Mustan laatikon tuoma yksityisyyden menetys ja palveluoperaattorit

Bernerin selvityksessä mainitaan yhtenä mahdollisena palveluntarjoajana kanta-asiakasketjut. Pohditaan tovi, mitä mahdollisuuksia mustan laatikon ja paikkannustietojen saaminen toisi niille, ja mikä sen vaikutus on yksityisyyteen.

Selvityksesssä todetaan: "Uudenlaiset liiketoimintamahdollisuudet suuntautuisivat alkuvaiheessa niille tahoille, joilla olisi esimerkiksi tietojärjestelmiensä osalta jo olemassa olevat resurssit kerätä tienkäyttäjiltä asiakasmaksuja. Näitä tahoja voisivat olla esimerkiksi teleoperaattorit, vakuutusyhtiöt sekä
erilaiset kanta-asiakasketjut.
"

Pohtiessani yksityisyyttä tulevaisuudessa ja mitä tietoja asiakkaasta kerätään päädytään aika mielenkiintoisin skenaarioihin. Otetaan esimerkiksi nuo yhtenä mahdollisena palveluntarjoajana olevat bonuskorttijärjestelmiä käyttävät yritykset, esimerkiksi otan tähän S-ryhmän. Minulla ei ole mitään tietoa, että ko yritys olisi lähdössä tähän tai suunnittelisi sitä. Se on tässä esimerkkinä eikä tarkoitus ole nostaa S-ryhmää tikun nokkaan, muilla on olemassa tai kehitteillä aivan samanlaisia ohjelmia.

Tämä vaatii henkilön suostumuksen, mutta jo nyt seuraava on mahdollista:

  • S-bonuskortin myötä yrityksellä on tieto kaikista ostoksistasi ja niiden tarkka sisältö, paikka ja aika.
  • tarjotaan käsittääkseni myös vakuutuksia, jolloin ne ovat yrityksen tiedossa, minimissään vakuutusyhtiöitä on bonusjärjestelmän piirissä
  • pankkiasiasi voit myös keskittää S-pankkiin, joten koko maksuliikenne ja kortin käyttö on tiedossa
  • myös terveydenhuollon yrityksiä kuten vaikkapa hammashuollon Oral on bonusjärjestelmän piirissä, joten käynnit niissä ovat tiedossa, lisääntyykö tämä kehitys sotessa – en tiedä.
  • muitakin yrityksiä on järjestelmän piirissä, niistä sitten saadaan jotain tietoa asiakkaasta

Tähän nyt sitten voisi yhdistyä palveluntarjoajana toimimisen ja mustan laatikon myötä tieto liikkumisestasi ja paikoista, jossa käyt.

Jos noista vaikkapa Big datan ja data miningin keinoin alettaisiin yhdistelemään tietoa, niin aika kattavan profiilin tekemisistäsi pystyisi luomaan. Tiedon käyttämistä säätelee moni laki, joten suostumus pitäisi olla, mutta teknisesti tämä yhdistely on hyvinkin mahdollista tehdä ellei sitä erikseen rajoiteta.

Moniko kuitenkaan ymmärtää minkä suostumuksen on antanut ja ymmärtää sen osuuden tässä kokonaisuudessa? Tuskin monikaan. Itse kunkin pitäisi tätä miettiä ja olla päätöksissään tietoinen vaikutuksista

Hyvä kysymys on myös, onko näiden yritysten tietoturva tarpeeksi korkealla tasolla, että tietoihin ei päästä murtautumaan. Valtiolla on tiukat ohjeet tietoturvan toteutukselle, mutta toimivatko nämä yritykset riittävän korkealla tasolla tiedon arkaluontoisuuden huomioon ottaen?

Tietoa siis kerätään paljon, enkä kovin mielelläni loisi uhkakuvia – joskus ne kuitenkin herättävät ajattelemaan. Teknologioiden kehittyessä on vaikka mihin: milloin ilmaantuu lakiehdotus, jonka mukaan poliisi voi hyödyntää tarvittaessa näitä kaikkia tietoja? Kenties joku päivä. Tuleeko päivä, jolloin ABC:llä ruokaa ostaessasi järjestelmä ehdottaa sinulle kevyttä vaihtoehtoa pihvin ja ranskalaisten sijaan. Jos et vaihda, niin tällä on vaikutus palvelupakettisi sairausvakuutuksen hintaan. Jonkun mielestä tämä voi olla hyväkin, itseäni se ahdistaisi aika lailla.

Teknologinen kehitys luo monia mahdollisuuksia, ja niiden tekninen toteuttaminen ei enää ole vaikeaa. Yhteiskunnan tehtävänä on sitten säädellä kuinka näitä tietoja saa käyttää ja kerätä. Bernerin ehdotus kannustaa nyt siihen, että palveluntarjoajien kilometri- ja paikannuspohjainen palvelu on taloudellisesti kannattavampi vaikkei olekaan pakollinen. Onko tämä oikea suunta, se pitää jokaisen itse päättää.

PS. Orwell oli optimisti.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu