Näin lobataan: Valintakoeuudistus ja valmennusyritykset

Mahdollisen pääsykoeuudistuksen suurin häviäjä olisi valmennuskursseja järjestävät yritykset ja ne ovatkin ostaneet viestintätoimisto CRE8:lta apua poliitikkoihin vaikuttamiseen. Vasemmistoliiton Teemu Hiilisen uudistusta vastustava blogi tältä päivältä perustuu lähes kokonaan CRE8:n tekemään raporttiin päättäjille nimeltä OKM:n Opiskelijavalintauudistus johtaa ongelmiin. Katsottuani tuota dokumenttia en millään saanut selville kuka sen on tilannut ja mistä syystä. Joten ryhdyin sitten harrastamaan tutkivaa journalismia

Pienen kaivelun jälkeen törmäsin CRE8:n sivuilla tekstiin:

"Viestintätoimisto CRE8 Oy on saanut valmennuskursseja järjestäviltä yhteisöiltä ja yrityksiltä toimeksiannon seurata uudistusta. Olemme perehtyneet uudistukseen sekä siitä käytyyn ja keskusteluun."

Alta löytyykin sitten tuo raportti, tiivistelmä sekä saate poliitikoille.

Saate poliitikoille kertoo sentään toimeksiantajan vaikkei se näykään itse raportissa. Saatteessa kerrotaan:

"Viestintätoimisto CRE8 Oy on saanut valmennuskursseja järjestäviltä yhteisöiltä ja yrityksiltä toimeksiannon seurata uudistusta. Olemme perehtyneet uudistukseen sekä siitä käytyyn ja keskusteluun. Toimeksiantajamme ovat pyytäneet erittelemään raportissa lueteltujen ehdotusten seurauksia. Olemme yrittäneet mahdollisimman huolellisesti hahmottaa uudistuksen vaikutuksia ja peilata niitä Sipilän hallituksen päämäärään lyhentää opiskeluaikoja ja nopeuttaa siirtymistä työelämään. Lisäksi käsittelemme uudistuksen prosessin “ihmeellisyyksiä”, vaikutuksia opiskelijalle itselleen, hänen vanhemmilleen, lukio-opetukseen ja lukioiden mahdollisuuteen jatkaa toimintaansa lähitulevaisuudessa sekä uudistuksen vaikutuksia autonomisten korkeakoulujen oikeuteen itse päättää valintamenettelystään."

Voitte sitten kuvitella pysyykö saate enää mukana, kun dokumentti alkaa kiertää omaa elämäänsä jonain selvitettynä totuutena, vaikkei se oikein kestä mitään kriittistä tarkastelua.

Itse raportti on varsin hutera luoden uhkakuvia ja käyttäen runsaasti nimeämättömiä lausuntoja. Kukin sitten miettiköön kuinka luotettavia ovat mm lausumat: "erään asiantuntijan sanoin" tai "asiantuntijoiden mukaan tilanne on juuri päinvastainen". Taitavat asiantuntijat olla sieltä valmennuskurssiyrityksistä. 😉

  Viimeistä sivua lukiessani meinasin tikahtua nauruun, kun asiaa perusteellan mahdollisella perhosvaikutuksella – lukekaapa tämä kasvot peruslukemilla:

  "Pienillä asioilla voi olla suuret vaikutukset"

  Perhosvaikutus eli perhosefekti (engl. “butterfly effect”) on kaaosteoriassa käytetty vertaus siitä, että perhosen siivenisku maapallon toisella puolella voisi saada aikaan myrskyn toisella puolella maapalloa. Perhosefektissä kaoottisuus syntyy, kun muutoksen koko ei ole verrannollinen sen määrään vaan erot kasvavat “korkoa korolle”, jolloin pienikin muutos tai häiriö voi aikaansaada suuria vaikutuksia. Ilmiön keksi meteorologi Edward Lorenz, joka vuonna 1961 keksi sääennusteisiin liittyvässä tutkimuksessaan sen, että tulevan säätilan arvioinnissa alkuarvojen pienikin heitto, esimerkiksi pyöristäminen tai pieni häiriö suuntaan tai toiseen aiheuttaa ketjureaktioita, jotka muuttavat lopputuloksen pitkällä tähtäimellä kokonaan erilaiseksi: pienet syyt johtivat suuriin vaikutuksiin. Ilmiötä alettiin kutsua “alkuarvoherkkyydeksi”.

  Perhosvaikutus tuli tunnetuksi Lorenzin esitelmöidessä tieteellisessä kokouksessa Washington D.C:ssä v. 1972, jossa hän kysyi retorisesti, “Voiko perhosen siipien heilahdus Brasiliassa aiheuttaa tornadon Texasissa?” (Lähde 21, Wikipedia).

  Päättäjä, onko tämä ylläolevaan kehykseen “luisuva” uudistus?

  Mitä Sinun tulisi tehdä tässä tilanteessa!

  1) Analysoi uudistusehdotuksen vaikutuksia oman alueesi lukioille.

  2) Keskustele aiheesta kollegoittesi kanssa.

  3) Vaikuta uudistukseen ja sen täytäntöönpanoon."

  Tuohon perhosvaikutuksen kuvaukseen loppuikin tämä fantastinen raportti. Sanokaa mulle pliis, että tällainen ei mene läpi eduskuntapoliitikoille!!

  Mutta läpihän se menee ainakin mediassa

  Uuden Suomen toimituksen poiminnoissa pyörii parhaillaan tuo mainitsemani ja toinen juuri sieltä poistunut on sitten kansanedustaja Harri Jaskarin blogi, jossa hän yllättäen vastustaa oman puolueensa ministerin uudistusta. Itse luulen, että eri perusteluista huolimatta Jaskari ulostulollaan ajaa valmennusyritysten asiaa. 

  Muistakaa hyvät ihmiset suhtautua kriittisesti tällaiseen lobbaamiseen – sitä tehdään koko ajan!

  Näitä lukiessaan on ensin hyvä miettiä miksi tällainen raportti on tehty, kenen toimesta ja kuka on tilaaja.

  NikoKaistakorpi

  Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

  Ilmoita asiaton viesti

  Kiitos!

  Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu