EK ja EVA Kokoomuksen takapiruina politiikan vaikuttajina

EK ja EVA ovat voimakkaasti lisänneet vaikuttamistaan politiikassa erityisesti EK:n sanouduttua irti työmarkkinoiden neuvotteluosapuolena olemisesta. Tänään EVA:n raportista liittyen mm kuvitellun oikeistopopulistisen puolueen saamaan äänimäärään on täällä keskusteltu jo paljon. Samalle päivälle osui lisäksi EK:n ehdotus Suomen perustulomalliksi, joka yhdistäisi asumis- ja toimeentulotuen.

YLE uutisoi mm seuraavaa:

"Hallitus päätti puoliväliriihessään aloittaa sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen valmistelun. EK tarjoaa omaa perustulomalliaan sen osaksi."

"– Uudistus voitaisiin tehdä osana hallituksen käynnistämää perusturvauudistusta. EK edellyttää, että mukana ovat keskeiset työmarkkinajärjestöt, johtaja Ilkka Oksala sanoo."

"Toivomme, että pääsemme mukaan tähän valmisteluun, Oksala toteaa."

EK ei ole enää neuvotteluosapuoli vaan pelkästään lobbaava etujärjestö, joten sen ei tarvinne enää edellyttää uudistuksen neuvottelumallista juuri mitään enkä näe, että sen erityisesti pitäisi olla sosiaaliturvan uudistuksessa kovin merkittävässä roolissa.

EK:n uutiset ja ehdotukset liittyvät nykyään kummallisen harvoin siihen, kuinka yritykset voivat osallistua Suomen nousuun ja tehdä oman osansa. Sen sijaan se yhä enemmän keskittyy sellaisiin yhteiskunnan asioihin, joilla ei ole sen perusajatuksen kannalta kovin suurta merkitystä. 

EVA:llahan taas on vain kaksi jäsentä: Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) ry ja Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton (TT) -säätiö. Joten sen kertoma on aika lailla samaa kuin mitä EK julistaa. Matti Apusen tullessa johtajaksi EVA:an on hän päätoimittajataustansa jne avustamana ollut kyllästymiseen asti kommentoimassa kaikkea maan ja taivaan väliltä mediassa. EVA:lla tuntuu olevan suora linja saada äänensä hyvin kuuluviin ja siten toteuttaa EK:n tavoitteita mediassa.

EVA:n säännöt kertovat sen tavoitteen: "Yhdistyksen tarkoituksena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä, johon kuuluvat sekä kansallinen kilpailukyky, aineellinen vauraus että kulttuurin elinvoimaisuus. Yhdistyksen tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa."

En sitten tiedä kuinka hyvin muut näkevät kyselyt kuviteltujen populisti- ja radikaalipuolueiden mahdollisesta kannatuksesta ja nimenomaan sen laajan raportoinnin Vihreiden Ja PS:n vaaliviikolla osuvan tuohon tarkoitukseen – minusta aika huonosti. Ja kysymys ei ole siitä, että mdia olisi tämän poiminut raportista vaan EVA ja Apunen toi sen nimenomaan itse esille.

Soppaan voi vielä lisätä sen, että Stubbin alkuperäiset hallintarekisteripuheet olivat suoraan Finanssialan keskusliiton materiaaleista ja alkuperäisestä hallintarekisterin sisältäneestä kariutuneesta esityksestä 2015 EK lausui seuraavaa: "EK pitää VM:n esitystä laadukkaasti ja asiantuntevasti valmisteltuna ja yhtyy esitettyihin arvoihin esityksen toteuttamisvaihtoehdoista sekä esityksen vaikutuksista."

Fantastinen yksimielisyys hallituksen kanssa. Vaikka otsikko mainitsee vain Kokoomuksen, niin yhtälailla tämä tiivis yhteistyö vaikuttaisi koskevan myös Sipilän&Bernerin vetämää keskustasiipeä, jolla valta on hallituksessa.

Kovaa on lobbaus ja vaikuttaisi siltä, että tämä hallitus tuntuu ostavan sen varsin sujuvasti.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu