Stunt-miehet Häkkänen ja Kurvinen huonoimmassa A-studio Talkissa ikinä

Eilisessä kuten aiemmassakin A-studion opposition kohtaamisessa Orpo ja Sipilä olivat lähettäneet paikalle sijaisiksi Häkkäsen ja Kurvisen, jolloin saatiin aikaan huonoin näkemäni A-Studio Talk koskaan. Tällä hallituskaudella kuntavaalitenttejä lukuunottamatta Sipilä ja Orpo eivät ole suostuneet kohtaamaan opposition puheenjohtajia kertaakaan televisiossa vedoten muihin kiireisiin. Minusta tämä ei ole nykyaikaista demokratiaa vaan suoranaista vastuun ja avoimen keskustelun pakoilua.

Erityisesti Kurvisen mitäänsanomattoman ulkoa opetellun höpötyksen seurauksena ohjelmasta muodostui täydellinen farssi. Parhaiten tätä Keskustan nuorehkoa toivoa kuvastaa hänen vastauksensa toimittajan kysymykseen twiitistään "käsittämätöntä, jos kokoomus temppuilee viime metreillä". Pitkän venkoilun ja toistuvan toimittajan kysymisen jälkeen hän vastasi:

"Olen kirjoittanut, mitä olen kirjoittanut. Ja olen kirjoittanut kaikenlaista vuosien varrella. Ja puhunut kaikenlaista."

Minulle tämä tuo jopa mieleen Väyrysen kuolemattomat lausunnot hänen parhailta päiviltään. Kenties tässä on todellakin Keskustan uusi toivo ja nousu.

Häkkäsen sote-reunaehto päivystyksen pelastajana

Antti Häkkäseltä tuli enemmän asiaa ja hän pärjää väittelyissä varsin hyvin kuten lakimieheltä sopii odottaakin. Suurimman huomion keräsi hänen kommentinsa valinnanvapausmallin reunaehdoista. Häkkäsen mukaan lausuntokierrokselle lähtevän valinnanvapauslakiin on kirjattu reunaehdot, jotka takaavat ettei paljon puhuttu erikoissairaanhoidon päivystys tule vaarantumaan.

Itse en ymmärrä miten tämä käytännössä toteutuu. Reunaehdon mukaan ilmeisesti maakunnalla on oikeus rajoittaa erikoissairaanhoidon ulkopuolista käyttöä mikäli sen myötä päivystys vaarantuu. Miten tämä oikein tehdään?

Jos leikkauksia ohjataan yksityiselle ja sitä myötä kirurgeja siirtyy sinne julkiselta, niin miten yhtäkkiä homma saadaan vedettyä takaisin ja kirurgit takaisin julkiselle?

Häkkänen todisteli kovasti kuinka asiantuntijoita on kuultu roppakaupalla. Mutta onko kuunneltu, ymmärretty ja toimittu niiden pohjalta vai omien intressien mukaan? Veikkaan jälkimmäistä.

Tuo täälläkin Lasse Lehtosen kertoma 3 miljardin kustannusten kasvu ei saanut mitään tolkkua vastausta. Miten voidaan jatkuvasti sivuuttaa asiantuntijoiden arviot kustannusten noususta ja olla tekemättä kunnollisia laskelmia siitä, mitä ehdotettu ratkaisu tarkoittaa kustannusten osalta? Aivan perusjuttu, joka pitää kunnolla tehdä kaikkien uudistusten yhteydessä.

Antti Kurvisen käsittämätön tuubavyöry

Jos Kokoomuksen taktiikkana on lähettää paikalle hyvä väittelijä, niin Keskustan taktiikka vaikuttaa olevan lähettää varapuheenjohtajana toimiva tuubageneraattori Kurvinen toistamaan ulkoa opittua mantraa. Olen nähnyt aiemminkin vastaavissa ohjelmissa, kuinka toimittaja koittaa toistuvasti saada häntä vastaamaan itse kysymykseen tuon yleisen horinan sijaan usiemmiten siinä onnistumatta.

Jos kaikesta mitä Kurvinen sanoi karsii pois epäolennaisen mantran, niin jäljelle ei jää juuri mitään eikä vastausta yhteenkään kysymykseen. Lakimies muuten hänkin, mikä on varsin erikoista seuratessa hänen argumentointitapaansa.

Keskustelun välttely vastoin avointa demokratiaa

Rinne ja Aalto kritisoivat alussa voimakkaasti sitä, etteivät Orpo ja Sipilä koskaan saavu itse paikalle. Itse yhdyn tähän kritiikkiin – ilmiö on ollut olemassa jo ennen tätä hallitustakin, mutta nyt se on viety huippuunsa. Herrat suostuvat ainoastaan ohjelmiin, jossa he ovat yksin toimittajan kanssa ja kuten Ylen Ykkösaamussa vastaten ennalta toimitettuihin kysymyksiin.

Useasti on todettu, että Ruotsissa tällainen ei ole mahdollista. Ministerien on oltava myös televisio-ohjelmissa puolustamassa ratkaisujaan opposition näkemyksiä vastaan. Tällainen poliittinen kulttuuri olisi saatava muutettua jollain keinolla myös Suomessa.

Minusta on vastuunpakoilua ja avoimen demokratian sekä kansan väheksymistä väistellä näitä väittelyitä. Kyllä puolueen puheenjohtajien ja vastuuministerien pitää uskaltaa tulla tv-väittelyyn kohtaamaan vastustajansa ja kertoa kantansa itse eikä sijaisten välityksellä.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu