Perussuomalaisten hyökkäys Ville Niinistöä vastaan

Perussuomalaiset ovat käyneet täydellä höyryllä Ville Niinistön kimppuun Afganistanin palautuslentoon liittyvistä twiiteistä. Kunnallisvaalien lähestyessä he ovat nähneet tilaisuutensa pyrkiä osoittamaan muittenkin syyllistyvän laittomuuksiin ja sen vuoksi vetävät yliampuvia ja tarkoitushakuisia tulkintoja tapahtumista ja Ville Niinistön osallisuudesta niihin. Heidän mukaansa kaikki asiaan liittyvät teot olivat Ville Niinistön twiitin innoittamia. Hänhän twiittasi seuraavasti: "Tule mukaan varmistamaan, että Suomi ei lähetä ihmisiä hengenvaaraan. "Lentokentälle mielenosoitus tänä iltana"".

Täälä Puheenvuorossa on esitetty Suomen uutisten artikkelin innoittamana, että juuri Ville Niinistön twiitti sai aikaan kaikki seuranneet tapahtumat, vaikka kyseessä on muiden tahojen järjestämät mielensosoitukset. Suomen uutiset päätyy artikelissaan mm seuraavaan toteamaan: "Tänään nähty Ville Niinistön johtaman rähinäjoukon toiminta on hyvin poikkeuksellista." Artikkelin jälkeen usea perussuomalainen on jatkanut samoilla linjoilla täällä Puheenvuorossa sekä puolueen johtohahmoista asiaan on ottanut kantaa ainakin Timo Soini, Jussi Niinistö ja Simon Elo.

Täällä kommenteissa ja kirjoituksissa on pyritty tarkoituksellisen pahantahtoisesti tekemään tulkinta Niinistön lausuman tarkoittaneen kehoitusta levottomuuksiin, vaikka enemmistölle on varsin selvää, että hän tällä pyysi ihmisiä osallistumaan vain mielenosoitukseen. On ymmärrettävää, että Perussuomalaiset haluavat kunnallisvaalien alla pyrkiä näyttämään, että jonkun muukin puolueen jäsenet syyllistyvät johonkin laivastaiseen toimintaan – onhan heidän vaalilistoillaan oleviest henkilöistä kohuttu ja puheenohtajaehdokaskin on korkeimmassa oikeudessa tuomittu. Tarkoitushakuisuudessaan kirjoitukset ovat kuitenkin jo koomisia. Niiden pohjalta voisi nähdä Ville Niinistön johtamassa väkeä sekä poliisiasemalla heittäytyen poliiisauton eteen että yrittämässä lentokentän valtausta lippu heiluen kapinallisjohtajana. Onneksi katsoessaan muita medioita kuin Perussuomalaisten omaa verkkojulkaisua käy nopeasti selväksi, etteivät muut ole vastaavaa tulkintaa Niinistön twiitistä tehneet.

On myös veikeää, kuinka perussuomalaiset kertovat kilvan kuinka on esitetty valeuutisia asiasta. Jälkiviisaana onkin hyvä todeta näin, mutta vielä maanantaina lennon lähtiessä ei ollut olemassa julkista tietoa asiasta eikä esimerkiksi Poliisi korjannut millään tavalla virheellisiä tietoja, vaikka sillä olisi siihen ollut mahdollisuus. Aktivistien tiedot perustuivat mm afgaaniyhteisöiltä saatuihin tietoihin ja jälkikäteen on käynyt varsin hyvin selväksi, mistä johtuu käsitys siitä, että lennolla olisi lapsia ja raskaana oleva nainen. Esimerkiksi Yle kertoo Poliisin kommentista: "Sen sijaan vielä viime perjantaina Suomesta Kabuliin oli lähdössä perhe, jonka äiti on raskaana. Perheen lapsi haettiin perjantaina Asikkalasta kesken koulupäivän, ja koko perhe vietiin Joutsenon vastaanottokeskukseen säilöönottoyksikköön. Poliisi vahvistaa, että säilöönotto ja käännytys keskeytettiin sunnuntaina. Tiistai-illalla poliisi tiedotti, että käännytys keskeytettiin, koska selvisi, ettei perheen käännytyspäätös ollut lainvoimainen." Tieto julkistettiin vasta lennon jälkeisenä päivänä ja aktivistit toimivat heillä olleen tiedon varassa.

Perussuomalaiset esittävät itse "valeuutisia" asiasta kuten Jussi Niinistö blogissaan: "Tänään rähinöinti jatkui, kun joukko mielenosoittajia tunkeutui sisäministeriöön." Sisäministerio on itse kertonut, ettei mistään tunkeutumisesta tai rähinöinnistä ollut kyse. uomlaiset toki luottavat Poliisiin kuin vuoreen, mutta kyllä silläkin on viestinnässään tavoitteena vaikuttaa. Esimerkiksi eilisen a-studion poliisiylijohtajan kommentti oli varsin yliampuva tapahtumiin nähden: "jos tämän mielenosoituksen seurauksena joku matkustajakone tulee kenttään ja tulee 300 kuollutta niin kuka siitä kantaa vastuun?" Useta tahot kertovat mielenosoituksen siellä sujuneen rauhallisesti lukuunottamatta jonkun henkilön pyrkimystä ylittää aita jossain. Mikäli Helsinki-Vantaan turvatoimet ovat sellaiset, että aidan yli pyrkivä aseeton henkilö pääsisi jotenkin aiheuttamaan lentokoneen putoamisen, niin matkustan jatkossa ensin laivalla Ruotsiin ja lennän vasta Arlandasta.

Sekaannusta kuvaa lisäksi esimerkiksi se, että sisäministeri Risikko ei tiennyt talteenotetusta perheestä ja mm pääministeri Sipilä totesi Ilta-sanomille: "Pitäisi aina faktat olla kohdallaan. Ei se minunkaan oikeustajuuni sopisi, jos siellä olisi raskaana olevia naisia tai lapsia. Poliisilta saatujen tietojen mukaan lento on sujunut rauhallisesti ja kaikkien ihmisoikeussopimusten mukaan on toimittu, Sipilä kommentoi."

Onko Sipilällä faktat kohdallaan, kun kuitenkin tämän jälkeen Migrin johtaja totesi: "Se, ettei juuri tällä lennolla ollut lapsia, on kuitenkin sattumaa: Päivi Nergin mukaan palautettavia ei valikoida sen perusteella, ovatko he esimerkiksi lapsia tai raskaana olevia naisia. Ei ole mitään kriteeriä, että katsottaisiin erikseen, onko lähetettävä henkilö lapsi tai raskaana.”

Ilmeisesti pääministerikään ei siis tiedä kuinka hallituksen maahanmuuttopolitiikan ja lain mukaan käytännössä toimitaan? Sellainen kuva lausunnosta tulee.

Ville Niinistö on pyytänyt anteeksi välittämäänsä väärää tietoa, jonka uskoi oikeaksi. Uutisten perusteella on varsin selvää, miten tämä tieto on tullut ja miksi tarkempaa tietoa ei ollut saatavissa. Perussuomalaisten johtopäätökset Niinistön twiitistä ovat tarkoituksellisesti pahantahtoisia ja tulkittu omien näkemysten sekä vaalikampanjan pönkittämiseksi. Onneksi muu media ja puolueet eikä suuri osa kansasta ole lähtenyt tähän mustamaalaukseen mukaan – eikä sitä usko. Anteeksipyyntö heti seuraavana päivänä oli suoraselkäinen teko, josta monella poliitikolla olisi opittavaa. Voisin tässä haastaa jonkun osoittamaan vaikkapa puheenjohtaja Soinin joskus pyytänee julkisesti anteeksi virhettään. Hänellä kun on tapana sutkauksilla kiertää kaikki virheet, vai onko hän kenties virheitä tekemätön ihminen? Voihan juppikootteri sentään…

Käytetty retoriikka on varsin hauskaa, mm Simon Elo puhuu punaviherkaartista. Olisi hyvä koittaa ymmärtää, että nykyisen politiikan vastustajia löytyy muualtakin eikä ihmisoikeusaktivismi todellakaan ole vain vasemmiston ja vihreiden toimesta tapahtuvaa.

Ei muuta kuin popcornit esiin ja seuraamaan, mitä tästä vielä keksitään vaikkapa vaalikeskusteluissa. Vaikkapa Soini voi taas kääntää asian johonkin muuhun kuin kuntapolitiikkaan. Perussuomalaisten kanta mtv3:n vaalitentissä jäi esimerkiksi varsin hämäräksi, kun Soinin kanta asiaan oli: "Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kommentoi varhaiskasvatuksen roolia sanomalla, että kyllä isät ja äidit osaavat kasvattaa lapsia." Olipa nerokas lausunto, josta voikin päätellä todella paljon. Toivottvasti vaalitenteissä tullaan pysymään oikeissa kuntiin liittyvissä asioissa ja saadaan selville myös perussuomalaisten kanta asioihin – maahanmuutostahan se on jo harvinaisen selvä, mutta esimerkiksi sote-asioissa sekä koulutuskysymyksissä tunnutaan vain seuraavan mitä Kokoomus ja Keskusta tekee. Nämä asiat koskevat lähes kaikkia suomalaisia, joten olisi vihdoin aika saada selkeät kannanotot Soinilta puolueen tavoitteista niiden suhteen.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu