Kansanedustaja Kärnän totuudenjälkeinen maailma

Keskustan kansanedustaja Kärnä on viime aikoina ilmoittautunut vahvasti kilpaan eduskunnan suurimpien populistien joukossa kirjoituksillaan tänne Puheenvuoroon. Kirjoituksia yhdistää sama kaava, jossa ensin julkaistaan blogi puutteellisilla ja täysin harhaanjohtavilla "faktoilla", ja kun niitä aletaan ampumaan alas yksi kerrallaan katoaa tämä Lapin puolustaja keskusteluista saman tien – näkyy vain maasturin perävalot miehen suunnatessa metsälle.

Kärnä varmaankin luottaa siihen, että hänen kannattajansa eivät ikinä noita kommentteja lue vaan ottavat hänen kirjoituksensa totena nyökytellen tyytyväisenä – meidän Mikko näytti kaiken maailman hipeille taas kaapin paikan. Ei näytä kaapin paikkaa, itse asiassa kaappi ei ole siellä päinkään minne hän sormellaan osoittaa.

Kärnä luottaa vahvasti yhteen taktiikkaan: suomalaisten itsetuntoa hivelee väittämä siitä, että vaikkapa turkiseläinten ja tuotantoeläinten kohtelu on Suomessa maailman parasta ja eettisintä. Vaikka muualla maailmassa eläimet kärsisivät niin meillä on kaikki hyvin – suomalainen on parasta. Kansallista itsetuntoa hivelevä ajatus, joka ei valitettavasti pidä paikkaansa. Olemmeko siis huonoja? Emme todellakaan ole ja verrattuna muuhun maailmaan useimmiten hyviä, mutta väitteelle parhaimmuudesta ei ole mitään faktapohjaa. Voit valita omat mielipiteesi, mutta et voi valita omia faktojasi.

Muun muassa hänen blogikirjoituksensa "Ruokahaaste vuodelle 2017" sekä turkistarhausta puolustava "SOK astui miinaan" eivät kestä mitään analyyttistä  ja kriittistä tarkastelua esitettyjen "faktojen" osalta. Kukin voi itse täällä tutustua kyseisten blogikirjoituksien kommentteihin, joissa todistetaan väittämät yksi kerrallaan vääriksi, niin ettei kirjoituksesta ole lopulta jäljellä kuin savuavat rauniot. Kun tämä lähteisiin ja tietoihin perustuva väitteiden kiistäminen alkaa, ei tämä Lapin puolustajaksi itseään komeasti tituleeraava mies ole koskaan taistelemassa näkemyksiään puolustamassa. Tämä vaikuttaa olevan ennemmin sääntö kuin poikkeus.

Kyseisiä blogeja ja niiden kommentteja katsomalla kukin voi itse havaita nämä asiat. En ryhdy tähän tuomaan niitä kummemmin esille, yksi esimerkki mainittakoon: hän syyllistää kasvissyöjät soijan käytöstä unohtaen sattumalta, että maailman soijatuotannosta yli 90% menee eläinrehuksi. Eli juuri sen eläinravinnon tuottamiseen, jota hän puolustaa – haloo, planeetta maa kutsuu Mikkoa..

Jotain hyvää ruokahaasteista kuitenkin poiki, Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määtän blogi ja Vaalan esimerkki monipuolisen lähiruoan käytöstä on loistava:

http://tyttimtt.puheenvuoro.uusisuomi.fi/228811-lahiruuan-osuutta-julkis…

Kansanedustajalta on mielestäni lupa odottaa jopa korkeampaa moraalia ja etiikkaa. Sanotaanhan perustuslaissakin seuraavaa: "Kansanedustaja on velvollinen toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia, eivätkä häntä sido muut määräykset." Silmiini ei ole sattunut kansanedustaja Kärnän puheenvuoroja eduskunnassa, toivottavasti ne siellä pohjautuvat totuuteen eikä tahalliseen harhaanjohtamiseen.

Itse syön myös lihaa ja en tässä todellakaan halua syyllistää lihansyöjiä. Kannatan myös lähiruokaa ja näen Vaalan esimerkin loistavana – toimintatapa pitäisi ottaa käyttöön koko Suomessa. Liharavinnon tuottamisen merkittävä ja jopa moninkertainen kulutus luonnon resursseille suhteessa kasviravintoon ei kuitenkaan ole uskon asia. Kasvispainotteisuuden lisääminen on kiistatta eduksi tälle maapallolle – sehän on jopa palaamista suomalaisuuden juurille, jolloin lihan osuus ruokavaliosta oli nykyistä vähäisempi.

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu