Tekeekö raha ilkeäksi?

Kalifornian yliopiston professori Paul Piff tutkii tiimeineen eriarvoisuutta sekä varallisuuden vaikutusta käyttäytymiseen. Tutkimuksissaan hän on havainnut, että ylemmän sosiaaliluokan ihmisillä on suurempi taipumus toimia epäeettisesti, olla taipuvaisempia narsismiin sekö olla vahvasti mielestään oikeutettuja korkeampaan asemaansa. Mitä rikkaampi olet sitä vahvemmin tunnet siis olevan oikeutettu asemaasi.

Käyttäytymistutkimuksia on tehty lukuisilla koejärjestelyillä, joista tässä muutama:

Kaliforniassa on sama liikennesääntö kuin Suomessa eli suojatielle tulossa olevan jalankulkijan eteen pitäisi pysähtyä. Tutkimuksessa seurattiin suurta määrää autoja ja niiden toimintaa. Alhaisimman hintaluokan autoista kaikki pysähtyivät ja noudattivat lakia. Ylimmän hintaluokan autoista taas lähes 50% rikkoi lakia. Tulos oli selvä, mitä kallimpi auto, sitä todennäköisemmin sen kuljettaja rikkoi lakia.

Toisessa kokeessa laitettiin odotustilaan karamellipurkki, josta erityisesti huomautettiin makeisten olevan tarkoitettu lapsille. Tätä seurattiin piilokameralla. Rikkaat ottivat siitä kaksi kertaa enemmän makeisia purkista kuin köyhemmät.

Kolmannessa kokeessa järjestettiin tilanne, jossa pelattiin perinteistä Monopolia muokatuilla säännöillä. Toisilla oli alussa merkittävästi enemmän rahaa ja omaisuutta, kaksi peräkkäistä heittokertaa sekä paremmat säännöt. Toisilla taas oli vain pieni alkupääoma ja perinteiset säännöt.  Pelejä tarkkailtiin piilokameroilla. Pelin edetessä oli merkittävä ero näiden ryhmien käyttäytymisessä: rikkaat alkoivat käyttäytyä rehvakkaasti ja mahtaillen rahoillaan, ja he ottivat itselleen huomattavasti enemmän tarjolla olevia ilmaisia suolakeksejä.

Merkittävin asia käyttäytymisessä kuitenkin oli, että jonkin aikaa pelin loppumisen jälkeen rikkaalta ryhmältä kysyttiin syytä heidän menestykselleen. Käytännössä kaikki kertoivat kuinka olivat tehneet hyviä ostoja ja olleet taktisesti älykkäitä. He unohtivat täysin epätasapuolisen lähtötilanteen ja laittoivat menestyksen täysin omaksi ansiokseen. Näin käy muussakin elämässä.

Hongkongilaiset professorit Zhansheng Chen and Yuwei Jiang esittivät eettisiä valintoja vaativia kysymyksiä eri varallisuusluokista oleville ihmisille. Kokeen tuloksista selvisi mm että rikkaammat hyväksyivät helpommin huijaamisen kokeissa sekä väärien tietojen laittamisen CV:hen. Yksi mielenkiintoinen löydös on myös, että alempien tuloluokkien ihmiset ovat antavat ennemmin rahaa hyväntekeväisyyteen.

Tutkimustulosten kertoma käyttäytyminen näkyy yhteiskunnassa ja joskus esimerkiksi täällä blogien keskusteluissa. Taloudellisen epätasa-arvon sekä erilaisten lähtökohtien merkitystä ei oteta huomioon. Menestys katsotaan omaksi ansioksi eikä lähtökohdilla ja eriarvoisuudella ole ollut merkitystä.

Mielenkiintoisia tutkimustuloksia tärkeästä aiheesta, niiden mukaan varakkaille vaikuttaisi syntyvän empatiavaje vähempiosaisia kohtaan ja kaikki saatu menestys koetaan puhtaasti omaksi ansioksi.

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu