Harha terveydenhuollon kustannuksista, valtion menot 10% Ruotsia pienemmät

Erikoisesti on onnistuttu luomaan mielikuva siitä, että Suomi kuluttaisi terveydenhuoltoon enemmän rahaa kuin muut Pohjoismaat totuuden ollessa päinvastainen. Sari Sarkomaan blogissaan linkkaaman THL.n tutkimuksen mukaan Suomessa julkisen rahoituksen määrä on noin 10% pienempi kuin Tanskassa ja Ruotsissa sekä kuutisen prosenttia pienempi kuin Norjassa. Lisäksi siellä käytetään enemmän rahaa terveydenhuoltoon suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Kokoomus perustelee valinnanvapautta mm kustannussäästöillä ja saatavuudella. Käytän nyt tässä tuota tutkimusta, jonka luvut ovat toki jo vuodelta 2011, mutta antanevat kuvaa tilanteesta. Jos jollakulla on tietoa merkittävästä muutoksesta, niin laittakaa linkkiä, niin ihmetellään.Tutkimus kertoi:

"Terveydenhuoltomenojen osuus bruttokansantuotteesta oli OECD:n raportoimien vuoden 2011 lukujen mukaan Tanskassa 10,9 %, Norjassa 9,3 %, Ruotsissa 9,5 % ja Suomessa 9,0 %. Terveydenhuollon kokonaiskustannuksista katettiin julkisin varoin Tanskassa 85,3 %, Norjassa 84,9 % ja Ruotsissa 81,6 %. Vastaava julkisen rahoituksen osuus oli Suomessa vertailumaita pienempi, 75,4 %."

Eli Suomessa julkisen rahoituksen määrä on merkittävästi pienempi sekä muut Pohjosimaat myös kansantaloutena käyttävät enemmän rahaa terveydenhuoltoon suhteessa bruttokansantuotteeseen. Kyseisissä maissa siis kuluu enemmän rahaa terveydenhuoltoon sekä kokonaismäärässä että julkisen rahoituksen kautta.

Ehdotetun valinnanvapausmallin väitetään pysäyttävän kustannusten nousun ja sitä perustellaan osin muiden Pohjoismaiden esimerkillä. Mikä on se viisastenkivi, jolla hallitus estää kustannusten nousun, kun muut Pohjoismaat kuluttavat huomattavasti enemmän julkisia varoja terveydenhuoltoon malleillaan? Tehdäänkö me Suomessa vaan kaikki aina paremmin?

Panostuksilla ja saatavuudellakin on yleensä selvä yhteys, joten ko maiden kuluttaessa enemmän varoja terveydenhuoltoon, niin useimmiten saatavuuskin on parempi?

Todennäköisemmin kustannuskehityksen suunta on aivan toinen kuin väitetään. Moni perusteluista ei kestä loogista tarkastelua vaan perustuu uskoon ja katteettomiin lupauksiin.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu