Miten hallintarekistereihin piilotetun omistuksen osingon ennakkoperintä toimii?

Itseäni hämmentää edelleen, kuinka tämä 50% ennakonpidätys osingoista suomalaisten henkilöiden ulkomaisten hallintarekisterien taakse piilotetun omistuksen kohdalla oikein käytännössä toimisi. Nythän Juha Sipilä ja Petteri Orpo ovat kilvan vakuutelleet todella vahvoin lausunnoin, että ratkaisulla verottaja saa varmasti rahansa pois.

Sipilä sanoi STT:lle keskiviikkona eduskunnassa: "Tärkeintä on, että verottaja saa kaikissa tapauksissa omansa pois, niissäkin, joissa omistaja piilottelee. Se on nykytilanteeseen selkeä parannus." 

Orpo taas totesi: "Siinä takuuvarmasti verottaja saa sen, mitä kuuluu. Ja toisaalta se on niin kannattamatonta, että en näe mitään syytä, miksi joku jättäisi ilmoittamatta tietojaan."

Lisäksi eilen Yle haastatteli valtionvarainministeriön johtavaa virkamiestä, joka totesi seuraavaa:

"Miten tieto tulee hallintarekisteriketjusta?
Sijoittajaa lähinnä oleva säilyttäjä ilmoittaa sopimuksensa mukaisesti kaikkien asiakkaittensa omistamien osinkoa jakavan yhtiön osakkeiden määrän sekä maksettavan osingon hallintarekisteriketjussa seuraavalle. Asiakkaat voivat olla yksittäisiä sijoittajia tai säilytyspalvelujen tarjoajia.
Tämä säilyttäjä tai vastaava toimija koostaa vastaavasti omien asiakkaittensa tiedot ja lähettää ne eteenpäin, kunnes tiedot tulevat osinkoa jakavalle yhtiölle eli käytännössä useimmiten yhtiön asioita hoitavalle pankille. Yhtiö saa myös tarvittavat tiedot osingonsaajien henkilöllisyydestä. Tämä tapahtuu yleensä yksityisen palveluntuottajan käyttämän järjestelmän kautta, jotta ketjussa muut eivät saa asiakastietoja.
"

Tänään sitten puolestaan Iltalehdessä Osakesäästäjien keskusliiton puheenjohtaja, Vaasan yliopiston rahoituksen ja laskentatoimen professori Timo Rothovius suhtautuu epäilevästi siihen, että suomalaisviranomaiset saisivat omistustietoja kaikista EU-maista. hän toteaa:

"Varsinkin joku Luxemburg luovuttaa aika nihkeästi tietoa Suomeen. Luulen, että pitää olla yksilöity rikosepäily – epäilen vahvasti, että tietoa ei lähetetä könttänä, sillä eihän kukaan laittaisi rahojaan sinne, jos se olisi niin avointa."

Ketähän tässä nyt uskoisi? Tekisi mieli uskoa virkamiestä, sillä kuvittelisi virkamiesten kuuluvan kertoa totuus eikä poliittista tuubaa. Kuitenkin monen ministeriön kohdalla virkamiehillä tuntuu olevan voimakas halu ajaa näitä asioita keinolla millä hyvänsä. Esimerkiksi Viestintä- ja Liikenneministeriön virkamiehillä tuntuu olevan oma voimakas agenda Bernerin suunnitelmien kupeessa. Finanssivalvonnankaan viimeaikaiset toimet avoimuuden suhteen eivät vakuuta

Joka tapauksessa ministerien sekä neuvottelevan virkamiehen lausunnot jotenkin sotivat erilaisia aiempia näkemyksiä vastaan, kun mielestäni yhtiö ei ole hallintarekisteröidyistä osakkeista tiennyt tähän asti omistajia ulkomailta, eikä sen käsittääkseni pelkästään osinkoja maksaakseen ole tarvinnutkaan tietää. Noita ulkomailta tulevia pääosin hallintarekisterein kautta tulevia omistuksia on käsittääkseni noin 45% Helsingin pörssistä. Vain siinä tapauksessa, että haluaa käyttää äänivaltaa tms niin pitäisi ilmoittautua. Nyt maatieto omistajista näyttäisikin sitten liikkuvan automaattisesti yhtiölle?

Jos kuvio menee noin kuten virkamies toteaa, niin porsaanreikä on kaiketi sitten tukossa. Jotenkin vieläkin silti ihmettelen tätä kuviota ja olen enemmän Rothoviuksen näkemyksen linjoilla. Toisaalta hämmentää Sipilän ja Orpon voimakas kanta, he tuntuvat olevan todella varmoja tämän toiminnasta käytännössä.

Miten tämä voi olla näin vaikeaa?

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu