Rouhea diili tuo Terrafamen rahoitus

Olipahan jyrkkä diili – suorastaan vuosikymmenen kovin järjestely tuo Terrafamen rahoitusjärjestely. Valtiolle jää 84 prosentin omistajaosuus ja aitoa suoraa ulkoista sijoitusrahaa tulee vain 75 miljoonaa. 75% siitä mitä viimeisin marraskuun 100 miljoonan valtionavustus oli.

Valtiolle jää siis  84% omistusosuus. Yle uutisoi 250 miljoonan ulkoisesta rahoituksesta, itse varsinainen sijoitus on 75 miljoonaa, jolla saa näköjään 15,5 prosenttia osakkeista. Täten yrityksen kokonaisarvoksi lasketaan 484 miljoonaa. Yle laskee myös "ulkoiseksi" pääomaksi valtion myöntämät 75 miljoonaa.

Lisäksi Ylen uutisessa kerrotaan: "Lisäksi Terrafame saa lainaa yhteensä 100 miljoonaa euroa niin, että Trafigura lainaa yhtiölle 75 miljoonan euroa ja finanssikonserni Sampo 25 miljoonaa euroa. Nämä lainat rahoittaa Trafiguran sijoitusrahasto Galena."

Eli Sampo on lainanantajana eikä sijoittajana. Mitä lainojen kohtalosta mahdollisessa konkurssissa ja takauksesta on sovittu jäänee liikesalaisuuden piiriin.

Ei tämä nyt ole se suuri ja merkittävä ulkomainen "ostaja", mistä huhuttiin. Vastuu on edelleen valtiolla, ja Terrafameen ja sen edeltäjään on satsattu valtion taholta yli puoli miljardia eli enemmän kuin nyt määritelty arvo.

Uutisen suhteen voi todeta, että YLEn neutraali tiedotuslinja toimii nyt:

http://yle.fi/uutiset/3-9453739

Mitä sitten käytännössä tarkoittaa lausuttu: "Trafigura sitoutuu ostamaan Terrafamen tuottaman nikkeli-kobolttisulfidin kokonaisuudessaan ja sinkkisulfidista 80 prosenttia seuraavan seitsemän vuoden ajan."

Mihin hintaan? Markkinahintaan vai alle? Ennalta sovitulla hinnallako?

Itse en vielä ihan luottaisi siihen, että valtionavun tarve on nyt kokonaan loppu. Puhumattakaan vastuista mikäli hommat menee reisille.

0
NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu