Säätiöiden villi länsi

Suomessa rehottaville väärinkäytöksille säätiöissä ei näy loppua, luulen että olemme nähneet vasta jäävuoren huipun. Aamulehti kertoi maanantaina: "Kotilinnasäätiö on vastoin sopimusehtoja myynyt Muotialassa sijaitsevan, vanhuksille ja ikääntyville tarkoitetun asuintontin vuokrasopimuksen eteenpäin Lehto Group Oy:lle, vaikka tontin luovuttaminen rakentamattomana eteenpäin on sopimuksessa nimenomaan kielletty. Kotilinnasäätiö sai vuokrasopimuksen myynnistä 1 150 000 euroa."

Asiaa ei olla vielä kaupunginhallituksessa päätetty, mutta artikkelin mukaan Tampereen kaupunginhallitus saattaa armahtaa Kotilinnasäätiön 1,8 miljoonan euron sopimussakoilta. Hyvityksenä säätiö määrättäisiin rakentamaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja Ranta-Tampellaan. Siis mitä? Rangaistuksena olisi siis 1,8 miljoonan euron sakon sijasta se, että säätiö toteuttaisi ainoastaan normaalia toimintaansa eli rakentaiisi niitä asuntoja eläkeläisille?

Asiaan liittyy vielä erikoinen kaksoisrooli eli Tampereen kaupunginvaltuuston sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Atanas Aleksovski on sekä kaupunginhallituksen jäsen ettå Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja.

Patentti- ja rekisterihallituksen valvonta täysin riittämätön

Säätiöistä on viime vuosina riittänyt puhetta ja lakimuutoksesta huolimatta vaikuttaisi, että Patentti- ja rekisterihallituksen valvonta on surkealla tasolla. Lähes kaikki tapaukset ovat nousseet esille median kautta eikä omasta valvonnasta – usein väärinkäytökset ovat jatkuneet vuosia. Nuorisosäätiön tapauksen noustua julkisuuden kautta jälleen esille aloitti PRH tutkinnan viime elokuussa, mutta mitään tuloksia ei ole ainakaan julkisuuteen tuotu. Samalla kun säätiö vaikuttaisi toimivan sääntöjensä vastaisesti valuvat urakat lähipiirien rakennusliikkeille ja juuri uutisoitiin Tallinnaan valmistuneista taloista, jotka eivät ainakaan paikallisella mittapuulla ole kohtuuhintaisia asuntoja nuorille.

Timo Sillgren arvioi 2000-luvun PRH:n toimintaa Pro gradussaan 2013 ja vaikuttaisi, että toiminta on ollut erittäin puutteellista ja rangaistukset lieviä – usein pelkästään toiminnan korjaamista jatkossa ilman rangaistuksia. Tutkielmassa yhdeksää eri tapausta on käsitelty erikseen, nämä sisältävät mm Bensow-säätiön ja Nuorisosäätiön aiempaan vaalirahakohuun liittyvät tapaukset, näistä anettiin tuomioitakin.

Isännätön ja omistajaton säätiö

Koska yleishyödyllisellä säätiöllä ei ole omistajaa, on se käytännössä isännätön. Tällöin puuttuu merkittävä valvontaa tekevä taho ja säätiön hallituksella on todella suuri valta. Se muun muassa täydentää itse itseään ja päättää palkkioistaan itse. Lisäksi toimitusjohtaja on useimmiten yksi hallituksen jäsenistä ja mukana päättämässä itseään koskevista asioista. Ovatko säätiön johdon palkat ja etuudet kohtuullisella tasolla?

Usein merkittävän säätiön johtotehtävät tuovat suuria henkilökohtaisia etuja. Esimerkiksi Förening Konstsamfundetilla on hallussaan yli puolen miljardin omaisuus, josta vastaa toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Bergh. Tämä vähän julkisuudessa ollut Bergh on vaikutusvallaltaan yksi merkittävimpiä suomalaisessa talouselämässä. YLE Svenskan mukaan Bergh toimitusjohtajan työnsä ohella heiluttaa puheenjohtajan nuijaa 21:ssä eri hallituksessa mukaan lukien Stockmann ja Sponda. Esimerkiksi pelkästään Spondasta hän saa vaatimattoman 66 000 euron plus 1000 euroa per kokous palkion vuonna 2017. Näistä maksetaan 40% yhtiön osakkeina, joita onkin kertynyt vuosien varrella jo mukavasti. Nythän Spondasta on tehty USA.sta ostotarjous 1,7 miljardilla – mukavasti kertyy tuotto itsellekin edustamansa säätiön lisäksi.

Säätiölakihan uudistui vuonna 2015, mutta muutokset ovat varsin maltillisia. Melkein joka puolueella taitaa olla joku säätiö lähellä, joten ei ihme ettei suuriin kiristyksiin ryhdytty. Kuitenkin esim Nuorisosäätiölle on annettu RAY:n ja valtion rahoja noin 40 miljoonaa, joten valvonnan pitäsi olla tiukkaa. Mielestäni osinkotulojen verottomuus sekä mahdollisesti annettavat valtion tuet merkitsevät samalla tiukempaa velvollisuutta raportoida toiminnasta sekä noudattaa korkeaa moraalia.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu