VMP: Kokoomus, lopettakaa se pelleily kansalaisten terveydellä

Voi mitä potaskaa, nyt Kokoomus lopettakaa ihan aikuisten oikeasti kansalaisten terveydellä pelleily valinnanvapausmallinne kanssa. Katsoin äsken tallenteena A-studion tältä päivältä, jossa lääkärien edustajat kertoivat mielipiteensä uudesta mallista. Sen jälkeen ajatukseni saivat vahvistusta ja olen vihaisempi kuin koskaan, mutta koitan silti olla sortumatta vihapuheeseen.

Kokoomus koki tappion valinnanvapausmallinsa kaaduttua perustuslakiin. Moni meistä kuvitteli, että seuraava ehdotus olisi sitten tolkumpi korjaten edellisen ongelmat. Kuitenkin jostain kumman syystä nyt pöytään tuotu ehdotus sisältää myös täysin uuden mallin, jossa erikoissairaanhoidon tehtäviä oltaisiin siirtämässä yksityisille asiakassetelin kautta vaikka juuri ollaan saman hallituksen toimesta säädetty uusi laki näiden keskittämisestä. Eli käytännössä Kokoomus hajoittaa sen ennen kuin sitä on edes kokeiltu.

Kohta on mimittäin on tulossa voimaan hallituksen asetus, jonka mukaan tapahtuu seuraavaa:
"Sairaaloiden työnjako uudistuu vuoden 2018 aikana. Asetuksella säädetään niistä erikoissairaanhoidon tehtävistä, jotka kootaan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen yksiköihin, viiteen tai alle viiteen yliopistolliseen sairaalaan."

"Lisäksi asetuksella säädetään tarkemmin eräiden keskitettävien leikkausten edellyttämistä toimenpidemääristä. Esimerkiksi tekonivelleikkaukset kootaan ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen sairaaloihin, joissa tehdään vähintään noin 600 leikkausta vuodessa. Muita keskitettäviä tehtäviä ovat selkäkirurgia (vähintään 150 leikkausta) ja syöpäkirurgia (rintasyövässä vähintään 150 leikkausta, muissa yleisissä syövissä vähintään 70 leikkausta). Nämä muutokset tulevat voimaan 1.7.2018."

Joten eikö olisi voinut katsoa ensin kuinka uusi malli toimii, kuinka tehokkaasti ja saavutetaanko tärkeitä kustannussäästöjä. Jos homma ei toimi, niin myöhemmin olisi voitu katsoa mahdollisia muita vaihtoehtoja. Nyt jostain kumman syystä ette edes halua katsoa tätä ensin vaan olette säätämässä ensi hallituskautena voimaan tulevaksi tällaista. Tuntuu olevan hyvittelyn makua terveysjäteille – faktahan on, että kovin pienet toimijat eivät näitä tee.

Leikkauksien keskittämisellä tavoitellaan toistoilla ja suuruuden ekonomialla säästöjä, mutta nyt sitten haluatte muuttaa mallia jo ennen aloittamista ja kokemuksia.

Minusta aika hemmetin paljon kertoo se, että lääkärien ja kirurgien liitot esittävät huolensa muutoksesta, vaikka heidän jäsenilleen muutos voisi tarjota suuremmat tienestit. Tämä palauttaa uskoani lääkärien etiikkaan ja oikeudenmukaisuuteen.

Samalla tämä herättää minussa kysymyksen, miksi ihmeessä Kokoomus haluaa hyvittää aiemman esityksensä kaatumisen väkisin näille terveysjäteille? Täysin uutena tuodaan myös parhaiten toimivan erikoissairaanhoidon toimenpiteitä mukana esitykseen, jota muutenkin on arvioitu terveysjättejä suosivaksi? Toki siellä on mm loikanneet frendit kuten Laura Räty ja Lasse Männistö, mutta silti miksi?

Jonain päivänä meistä jokainen työterveyshuollosta tai yksityisen lääkäriaseman käytöstä huolimatta voi olla ensiavun ja erikoissairaanhoidon tarpeessa. Kokoomus on päätöksillään rapauttamassa sitä terveysjättien voiton vuoksi, haluatteko oikeasti tätä?

Hävetkää. Keskusta maakuntamallillaan tekee hallaa taloudelle, mutta te leikitte meidän terveydellämme!

 

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu