Sipilän johtajuus ja vajaa hallitus

Juha Sipilä on ajanut päätöksillään itsensä ja ja hallituksen mahdottomaan tilanteeseen. Vähemmällä väellä ja kokemuksella kuin aiemmin koitetaan viedä lyhyessä ajassa läpi suurempia päätöksiä läpi kuin pitkään aikaan. Näyttää kuitenkin siltä, ettei tämä oikein ota onnistuakseen – eikä oikeastaan ihme. Aika alkaa loppua, nyt on opittava tapahtuneesta, myönnettävä virheet ja tehtävä tarvittavat korjausliikkeet.

Sipilän valinta muodostaa tiiminsä kokemattomista ministereistä ja yhdistellä ministerin salkkuja vaikuttaisi osasyyltä nähtyyn epäonnistumisten sarjaan. Vaikka kunnioitan ministereitä Tiilikainen ja Lindström, niin heille on laitettu liian suuret vastuualueet ilman aiempaa kokemusta ministerin työstä. Erityisesti Lindströmin tapauksessa on myös vaikeaa ymmärtää, miksi tällainen ratkaisu on haluttu tehdä, kun työllisyyden parantaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä hallituksella. Anne Bernerillä taas on kokemusta johtamisesta, mutta ei omasta halinnonalastaan eikä ministerin tehtävistä – ja se valitettavasti näkyy. Sanni Grahn-Laasonenkaan ei oikein ole ollut vaikeiden koulutuspäätösten viestimisessä tehtäviensä tasalla – Kokomuksestakin olisi varmaan löytynyt kokeneempiakin tuohon vaativaan tehtävään.

Mikäänhän ei pääministeriä pakottanut tähän ratkaisuun, hän teki itse tämän valinnan ja kehui julkisuuteen kuinka nämä hommat hoituu pienemmälläkin väellä – ei näytä hoituvan. Hankkeiden vaikuttavia tekijöitä kuvataan joskus kolmiolla, jossa kärkinä ovat aikataulu, laatu sekä käytettävien resurssien määrä. Riippuen sitä mitä painotetaan, niin joku näistä kärsii. Sipilä on päättänyt viedä läpi suuren määrän uudistuksia kireässä aikataulussa vähillä resursseilla, jolloin tuotosten laatu ja määrä lähes varmasti kärsii – syntyy sutta ja sekundaa. Siinä ei auta vakuuttelut siitä, kuinka teemme asioita uudella tavalla ja aiempia paremmin ja tehokkaammin. On huonoa johtajuutta olla ymmärtämättä tällaisia perussääntöjä, jotka ovat lähes luonnonlakeja.

Nykyajan johtamisessa keskeistä on muodostaa ympärilleen hyvä tiimi ja kommunikoida jatkuvasti eri vastuualueiden välillä hyvässä yhteistyössä. Vanha slogan yhdessä olemme enemmän sisältää totuuden siemenen. Ellei tämä Sipilän hallitus ala löytää tuota siementä, niin ollaan pahoissa ongelmissa ja päätöksiä ei saada maaliin asti. Eräs kaverini totesi, että nyt sentään jotain tapahtuu ja asioita tehdään – se ei kuitenkaan riitä, jos hommat menee sähläämiseksi.

Liikenneyhtiö oli melkoinen oppikirjaesimerkki, siitä kuinka edellä kuvatut voivat kaikki mennä pieleen. Esityksen keskeyttämisen syynä ei ollut Berner vaan surkea valmistelu väärillä olettamilla ottamatta valmisteluun mukaan asiakkaan eli autoilijoiden edustajia. Esitys kaatui oikeastaan jo matematiikan ja talouden perussääntöihin. Sipilä on kehunut esityksen tuomista julkisuuteen tässä vaiheessa uutena avoimena valmistelukulttuurina. Miten meni noin omasta mielestä?

Sipilän olisi aika tunnustaa tehdyt virheet ja oppia niistä. Suomella ei ole aikaa tällaiseen sähläämiseen ja vähien resurssien hukkaamiseen hankkeisiin, joista ei synny mitään valmista!

EDIT 25.1.2017 klo 7:15

Tutkin Bernerin selvitykseen tehtyjä taustaselvityksiä ja löysin sieltä mielenkiintoisen skenaarion.

Muistio sisältää selvityksessä esitetyn rahoitusmallin lisäksi skenaarion 2: "Tuloutus perustettaessa: perustettu LiVe-yhtiö ottaa omaan ulkopuoliseen taseeseensa velkaa heti ensimmäisenä vuonna 1000 meur, mikä mahdollistaa saman suuruisen kertatuloutuksen valtiolle. Yhtiön pääomarakenne vastaa järjestelyn jälkeen paremmin infrayhtiötä ja tekee taseesta tehokkaamman."

Blogi tästä : Bernerin selvityksestä pois jätetty velkavipumalli

En mitenkään usko etteikö pääministeri Sipilä olisi olllut tästä tietoinen, kenties hankkeen aiempi tuki jopa perustui osin juuri tähän mahdollisuuteen.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu