SOTE:n valinnanvapausmalli ei ole vapaata kilpailua

Kokoomus pyrkii tuomaan esille kuinka vapaa kilpailu tuo kustannussäästöjä. Vapaa kilpailu usein näin tekeekin, mutta valinnavapausmallin mukainen toiminta ei ole vapaata kilpailua. Ymmärtääkseni kaikille palveluntarjoajille maakunnan maksama hoitopaketin hinta on sama jokaiselle. Silloin ei oikeastaan kilpailuteta, vaan kysytään haluatko tuottaa näitä palveluita tähän hintaan. Miten tuo hinta sitten koitetaan määritellä on sitten minulle vielä arvoitus.

Valinnanvapaus oikeastaan johtaa tähän kilpailun rajoittumiseen, koska asiakkaan valitessa itse palveluntarjoaja ei maakunta voi ohjata käyttämään halvinta vaihtoehtoa. Jos olisi ratkaistu asia kilpailuttamalla palveluntarjoajat ja maakunta voisi itse ohjata käyttäjiä ennemmin edullisille palveluntarjoajille, niin säästöjä olisi helpompi saavuttaa.

Tämä siis mielestäni johtaa yhden keskeisen kilpailun komponentin eli hinnan lukittumiseen pitkillä sopimuksilla samaksi kaikille palveluntarjoajille. Tällöin kilpaillaan lähinnä laadulla ja palvelulla, jotka ilman muuta ovat tärkeitä asioita. Samalla kuitenkin menetetään tavoiteltuja kustannussäästöjä kilpailun rajoittumisen vuoksi.

Harri Jaskari toteaa tänään blogissaan SOTE:sta:  "Avoimessa kilpailussa tarjonnan on vastattava kuluttajien tarpeita." Kokoomus on näennäisesti kannattamassa vapaata ja avointa kilpailua, mutta kun tulee kyse vaikkapa yritystukien poistosta, niin aate kummasti hukkuu jonnekin.

Valinnanvapaudessa on kiistattomia hyötyjä, jotka viehättävät asiakkaita. Kuitenkin tavoiteltujen säästöjen kannalta sen vaikutukset eivät mielestäni tule olemaan positiivisia.

Uusi raportointivelvollisuus aivan liian epämääräinen

Hallitus kehuu sillä, että lisätyt raportointivelvoitteet estäisivät ylisuurien voittojen syntymisen sekä verojen välttelyn. Kun tämä yrityskokemusta omaava hallitus näin väittää, niin en tiedä ovatko he tietämättömiä tahallaan vai eivät oikeasti ymmärrä, kuinka näitä hommia pyöritetään.

Otetaan esimerkki terveysjätti Sairaushuussi Oyj, joka raportointivelvotteiden vuoksi sekä toiminna eriyttämiseksi perustaa soteen tytäryhtiön Sotekupru Oy. Tällöin syntyy konserni-tytäryhtiömalli. Tytäryhtiön vastatessa toiminnasta se sitten raportoi asiat maakunnalle.

Kuinka sitten saadaan voitto vaikkapa näyttämään jatkuvasti samaa maltillista viittätoista prosenttia? Esim konsernin sisäisillä veloituksilla seuraavasti:

  • tytäryhtiö käyttää tällöin väistämättä emoyhtiöltä mm kiinteistöjä ja tiloja, joista emo perii haluamaansa vuokraa
  •  välillä se tarvii työvoimaa emolta, joista sitten maksetaan joku korvaus
  • toiminnassaan se käyttää konsernin sisäisiä palveluita kuten tietojärjestelmiä ja taloushallintoa, joista sitten peritään joku korvaus
  •  mahdollisesti konserni voi lainata tyttärellle pääomaa, josta sitten peritään korkoa
  • näitä riittänee lisääkin

Tämän kaltaisia konsernin sisäisiä veloituksia käyttämällä saadaan sitten luvut näyttämään miltä halutaan. Tuntuu kummalta, ettei hallitus ja valmistelevat virkamiehet ymmärrä tällaisia aivan normaaleja keinoja, jolla konserneissa voidaan hallita taloustietoja, joita näkyy ulospäin. Vai onko tämä tahallista?

Aivan kuten hallintarekisteriasiassakin, pihvi piilee asioiden detaljeissa ja käytännön toteutuksessa. Katsomatta ja pohtimatta niitä ei voida varmistua mallin otimivan halutusti. Kiireessä tarkka työ on mahdotonta ja siihen ehkä jopa pyritään.

PS. Kun toisen blogin kirjoittaa saman päivänä, niin aiempi häviää käytännössä näkyvistä Tämä johtuu siitä, että tuoreimmat-fiidissä on vain yksi per kirjoittaja Jos se jotakuta kiinnostaa, niin löytyy täältä:

Harha terveydenhuollon kustannuksista, valtion menot 10% Ruotsia pienemmät

EDIT 19.5.2017 klo 19.28 Lisätty asiaa konserniveloitusten käytöstä raportoinnin manipulaatiossa.

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu