LUKE:n sikatilojen yrittäjätuloennusteessa 1700%:n ero todelliseen

Miten MMM voi perustella päätöksiä karsinakokoihin liittyen sikatillallisten kriisillä ja taantumalla, kun tilanne on päinvastainen eli heillä menee parhaiten koko 2000-luvulla? 2015 yrittäjätulossa tehtiin ennätys ylittäen vuoden 2007 yrittäjätulo noin 12 tuhannella eurolla ja samalla noustiin tilalajien kärkeen ohi kasvihuonetilojen. Nousua vuodesta 2013 on 350% ja ennuste vuodelle 2016 näyttää olevan vuoden 2015 tasolla.

Minua on pitkään epäilyttänyt joidenkin valtion ns tutkimuslaitosten objektiivisuus tarjoamassaan tilastotiedossa ja viestinnässä. Erityisesti Maa- ja metsätalousministeriön ja Luonnovarakeskuksen tilastot ja erityisesti viestintä tuntuvat usein hyvin tarkoitushakuisilta. Kun hallitus sekä heikensi että siirsi sikatilojen tilavaatimuksia vuoteen 2025 ensi vuoden sijaan, kävin katsomassa tilastoja tästä syyksi mainitusta sikatilojen kriisistä.

Kun siirtymäaikaa ja muutosta perusteltiin siis sikatilojen heikolla kannattavuudella, niin vilkaisin pari hakua aiheesta. Ensin törmäsin Maaseudun tulevaisuuden artikeliin Luken ennusteesta vuodelle 2015, jossa todettiin: 

"Luonnonvarakeskuksen (Luke) alustava ennuste maatilojen viime vuoden tuloksista on karmeaa luettavaa ja kertoo, etteivät viljelijät ole turhaan osoittamassa mieltään. Surkein tilanne on sikatiloilla, joiden kannattavuuskerroin romahti ennusteen mukaan viime vuonna lähelle nollaa kustannusten nousun ja tuottajahinnan alentumisen vuoksi. Yrittäjätuloa jäi vain 3 000 euroa yritystä kohti." Näin siis ennustettiin maaliskuussa 2016.

Tosi pahaltahan tuo näyttää. Sitten menin katsomaan LUKE:n tilastoja eli mikä sitten oli oikea toteuma vuodelle 2015. Jostain syystä heillä menee menee melkein vuosi laskentaan eli se oli julkaistu joulukuussa 2016 eikä uudempia vielä ole saatavilla.

Sen mukaan tuolle vuodelle 2015 laskettu yrittäjätulo sikatiloille olikin 54 400 euroa ja se nousi kasvihuonetilojen ohi parhaaksi kaikista kaikista tilamuodoista. Heitto ennusteeseen on siis vaatimattomasti noin 1700 prosenttia ja puhe surkeimmasta tilanteesta silkkaa potaskaa.

Ennustetaan siis maaliskuussa 2016, että pahimmassa kriisissä ollaan sikatiloilla ja yrittäjätulon ennustetaan olevan 3000 euroa ja lopulta laskelmien jälkeen se onkin 54 400 euroa ja paras tilamuodoista. Onko sitten myöhemmin uutisoitu sikatilojen nousseenkin kriisin sijaan? Tuskin.

Joko olen tehnyt jonkun kardinaalimunauksen tietojen tulkinnassa tai sitten homma haisee ja pahasti. Kuten sanoin, niin Luken viestintä on minun silmiini usein tarkoitushakuista, mutta mikäli tämä pitää paikkansa niin ollaan todella harhaanjohtavasti vaikutettu mielikuviin sekä päätöksiin

Maaliskuussa 2017 siis tehtiin päätöksiä karsinakoosta, joiden perustelu oli YLE:n mukaan seuraava: "Taustalla on sianlihan tuotannon taloudellinen kriisi, perustelee maa- ja metsätalousministeriö. Sen mukaan nykylain vaatimuksia on pakko muuttaa."

Jos mennään katsomaan sitä samaista taulukkoa, niin sieltä voi huomata sikatilojen tilanteen parantuneen vuodesta 2013 kaikista nopeimmin. Joten mistä ihmeestä tulee se erityinen sikatalouden kriisi ja surkea tilanne? Näköjään laajalti uutisoidusta ennusteesta eikä suinkaan myöhemmin lasketusta toteumasta. Siitä ei paljon julkisuudessa huudeltu, sehän olisi vähentänyt kriisitietoisuutta.

Kun maataloutta voimallisesti tuetaan, niin keskustelun pohjana pitäisi olla kohtuullinen läpinäkyvyys ja tämä ei siltä näytä. Luottamus päätöksentekoon ja perusteisiin ainakin itselläni on näissä asioissa todella huono. Tuntuu siltä, että mielikuvat ja lobbaus ovat ratkaisevia objektiivisten tietojen sijaan.

EDIT 24.5.2017 klo 7:55: Korjattu vrhe, jonka mukaan olisi vasta toiseksi paras tilalajeista, kun ohittikin kasvihuonetilat ollen paras. Lisätty alkuun ensimmäinen kappale.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu