Suosi venäläistä, osta Nokian renkaat

Testihuijauksien lisäksi Nokian Renkaat on kunnostautunut agressiivisen verosuunnittelun alueella siirtämällä voittojaan verotettavaksi Venäjällä verosopimuksen ja siirtohinnoittelun avulla. Iltalehden tietojen mukaan Suomen verottaja ja Nokian Renkaat riitelevät parhaillaan oikeudessa 89,2 miljoonan euron jälkiveroista vuosilta 2007-2010. Kiistassa on kyse konsernin sisäisestä Suomen ja Venäjän välillä tapahtuneesta siirtohinnoittelusta.

Tehdyn verosuunnittelun ja huojennusten avulla yrityksen veroaste oli 2016 15,7 prosenttia ja 2015 vain 12,3 prosenttia. Nämä ovat erittäin matalia lukuja, kun yhteisövero sekä Suomessa että Venäjällä on 20%. Tämä selittyy Nokian Renkaiden ja Venäjän tekemällä sopimuksella, jossa sille on annettu merkittäviä verohuojennuksia. Sopimus on uusittu ja uusimmat verohuojennukset astuivat voimaan vuoden 2013 alussa.

Käytännössä tuotekehitys tehdään nykyään Suomessa, mutta valmistus tapahtuu pääosin Venäjällä: tammi-kesäkuussa henkilöautonrenkaista 86 prosenttia valmistettiin Venäjällä ja loput 14 prosenttia Suomen tehtaalla.

"Verohallinnon jälkiverotuspäätöksen mukaan Venäjän-tehdas on vähäriskinen sopimusvalmistaja, ja näin merkittävä osa sen tuloksesta pitää lisätä yhtiön verotettavaan tuloon Suomessa.", kertoo Iltalehti. Nykyinen yhtiön verosuunnittelu on juuri sitä monikansallisten yhtiöiden voitonsiirtoa matalamman verotuksen maihin, jota EU pyrkii parhaillaan muuttamaan.

Venäjällä suurta voittoa, Vianorilla tappiota

Henkilöautonrenkaat-segmentti, johon Venäjän tehdas kuuluu, teki vuonna 2016 liikevaihtoa 981,1 miljoonaa euroa. Se tuotti liikevoittoa 305,8 miljoonaa euroa eli liikevoitto oli muhkeat 31,2 prosenttia. Nokian Renkaiden omistama Vianor taas teki tappiota Suomessa 1,6 miljoonaa euroa. Vianor vaikuttaisi ostavan renkaat kalliilla Venäjältä maksaen ylihintaa samaan konserniin kuuluvalle tuottajalle, jolloin Suomessa syntyy tappiota eikä verotettavaa – verot voitoista maksetaankin Venäjällä.

Toiminta jatkuu riskillä

Kyseinen hallinto-oikeuteen menevä riita koskeen siis neljän vuoden ajanjaksoa 2007-2010. yhtiö on jatkanut samaa tapaa vuodet 2011-2016 ja aikoo jatkaa sitä edelleen kiistäen verottajan näkemyksen. Jos tuosta neljän vuoden potista arvioi kuuden vuoden summan tasaisen vauhdin taulukolla tutkimatta itse tilinpäätöslukuja päästään 133,8 miljoonaan yhteissumman ollessa 223 miljoonaa.

Melkoinen summa verottajalle mikäli sen näkemys katsotaan oikeaksi. Nokian renkaat pelaa melkoisella riskillä – nähtäväksi jää miten lopulta käy.

Nouseeko omatuntotalous, vaikuttavatko yrityksien epäeettiset toimet?

Viime vuosina on ennustettu ns omatuntotalouden tuloa, jossa yhä suurempi merkitys on yritysten toiminnan etiikalla ja moraalilla. Vastuullisuus on mahdollisuus tuottavaan yritystoimintaan, ei vain kustannus, kuten vielä pitkälle asia yrityksissä nähdään. Menestystä pitäisi tulla yrityksen lisäksi ihmisille, ympäristölle ja yhteiskunnalle.

Itse en näe kovin suuria ennusmerkkejä tämän noususta Suomessa. Esimerkiksi VAG-konsernin päästöhuijaukset tai Nokian Renkaiden testihuijaukset eivät ole tainneet juurikaan vaikuttaa menestykseen eikä kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Lisäksi esimerkiksi Applensa hankkiva kuluttaja ei taida korviaan letkauttaa sen agressiiviselle verosuunnittelulle.

Kenties se aika on vielä tulossa, jolloin kuluttajat palkitsevat eettisemmän toiminnan ja vain nipinnapin lain kirjaimen täyttävät toimijat kokevat kysynnän laskun.

Josko jo tänä talvena suomalaiset äänestävät jaloillaan tai tässä tapauksessa renkaillaan?

EDIT 28.8.2017 klo 9:44. Lisätty tieto Nokian renkaiden ja Venäjän sopimuksesta, joka takaa alemman yhteisöverotuksen kuin Venäjän normaali 20%. Pahoitteleen että jäi vahingossa alunperin pois ja aiheutti sekaannusta.

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu