Vastine KD:n puoluesihteeri Maanselän kritiikkiin toimeentulotuesta

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Maanselkä tekee blogissaan toimeentulotuesta perustavanlaatuisen virheen, etten sanoisi kardinaalimunauksen. Erottaessaan ajatuksessaan toimeentulotuen ja peruspäivärahan tason joudutaan täysin harhapoluille.

Emme voi pohdinnassa erottaa esim työmarkkinatuen ja kansaneläkkeen tasoa toimeentulotuesta kuten hän tekee. Maanselkä kysyy: "Jos verrataan aluksi Ruotsiin niin voi kysyä miksi täällä käytetään tuplasti enemmän toimeentulotukea kuin Ruotsissa?"

Vastaus tähän on, koska Ruotsissa esim työmarkkinatuki ja kansaneläke on merkittävästi korkeammalla tasolla, jolloin sillä oikeasti pystyy elämään. Jos katsotaan Suomen peruspäivärahaa, joka esim työmarkkinatuen osalta verojen jälkeen jättää käteen 518,40 kuukaudessa (laskettu 20 päivällä), niin pelkästään sillä on mahdotonta tulla toimeen. Tällöin on sitten haettava toimeentulotukea selvitäkseen, tällöin sitten toimeentulotuen osuus tuista on suurempi kuin Ruotsissa. Tanskaan pätee ymmärtääkseni sama kuin Ruotsiin.

Suomessa on valittu malli, jossa jostain syystä pidetään peruspäiväraha niin pienenä, että se pakottaa ihmiset hakemaan toimeentulotukea selvitäkseen. Vuodelle 2017 ainoa muutos oli se, että työmarkkinatuen peruspäiväraha laski 8 senttiä päivältä ollen nyt 32,60. Edellisen kerran sitä laskettiin 2016 alussa 14 senttiä eli kansaneläkeindeksin mukaan laskettava peruspäiväraha on pudonnut yhteensä 20 senttiä päivältä. Suunta ei ole ainakaan parempaan päin, vaikka alennukset ovat pieniä.

Poliitikot syyllistyvät jatkuvasti tähän samaan tarkoitushakuiseen toimintaan: poimitaan naapurimaa Ruotsista yksi asia, jolla perustellaan omat tavoitteet. Ei voida erottaa yhtä sopivaa lukua kokonaisuudesta! Ottakaa se koko pulla rusinoiden kera ja tarkastelkaa kokonaisuutta analyyttisesti, vaikka se onkin vaikeampaa.

Maanselkä kritisoi myös  sitä, että tuen hakemista helpotetaan. Tämän hän tekee vaikka tilanne Suomessa on seuraava:
"Sosiaaliturvan alikäyttö on Suomessa merkittävä köyhyyttä lisäävä ongelma, sillä vain noin puolet tukeen oikeutetuista hakee toimeentulotukea. Syynä on se, etteivät kansalaiset saa riittävästi tietoa heille kuuluvasta sosiaaliturvasta ja se, etteivät kaikki toimeentulotukea tarvitsevat selviä tuen saamisen edellyttämästä mittavasta paperisodasta. Kolmantena syynä on toimeentulotuen saajille sälytetty häpeällinen leima." https://fi.wikipedia.org/wiki/Toimeentulotuki

Myös EU on arvostellut Suomea tästä samasta asiasta. Ei tarvitse kuin ottaa Maanselän liittämä alempi taulukko käytettävistä tuloista, niin ymmärtää kuinka monimutkainen kokonaisuus on kyseessä. Kuinka moni voi väittää nopeasti kuviota tutkittuaan ymmärtävänsä koko problematiikan? Aika monta graafia elämässäni ihmetelleenä tunnustan, etten minä ainakaan – taidan olla vaan tyhmä.

Nyt kun tehdään päätös oikeaan suuntaan ja puretaan sitä parjattua byrokratiaa, Asmo Maanselkä ja ilmeisesti Kristillisdemokraatit puolueena on sitä vastaan? Vähäosaisille oikeutetun tuen saamisen tahallinen vaikeuttaminen, jotta sitä kuluisi vähemmän, on eettisesti täysin kestämätön ajatus.

Haluaisin todellakin tietää onko koko Kristillidemokraattien johto tämän ajatuksen takana? Ihmettelen suuresti, että puolueenne arvojen pohjalta teette tällaista politiikkaa.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu