Ihmisalkion DNA:n parantelu onnistunut, tuleeko ihminen 2.0?

"MIT technology Review -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan yhdysvaltalaistutkijat ovat onnistuneen muokkaamaan ihmisalkion perimää CRISPR-teknologialla. Yksinkertaisesti sanottuna DNA:sta voidaan sen avulla leikata pois haitalliseksi katsottu pala ja korvata se toimivalla palalla. Näin voidaan vaikuttaa esimerkiksi syövän kehittymiseen." Näin kertoo Iltalehti artikkelissaan, jossa haastatellaan tutkija Heikki Saxenia, joka väittelee tohtoriksi syksyllä bioetiikan alasta. Sen tutkimuskohteina ovat lääke-, terveys- ja biotieteiden parista nousevat eettiset, moraaliset ja yhteiskunnalliset kysymykset.

Artikkelissa Saxen pohtii, mihin tämä tulevaisuudessa voi johtaa: "Kun tulee ihminen 2.0, onko se uusi eriarvoisuuden muoto? Saavatko rikkaat etuuden? Entä jos vanhemmat tekevät design-vauvan, ovatko he suunnittelijoita?"

Itseäni tämä kehitys myös hämmentää. Geeniteknologian kehityksessä on todella paljon myönteistä, mutta on myös varsin kyseenalaisia mahdollisuuksia, joita saatetaan käyttää tulevaisuudessa. Tavallista tallaajaa tämä mahdollisuudet Soten valinnanvapaudenkaan kautta tuskin tulevat koskaan koskemaan, mutta mitä tekevät rikkaat ja vaikkapa itseään korvaamattomina pitävät valtionjohtajat?

Jo nythän esimerkiksi jotkut rikkaat elinsiirtojen kautta ovat pitkittäneet elämäänsä tavoila, jotka eivät ole mahdollisia muille. Maaliskuussa 101:n vuoden iässä kuolleelle miljardööri David Rockefellerille tehtiin kuudes sydämensiirto vielä 99 vuoden iässä – ei ollut varmaan elinsiirtojonosta saatu.

Historia on osoittanut, että hyvään tarkoitukseen kehitetyt teknologiat hyödynnetään myös kyseenalaisilla tavoilla. Onko tämän kautta syntymässä uusi valtaapitävien luokka, jolla on lähes rajattomat mahdollisuudet teknologian avulla pitkittää elämäänsä, muokata jälkeläisiään tai jopa kloonata itsensä? Pitääkö joku päivä urheilukilpailuissa olla geenimanipuloitujen superihmisten sarja erikseen?

Odotan mielenkiinnolla Saxenin väitöskirjaa bioetiikasta ja toivon sen herättävän keskustelua Suomessa. Itse en vielä oikein tiedä miten suhtautua näihin tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Ne tuonevat paljon hyvää, mutta kenties myös eettisiä haasteita, joista olisi hyvä keskustella ja asettaa joitain rajoja.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu