Sonera enää Telia Companyn Suomen myyntikonttori

On ollut surullista nähdä Soneran taival innovatiivisesta ja uutta tuottavasta yrityksestä Telia Companyn talutusnuorassa olevaksi myyntikonttoriksi. Tuottaahan se osan palveluistaan Suomessa, mutta niitäkin on siirretty jo Ruotsiin. Viime vuoden lopussa uutisoitiin uuden Soneran toimitusjohtajankin tulevan Norjasta ja Telia Companyn johtoryhmässäkin on enää ainoastaan yksi suomalainen, suomenruotsalainen Robert Andersson.

Tänään uutisoitiin Ylellä seuraavasti: "Telian tulos putosi, Elisan nousukiidolle jatkoa: Suurimmat Suomessa toimivat teleyhtiöt julkistivat perjantaina tilinpäätöksensä. Toisen viesti oli hyvä ja toisen huonompi."  Elisan toimitusjohtaja Mattila kertoo: "Sen mukaan pitkän aikavälin kasvu ja kannat­ta­vuuden paraneminen perustuvat mobii­li­da­ta­mark­ki­noiden kasvuun sekä uusiin online- ja ICT-palveluihin."

Soneralta ja Telia Companyltä ei juuri uusia palveluita vaikuta syntyvän ja siitä on tullut vain osingonjakokone, joka viilaa kustannuksiaan ilman uusia ideoita ja liiketoimintaa. Vuodesta toiseen olemme saaneet lukea vastaavia uutisia kuin Tietoviikosta 9.1.2017: "Sonera aloittaa uuden vuoden useilla yt-neuvotteluilla: uhan alla 145 työpaikkaa". Onko se ihme, jos yritys käytti tuotekehitykseen vuonna 2014 0,23% liikevaihdostaan, ei tuolla panostuksella synnytetä uusia palveluita.

Vuonna 2002 Soneran ajautuessa hyvin tunnetuista syistä Telian ostamaksi vakuuteltiin, kuinka Suomella on tärkeä rooli uudessa TeliaSonerassa. Tuolloin Suomessa oli noin 7000 työntekijää, vuoden 2015 lopussa Suomessa oli enää 3 326 työntekijää eli yli 3500 työpaikkaa on hävinnyt Suomesta – siis yli 50%.

Jo yhdistyessä oli selvää, että Telia on se vanhakantainen teleyhtiö ja Sonera taas innovatiivinen uuteen liiketoimintaan pyrkivä osa. Kaunis ajatus oli, että yhdistämällä nämä saataisiin kannattava toimija, jolla on rahkeita menestykseen myös maailmalla. Toisin kävi, Suomen osaaminen näivetettiin ja kaikki kehitys siirtyi Ruotsiin, missä kokemusta uuden tekemisestä ei juuri ollut. Surullinen tapahtumasarja, jossa Suomi on menettänyt suuren määrän osaamistaan ja edelläkävijyyttään.

Sonera on lisäksi osa Telian verosuunnittelua. Käytännössä siis Telia Company kierrättää Turkcellin osinkotulot Suomen kautta välttyäkseen veroilta.
Talouselämä kertoo:
"TeliaSonera Finland ei ole historiansa aikana maksanut latin latia yhtiöveroja Suomeen. Telia on pystynyt tehokkaasti käyttämään hyväkseen Soneran Saksan- ja Italian umts-tappioista tekemät mahtavat 4,3 miljardin euron arvonalennuskirjaukset."

"Arvonalennuksista Sonera kirjasi runsaan 1,2 miljardin euron laskennallisen verohyödyn. Lain mukaan vahvistettuja tappioita saa hyödyntää verotuksessa kymmenen vuotta."

Talouselämä kertoo maksuista seuraavaa:
"Tuoreimmassa kaupparekisteriin toimitetusta eli vuoden 2014 tilinpäätöksestä käy ilmi, että yhtiö oli maksanut emoyhtiölle kaikkiaan 1 770 miljoonan euron osingot ja lisäksi 2 000 miljoonan euron pääoman palautuksen."

Yhteissummana siis 3,7 miljardia euroa, joista ei siis senttiäkään veroa Suomeen.

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu