Sipilän allekirjoittaman 750 000 euron Chempolis-lainan kohtalo

Pressiklubin lopuksi Stiller esitti eilen vetoomuksen pääministeri Sipilälle selvittää Chempolikselle antamansa 750 000 euron lainan kohtalo. Jostain syystä media on pääosin jättänyt Sipilän rauhaan tässä asiassa vaikkei hän koskaan ole selvittänyt mitä tuolle on oikein tapahtunut. Viikkoja on kulunut asian esilletulosta eikä hän ole edelleenkään kertonut onko se maksettu takaisin, ja jos on niin missä vaiheessa. Lainahetkellä hän oli vielä Fortel Invest Oy:n toimitusjohtaja.

Yle kertoo artikkelissaan:

"Yhtiöllä oli seitsemän vaihtovelkakirjaa lokakuussa 2016. Vaihtovelkakirja oikeuttaa velan myöntänyttä tahoa vaihtamaan velan yhtiön osakkeiksi, mikäli lainaa ei makseta takaisin."

"Myös Juha Sipilän vuonna 2011 omakätisesti Fortel Investin kautta myöntämä 750 000 euron laina oli luonteeltaan juuri tällainen vaihtovelkakirjalaina. Tilinpäätöstietojen mukaan lainaa ei ollut maksettu 1.1.2016 mennessä, mutta sitä ei ollut myöskään vaihdettu osakkeiksi."

Yle on koittanut kysyä asiasta Juha Sipilältä, joka ei suostu antamaan haastattelua asiasta. Ylen artikkelissa kerrotaan: "Chempoliksen, Fortumin ja Fortel Investin edustajat eivät halunneet kertoa Fortel Investin lainan kohtalosta mitään Ylelle." Pääministeri Sipilä vetoaa käynnissä olevaan oikeuskanslerin tutkimukseen ja yritykset taas liikesalaisuuksiin sekä salassapitositoumuksiin.

Mikäänhän ei estäisi näitä tahoja yhteisesti sopimalla kertomasta tietoja avoimesti, jolloin saataisiin vihdoin asia selväksi. Valitettavasti usein tällainen hiljaisuus ja kommentoimattomuus tarkoittaa sitä, että asia ei kaikilta osin kestä päivänvaloa. Vetoaminen oikeuskanslerin tutkintaankin kertoo mielestäni siitä, että asia ei ole kovin selvä.

Ylen artikkeli Loputtomasti lupauksia, ei yhtään tehdasta – Chempolis on vuosikymmenestä toiseen tulevaisuuden toivo summaa mainiosti Chempoliksen matkan tähän päivään. Sen mukaan näyttää edelleen siltä, että Chempolis on vieläkin vasta toivo: "Tammikuussa 2017 ei ole laitosta, eikä Esa Rousun mukaan edes sopimusta sen tilaamisesta. Olemme parhaillaan tekemässä joint venture -sopimusta ja perustamassa yhteistä yhtiötä NRL:n kanssa. Perustettava yhteinen yhtiö tekee vasta sitten päätöksen mahdollisen laitoksen rakentamisesta, Rousu sanoo."

Sipilän pitäisi nyt noudattaa sitä kehumaansa uutta avointa kulttuuria ja kertoa kansalaisille totuus tästä asiasta.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu