Sipilän hallituksen toimet väitetyn avoimuuden vastakohta

Rehnin Rosatomin kuviot, hallintarekisteri, Terrafame-kaupat, harhaanjohtavat velka- ja työllisyysluvut, Bernerin selvitys – mitä näitä kaikkia onkaan, missä lähempi tarkastelu paljastaa niiden etiikan olevan kestämätöntä. Oy Suomi Ab:ta johdetaan tavalla, joka ei kestäisi esimerkiksi pörssiyrityksiä valvovien tahojen tutkintaa.

Fennovoiman pelastajaksi ilmaantui Fortum kroatialais-venäläisen Migritin tutkimuksen jälkeen. Valtion omistajaohjauksessa oleva Fortum teki päätöksen juuri ennen hallituksen määräaikaa vastoin aiempia periaatteitaan. Tarkemmat tiedot päätöksestä jäävät liikesalaisuuden piiriin.

Hallintarekisteriä ajettiin harhaanjohtavilla perusteluilla kuin käärmettä pyssyyn. Hyötyjinä olisivat olleet lähinnä omistuksiaan piilottelevat tahot, jotka olisivat voineet omistaa ulkomaisen hallintarekisterin kautta pörssiyhtiöitä. Tällöin omistukset olisivat jääneet piiloon. Stubbin harhaanjohtamiset tässä kuviossa jäävät jo legendaksi, sori siitä.

Bernerin liikenneselvityksessä oli taustamateriaaleissa mukana velkavipumalli, jolla olisi voitu käytännössä vähentää valtion velanottoa keinotekoisesti ottamalla liikenneyhtiölle velkaa ja tulouttamalla lyhennyksiä miljardi rahaa valtiolle muuhun käyttöön. LVM:n sivuilta löytyi taustaselvityksiä sisältävä osio, jossa on pdf-dokumentti NAG Oy: Liikenneverkoista vastaavan valtionyhtiön liiketoimintalaskelmat (Live tieinfra). Liikenneverkon taloudellista kehittämistä selvittävän hankkeen taustaselvitys. (Muistio, LVM/810/01/2016, 18.01.2017)Muistio sisältää selvityksessä esitetyn rahoitusmallin lisäksi skenaarion 2: "Tuloutus perustettaessa: perustettu LiVe-yhtiö ottaa omaan ulkopuoliseen taseeseensa velkaa heti ensimmäisenä vuonna 1000 meur, mikä mahdollistaa saman suuruisen kertatuloutuksen valtiolle." Moni yhteistyöneuvotteludokumentti selvityksen valmisteluista on liikesalaisuuden piirissä.

Terrafame-diilissä sitten saatiin verraten pieni suora sijoitus ympäristörikoksiin syyllistyneeltä firmalta. Valtiolle jää 84 prosentin omistajaosuus ja aitoa suoraa ulkoista sijoitusrahaa tulee vain 75 miljoonaa. 75% siitä mitä viimeisin marraskuun 100 miljoonan valtionavustus oli. Samalla ollaan sitouduttu myymään ja toki samalla Trafigura sitoutuu ostamaan Terrafamen tuottaman nikkeli-kobolttisulfidin kokonaisuudessaan ja sinkkisulfidista 80 prosenttia seuraavan seitsemän vuoden ajan. Mihin hintaan? Markkinahintaan vai alle? Tämä jää liikesalaisuuden piiriin kuten myönnettyjen lainojen ehdotkin.

Huomattavaa järjestelyssä on myös se, että 75 miljoonan sijoutuksen lisäksi oleva 75 miljoonan laina mahdollistaa sen, että voidaan maksaa korkoina ja lyhennyksinä rahaa sijoittajalle Caymansaarille osinkojen sijaan. Tällöin näistä ei saada penniäkään veroja Suomeen. Terrafame voi siis tehdä nollatulosta, mutta rahoja palautuu lainan kautta. Mitä sitten on sovittu lyhennyksistä ja koroista on arvoitus. Tätä samaahan käyttää esim Caruna, jolla on suuri pääomalaina emoyhtiö ulkomailta, jolla sitten kotiutetaan rahoja ilman veroja täällä.

Sote-ratkaisu johtaa pakkoyhtiöittämisiin ja lisäksi ennustetaan suurten terveysyritysten käärivän suuret voitot. Vaikka Ruotsissa ollaan jo herätty suunnittelemaan näiden suuryritysten voittojen rajoittamista, ei Suomen hallitus ota opeista vaaria vaan lausunnoilla kiertävässä esityksessä ei ole mitään vakavasti otettavaa rajoitetta.  Tästä kirjoitti hyvin Valtteri Aaltonen blogissaan Sote-uudistus ja verovälttely.

Sipilän lausunto valtion velanoton vähenemisestä oli varsin tarkoitushaluinen hänen "unohdettuaan" mainita syyt tilanteelle. Työllisyystilastoista on väännetty ja vaikuttaa siltä, että ne on esitetty positiivisempia kuin todellisuudessa ovat. VM:n tilastot viime perjantailta asettavat Sipilän toiveikkaat lausumat eduskunnassa varsin kyseenalaisiksi, 1-2 miljardin sopeuttamistarve on olemassa eikä tavoitteisiin vaikuteta päästävän. No, totuuden aika lienee sitten kunnallisvaalien jälkeen.

Hallituksen toimet ovat viemässä Suomen päätöksentekoa yhä suljetumpaan suuntaan liikesalaisuuksien ja yhtiöiden taakse. Toivoa on tärkeä luoda, mutta käytettäessä harhaanjohtavia perusteita se kääntyy itseään vastaan. Jos näitä tiedotteita arvioitaisiin pörssitiedotteina, olisi lähellä tuomio virheellisestä tiedottamisesta ja katteettomista lupauksista markkinoille. Nyt vähän suoraselkäisyyttä peliin, sitä enemmistö suomalaista arvostaa!

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu