Hallituksen bioenergiapokeri EU:n kanssa, panoksena Suomen kasvu

Talouselämä kertoi 20.1.2017: "Vänkäyksen taustalla kummittelee varsinainen painajainen, jota moni ei ilkeä edes ääneen sanoa. Jos puu menettää päästölaskennassa asemansa nollapäästöisenä, se olisi katastrofi sekä biostrategialle että koko kansantaloudelle. Miljardi-investointien kannattavuuslaskelmat menisivät ihan uusiksi."

Valitettavasti tuota hyvää koko seitsemän sivun kirjoitusta ei ole verkossa, hyvin kapea tiivistelmä löytyy täältä. Kirjoituksessa on hyvin pohdittu tätä hankalaa asiaa eri näkökulmilta sekä puolesta että vastaan.

Otsikon uhkapeliviittaus liittyy siihen, että olemme maana laittaneet niinsanotusti all in, käsissämme olevien kortttien varassa on suurelta osin Suomen kasvu ja menestys. Takeita tuloksesta ei vielä ole -korttipelistä poiketen päädyttäneen johonkin kompromissiin, mutta sen sisältö on arvoitus ja se selvinnee vasta vuoden päästä.

Mikäli pahin tapahtuisi eli hiilinielun pieneneminen olisi laskennallisesti yhtä paha asia kuin päästö, pitää pienenevä metsänielu kompensoida komission esityksen mukaan lisäleikauksilla esimerkiksi liikenteen päästöissä. Tai sitten voimme ostaa verovaroilla kiintiöitä muilta mailta. Viimeisenä vaihtoehtona lienee rajoittaa puun käytön lisäystä luopuen suurelta osin koko biotalousstrategiasta.

Vihreitä on voimakkaasti arvosteltu siitä, että he eivät tue tätä Suomen virallista linjaa ja he siten vaarantavat Suomen tulevaisuuden. Jollakin tasolla ymmärrän tämän syytöksen, mutta on hyvä muistaa luonnonsuojelun olevan monelle heistä keskeinen arvo ja osa vakaumusta. On kohtuutonta olettaa heidän laittavan sen sivuun Suomen taloudellisen edun vuoksi, kun kyse on maamme luontoon vuosikymmeniä vaikuttavista ratkaisuista.

Kirjoitin taannoin blogin Bioenergiaa metsistä, ympäristöteko vai pelkkä kupla? Tuossa pohdittiin pääasiassa Kemin Kaidin bioenergialaitoksen kannattavuutta ja ympärsitövaikutuksia. Yle kertoi: "Kiinalaisen Kaidin Kemiin suunnittelema biojalostamo olisi yksi maan suurimmista yksittäisistä hiilidioksidin päästölähteistä. Yhtiön mukaan laitos tuottaisi toimiessaan 1,3 miljoonaa tonnia hiilidioksidia ilmakehään vuosittain. Se on enemmän kuin Meri-Lapin muut tehtaat yhteensä."

Koska kyseessä on biopolttoainetta tuottava tehdas, niin se on vapautettu päästölaskennasta, jota voi ainakin luonnon kannalta pitää outona. Työpaikkojen ja investointien saamisesta huolimatta hanke on saanut myös paljon vastustusta ja kyseenalaistuksia sen järkevyydestä on tehty useita. Tekniikka&Talous lehti kertoo Ekokemin entisen toimitusjohtajan fyysikko Esa Tommilan kuvanneen asiaa seuraavasti. "Kaidi on hänen mielestään  mielestä räikein esimerkki biojalostamojen kehnosta energia- ja hiilitaseesta. Jos Kaidin laitosta arvioidaan ilmastohyödyn perusteella, se ainoastaan siirtää liikenteen päästöjä Kemiin laitospäästöiksi ja vielä neljänneksellä kasvaneina."

Erityisesti puun kasvavaan käyttöön perustuva bioenergia on itselleni ja monelle muulle hankala asia. En haluaisi olla Suomen kasvun tiellä, mutta toistaiseksi en myöskään oman järkeilyni perusteella pysty kannattamaan hallituksen valisemaa metsästrategiaa sellaisenaan. Täytyy jatkaa asian pohtimista.

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu