Vastine Mikko Kärnälle: muu Suomi ei maksa Uudenmaan asumistukia

Kansanedustaja Kärnä toi tänään esille väittämän siitä, että muu Suomi maksaisi Uudenmaan asumistuet – ei muuten maksa. Koko väite on absurdi, ja jälleen sen tueksi tuodaan yksi tilasto erotettuna kokonaisuudesta täysin tarkoitushakuisesti.

Aiemmassa blogissaan valtionosuuksista Kärnä totesi: "Mediaa ja monia ihmisiä vaivaa valitettavasti katsantokannan kapeus. Kansantaloutta tulisi katsoa kokonaisuutena ja nähdä Suomi yhtenä kokonaisuutena. Valtionosuuksien ja sen tasauksen kritisoiminen ei ole kokonaisuuden katsomista, vaan mitä suurinta "osaoptimointia". Se on myös tahallista vastakkainasettelun lietsomista. "

Mitä hän sitten itse tekee? Katsoo kokonaisuutena eikä lietso vastakkainasettelua? Kuvittelisi Rajavartiolaitostaustalla, että johtaminen esimerkillä on tuttu käsite ja selkärangassa.

Kansanedustaja Kärnä on nyt itse ottanut yhden tilaston ja käsittelee sitä täysin erillään muusta kokonaisuudesta. Hän kertoo blogissaan seuraavaa asumistuista: "Kun tämä jaetaan asukaskohtaiseksi summaksi, saa Uusimaa 215 euroa per asukas koko maan keskiarvon ollessa 148 euroa. Jos tuen määrä olisi Uudellamaalla sama kuin koko maan asukaskohtainen keskiarvo, säästäisimme 108,5 miljoonaa euroa yhteisiä verovaroja."

Laitetaanpa tähän rinnalle hänen aiemmin esille tuomat tiedot kuntien valtionosuuksista. Jos ne laitetaan esitetyn asumistuen kartan viereen, niin se on käytännössä käänteinen. Otetaan esimerkiksi Kärnän edustama Lappi, siellä asumistuen määrä per asukas on tilaston mukaan 143 euroa ja Uudellamaalla 215 euroa eli eroa 82 euroa per asukas.

Valtio taas maksaa kunnille valtionosuuksia s.e. Lapissa se on pääosin yli 3500 euroa per asukas ja Uudellamaalla noin 1000 euroa per asukas. Erotukseksi tulee alarajallakin laskettuna 2500 euroa.

Jos näitä vertaillaan rinnan, niin verrattuna asumistukeen hyötyy Lapin asukas valtionosuuksista 30 kertaa enemmän kuin asumistuen erosta. Paljonko enemmän sitä rahaa tarvittaisiin Lappiin, jotta tilanne olisi Kärnän mielestä oikeudenmukainen?

Koko väite on absurdi, paikkansapitämätön ja herättää tarpeetonta vastakkainasettelua. Tämä on huono tapa tehdä politiikkaa!

EDIT 18.1.2017 klo 11:25: Puolustin tässä blogissani Uuttamaata esitettyjä väittämiä vastaan, en halua hyökätä muuta Suomea vastaan. Tärkeintä on tiedostaa faktat ja koittaa löytää kaikkia hyödyttäviä ratkaisuja. Uusimaa ja muu Suomi tarvitsevat toisiaan enkä aja vaikkapa muutosta kuntien valtionosuuksiin. Itse haluan lopulta tämän vastakkainasettelun poistuvan enkä valitettavasti tuonut sitä esille hyvin nopeasti tehdyssä kyhäelmässäni. Itsekin haluan elinvoimaisen maaseudun ja koko Suomen.

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu