Sipilän korttitalo pystyssä enää kansalaisten uskolla

Selkeät ja kiistattomat todisteet valehtelusta tai kauniimmin sanottuna harhaanjohtamisesta olisivat se viimeinen tuulenhönkäys, joka voisi kaataa koko Sipilän korttitalon. Tällä hetkellä kaikki tiivistyy siihen luottaako Sipilän sanaan vai ei. Itse en ole luottanut pitkään aikaan, mutta enemmistö tuntuu kuitenkin luottavan.

Moni asia ja jopa ratkaissut tapauksetkin tiivistyvät siis yhteen asiaan: luotatko Juha Sipilän sanaan? Vanhan sanonnan mukaan luottamuksen voi menettää vain kerran ja myyntimiehet ainakin tietävät kuinka vaikeaa on saada takaisin asiakas, jonka luottamus on kerran petetty.

Ylegatesta Sinisten syntyyn

Itse en ennen pääministeriyttä juurikaan seurannut Sipilän toimintaa. Katsottuani Ylen Jääskeläisen suoman valtiomiesmäisen ja suorastaan kekkoshenkisen puheen televisiosta aloin ihmetellä kuka tämä kaveri on ja mikä hän oikein ajattelee olevansa.

Tuolloin luottamus alkoi horjua ja myöhemmin Ylegaten yhteydessä se loppui kokonaan. Kukaan ei varmaan enää voi kiistää sitä, että Ylegaten alkuvaiheissa hänen eduskunnassa toteamansa väite, ettei hän ole mitenkään pyrkinyt vaikuttamaan Yleen ollut täysin puutaheinää. Minusta hän syyllistyi myöhemmän tiedon varassa selkeästi valehteluun eduskunnalle.

Jos mietitään seuranneita oikeuskanslerin selvityksiä esteellisyydestä, niin nämä selvityksethän eivät ole olleet lopulta mitään kummoisia tutkimuksia. Moni tuntuu ajattelevan, että nuo oikeuskanslerin tutkinnat on jotain perinpohjaisia rikostutkimuksiin verrattavia tutkimuksia. Höpöhöpö, Sipilän piti lähinnä vastata esitettyihin kysymyksiin kirjallisesti. Tiesitkö tästä? En. Oletko keskustellut asiasta? En. Ei siinä puheluita, sähköposteja yms kaivella tai kysellä Intiasta lisätietoja. Lähinnä niissä on vain kyselty Sipilältä asioista ja tällöin joudumme jälleen luottamaan pelkästään hänen sanaansa. 

Terrafamen tapauksessa hän kertoi, ettei ollut tietoinen sukulaisten yhtiön tilauksista. Intian matkalla hän ei käynyt sanomansa mukaan keskusteluja aiheesta poliittisen johdon kanssa. Myöskään hänen sanomansa mukaan hän ei ole vaikuttanut Chempolisin järjestelyyn, jossa Fortum ja Taaleri pelastivat konkurssikypsän yhtiön.

Kuvitteleeko joku oikeasti, että tällaisista asioista jäisi jotain julkisia asiakirjoja tai vastaavaa löydettäväksi? Kyllä nämä vanhan liiton poliitikot ja bisnesmiehet osaavat sopia asioista suullisesti jälkiä jättämättä.

Jos jatketaan Sipilän omaan vakuutukseen perustuvia asioita, niin Sipilän kymmenien miljoonien kapitalisaatiokuoren sisällöstä meillä on myöskin vain hänen sanansa. Totuuden tietää vain pankki ja Sipilä.

Menneestä liiketoiminnasta ja valtiontukien käytöstä niissä Sipilä ei ole koskaan vaivautunut vastaamaan eivätkä suomalaiset sitä jostain syystä vaadi. Asioita ansiokkaasti tutkinut ja mm Seurassa kirjoittanut Jarno Liski on leimattu Sipilää jahtaavaksi toimittajaksi, mutta joka tapauksessa hänen juttunsa perustuvat kuitenkin selkeisiin lähteisiin ja tietoihin, joita ei olla osoitettu vääriksi. Vaikkapa Ruotsissa tällainen vaikeneminen ministeriltä tuskin onnistuisi, mutta me olemmekin nöyrää kansaa.

Viimeisimmästä käänteestä Sinisten syntyyn liittyen Asikaisen Martti kirjoitti hyvin blogissaan Sipilän kesäteatterista.

Useimmiten asiat ovat sitä miltä näyttävät

Kovat todisteet puuttuvat suurelta osin ja Sipilän sanaan pitäisi siis luottaa. Useimmiten asiat ovat kuitenkin sitä miltä ne näyttävät. Mielestäni Sipilän korttitalo on kaltevalla pöydällä, tuvan ikkuna on auki ja ulkona tuuli nousee – selkeät todisteet valehtelusta olisivat se tuulenhönkäys, joka kaataisi korttitalon ja asettaisi monet menneetkin sanomiset uuteen valoon.

Nähtäväksi toki jää onko kortit liimattu yhteen ja pysyykö talo kasassa vaikka kiistattomia todisteitakin ilmaantuisi. Jos näin kävisi, olisin todella pettynyt suomalaisiin heidän salliessaan tällaisen tavan toimia. Tarkoitus pyhittää keinot on itselleni vierasta ajatusmaailmaa.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu