Suomen sähkösyöpöt – tomaatteja sähköllä

Mitä tarvitsee suomalainen tomaatti kasvaakseen? Perinteisten veden, valon ja ravinteiden lisäksi sähköä. Närpiö yllätti kaupunkien sähkönkulutuslistauksessa olemalla erittäin korkealla – kulutukseltaan viisi kertaa suurempi kuin kooltaan vastaava Hyvinkää.

Tekniikka ja talous -lehti kertoi Energiateollisuus ry:n listauksesta, jossa muutoin ei kovin suuria yllätyksiä itselleni ollut. Helsinki tarvitsi sähköä 4 500 gigawattituntia, mikä on vajaat kuusi prosenttia Suomen koko kulutuksesta. Tornio nielaisi 3 400 GWh, joka selittyy maan suurimmalla sähkön kuluttajalla eli Tornion terästehtaalla sen tarvitessa tuosta potista 95 prosenttia.

Teollisuuden yhteenlaskettu sähkön käyttö Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on laskenut 2010-luvulla neljänneksen, joka kertoo teollisuuden vähenemisestä pääkaupunkiseudulla. Hamina taas on Googlen konesalien myötä tuplannut energiantarpeensa. Yleisesti paperitehdaskaupungit kuten Kouvola ja Lappeenranta ovat korkealla.

Energiateollisuuden tilasto sähkönkäytöstä kunnittain löytyy täältä.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu