Entistäkin parempi Puheenvuoro-palvelu vuonna 2017?

Tämä Puheenvuoro-foorumi on ainutlaatuinen ja hieno paikka, jossa kansalaiset ja poliitikot kohtaavat erilaisine mielipiteineen. Täällä voi kukin tulla pois omasta kuplastaan ja keskustella erilaisten ihmisten kanssa. Miten tästä voitaisiin yhdessä tehdä entistäkin parempi paikka, ohessa muutamia ajatuksiani keskustelukulttuurin kehittämisestä täällä vielä lyhyehkön kokemukseni pohjalta. Monet näistä ovat some-kulttuurille ominaisia ja paljon puhutaan siitä, mihin suuntaan olemme matkalla. Ennenkuin minut leimataan tekopyhäksi, niin tunnustan heti alkuun, että olen myös itse tehnyt virheitä täällä ja provosoitunut, mutta pyrin parempaan nyt ja tulevaisuudessa.

Meidän itse kunkin olisi hyvä lukaista muistutuksena kerran päivässä nuo blogien säännöt, jotka löytyvät kommenttikentän alta:

  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.

Jos näitä pääosin edes kohtuullisesti noudatettaisiin, niin olisimme jo pitkällä. Kukin voi arvioida näiden toteutumista vaikkapa katsomalla toissapäivän suosituimman blogin kommenttiketjun kera: "Natsipelle näyttää selviävän vähällä". Asioista toki pitää puhua niiden oikeilla nimillä ja mielipiteitä on monia. Itse ihmettelen mitä tällaisella oikein saavutetaan tai edes halutaa saavuttaa? Vastapuolen tahallisen ärsyttämisen ja provosoitumisen aiheuttaman kiivaan huutelun lisäksi. Syntyykö siitä jotain rakentavaa ja tuleeko maailmasta jotenkin parempi paikka? Minusta ei.

Kenties meidän kunkin kannattaa valita taistelumme. Eilen minua ärsytti suunnattomasti blogi Barack Obaman surkeasta onnistumisesta. Katsottuani blogia ja sen kommenttiketjua tiesin, että osallistumalla tähän värikkääseen mielipidesotaan en saavuta mitään – kaksi vastakkaista osapuolta huutelee toistensa ohi .  Ihan kokonaan en voinut jättää asiaa sikseen, joten laitoin tutkimustuloksen varsin neutraalisti vain osoittaakseni, että toisenlaisiakin näkemyksiä hänen onnistumisestaan on monella.

Tämä liittyy myös faktojen ja mielipiteiden jatkuvaa sekoittumiseen. Ricky Gervais on todennut: "You can have your own opinions. But you can't have your own facts." Vaikka mitä tekisimme, niin tämä haaste ei kokonaan poistu: mielipiteet ja faktat sekoittuvat täällä jatkuvasti toisiinsa. Voimme vain yrittää olla parempia tässä – yritetään silti parhaamme.

On mukavaa että täällä on myös poliitikkoja muita yhteiskunnan vaikuttajia, heille esittäisin muutaman toiveen kiireistään huolimatta. Moni vaikuttaa rykäisevän bloginsa tänne markkinointimielessä häviten lähes samantien siihen liittyvästä keskustelusta – se ei ole foorumin idea. Toinen havaintoni liittyy siihen, että osa poliitikoista rajoittaa kommentteja asettamalla ennakkotarkastuksen blogeihinsa. Törmäsin erääseen kunnallisvaaliehdokkaaseen, joka ei jättänyt julkaisematta vain epäasiallisia kommentteja vaan kaikki negatiiviset mielipiteet, jotka mm osoittivat hänen faktansa vääriksi. Kommenttiketjusta tuli siten osa hänen vaalipropagandaansa pelkillä puoltavilla mielipiteillä. Tällainen ei kuulu foorumin henkeen. Joidenkin käyttäjien bännäys on omasta blogista perusteltua, mikäli toistuvasti rikotaan sääntöjä. Tämä kommenttien hyväksyntämenettely on mielestäni hieman arveluttava – ainakin blogin yhteydessä olisi hyvä näkyä hylättyjen määrä.

Uusi Suomi -medialle sekä ylläpidolle suuri kiitos menneestä vuodesta, tämä on hieno foorumi! En voi kuvitellakaan millaisia haasteita ylläpidolla on pitää homma edes jotenkin lapasessa – rankkaa duunia, KIITOS!

Suuri kiitos bloginkirjoittajille, jotka panette itsenne julkisesti likoon. Suuri kiitos myös kommentoijille, jota ilman tämä ei olisi keskustelua vaan monologi.

Kaikille oikein hyvää uutta vuotta 2017! Yritetään tänä vuonna kaikki olla hieman parempia ja kunnioittavampia toisiamme kohtaan!

PS. Pari blogiviitettä olivat vain esimerkkejä laajemmasta ilmiöstä. Tarkoitukseni ei niitä ollut nostaa esille jotenkin poikkeuksina tms eikä nostaa niitä tässä keskusteltavaksi. Ja älkää sotkeko tuulivoimaa tähän blogiin pliis.. 😉

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu