Tunti viikossa työtä tekee työttömästä työllisen – työllisyysaste toteutuu

Erimielisestä työryhmämietinnöstä huolimatta hallitus ajaa työttömien aktivointimalliaan rymistellen eteenpäin. Keksin vihdoin syyn: työllisyysastetta laskiessa yksikin tunti palkkatyötä viikossa riittää siihen, että henkilö lasketaan työlliseksi. Näin päästään keinotekoisesti ainakin lähelle 72%:n työllisyysastetavoitetta. Luulen tämän olevan todellinen syy kauniiden puheiden taustalla.

Findikaattori kertoo tilastosta:

Työllisyysaste on työllisten prosenttiosuus väestöstä. Virallinen työllisyysaste lasketaan 15-64-vuotiaiden työllisten prosenttiosuutena samanikäisestä väestöstä.

Työllinen on henkilö, joka on tutkimusviikolla tehnyt ansiotyötä vähintään tunnin rahapalkkaa tai luontaisetua vastaan tai voittoa saadakseen, tai on ollut tilapäisesti poissa työstä. Tutkimusviikolla työstä pois ollut henkilö lasketaan työlliseksi, jos poissaolon syy on äitiys- tai isyysvapaa tai oma sairaus tai jos poissaolo on kestänyt alle 3 kuukautta. Työlliset voivat olla palkansaajia, yrittäjiä tai samassa kotitaloudessa asuvan perheenjäsenen yrityksessä palkatta työskenteleviä.

Aktiivimallissa 18 tuntia työtä pitääkseen etuus täysimääräisenä 3 kuukauden aikana

Vastoin joitain käsityksiä mallissa tulee työttömän itse hankkia palkkatyötä täyttääkseen vaatimuksen. Hänelle ei oltaisi osoittamasa ns yleishyödyllisiä töitä – itsekin luulin aluksi näin. Jos merkittävä osa näin tekee tuleekin työttömästä työllisyysastetta laskiessa työllinen – hienoa eikö?

Mitä tästä seuraa työllisyysastetta mittaavalle tilastolle?

Merkittävä määrä työttömistä tulee siis tekemään jotain pieniä töitä täyttääksen ehdon. Tällöin työllisyysasteen tunnin vaatimus viikossa täyttyy ja tilasto näyttää paremmalta. Hallitus näyttää siis saavuttavan tavoitteensa, vaikka sen taloudellinen vaikutus onkin minimaalinen.

Keinotekoinen nosto ei vaikuta talouteen halutulla tavalla

Eihän tämän vaikutus ole alkuunkaan sitä, mitä työllisyysasteen nostolla tavoitellaan. Tämä on täysin keinotekoinen ja epäeettinen tapa korjata tilastoja näyttämään siltä, että tavoitteet saavutettaisiin.

Jos olen oikeassa, niin hallituksen pitäisi hävetä tätä kepulikonstia! Oma luottamukseni hallituksen puheisiin alkaa olla lopullisesti mennyt.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu