Panem et circenses – leipää ja sirkushuveja

Näin totesi Juvenalis antiikin Roomassa kuvaten keinoja johtaa kansan huomio merkityksettömiin mutta viihdyttäviin seikkoihin etenkin vaikeiden poliittisten päätösten valmistelu- ja toteutushetkellä. Suomessa tähän tarkoitukseen nyt ja aina kelpaa alkoholi.

Ei liene sattumaa, että alkoholikeskustelu täyttää median ja ihmisten mielet samaan aikaan, kun tänään eduskunnassa alkaa hallituksen ensi vuoden budjetin käsittely. Samaan aikaan kun käsitellään koko Suomen kannalta erittäin tärkeitä asioita, kansan huomio saadaan kohdistettua kiihkeitä mielipiteitä herättävään, mutta valtiontaloudessa kokonaisuudessa kuitenkin vähäpätöiseen asiaan.

Voisiko tehdä lain, jossa alkoholiasioita ei saa käsitellä samaan aikaan, kun budjetti on käsittelyssä? Saataisiin tämä toistuva näytelmä loppumaan – en tiedä monesko kerta tämä on Suomen historiassa. Toimii kuin vanha junan vessa – joka kerta. (Nuoriso huom. Ennen vanhaan niissä oli reikä suoraan radalle, jälkikäsittelyn hoitivat mm varikset.)

Samaan aikaan tällä kertaa tosin kaiketi sattumalta osui tämä viihdyttävä keskustelu mies-sanan käytöstä. No, laitetaan sitten henkilöillä Suomi nousuun! Ennen oli henkilöt rautaa ja laivat puuta hiiohoi.

Mistä mielestäni pitäisi budjettiehdotuksen yhteydessä keskustella?

  1. Miten budjetti tukee Suomen nousua?
  2. Sipilä kehuu painopistettä vaihdettavan kasvun myötä vähä-osaisempia helpottamaan, mutta silti ensi vuoden budjetti heikentää heidän asemaansa entisestään. (VM: Hallituksen budjetti leikkaa 37 euroa pienituloisimmilta – rikkaille satoja euroja lisää)
  3. Keskustan ja Kokoomuksen yritystukikoplaus: parlamentaarisella työryhmällä viivytellään koko hallituskausi tekemättä luvattuja uudistuksia. Samalla käsittelyssä lakiehdotus, jossa alueellisten rakenne- ja investointitukien jako yrityksille siirtyy maakunnille – mahdollisuus kilpailun vääristymiseen maan sisällä kasvaa ja jopa EK varoittaa tästä.
  4. Työttömien aktivointimallin todellinen syy on se, että aktivoinnin kautta saadessaan osan työttömistä tekemään yhdenkin tunnin työtä viikossa saadaan työllisyysaste keinotekoisesti nousemaan. Yksi tunti viikossa tekee kuin taikaiskusta työttömästä työllisen virallisessa työllisyysasteen laskennassa. Korulauseet aktivoinnista ovat vain sanahelinää, todellinen ja varsin epäeettinen syy on tämä tilastomanipulaatio kohti 72%:n tavoitetta.
  5. Pitäisikö suhteettoman suurta uskoa ja panostuksia biotalouteen ja cleantechiin arvioida uudelleen, kun puolivälitarkastelu kertoo ettei tavoiteltua vientiä olla saavutettu? Rahoja pitäisi riskienhallinnan vuoksi ohjata ennemmin takaisin Tekesille ja monipuolisemmin eri teknologioihin.

Paljon lisääkin varmaan löytyy, mutta tuossa muutama omasta mielestäni merkittävä asia.

Eihän tämän saman kikan läpimenoa kestä enää katsoa selvinpäin – onko kellään tiukkaa viinaa, nelonen ei riitä? wink

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu