri aatonaattona illalla on sattuma.

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu