Saako terveysasema Pörriäiselle platinakortin?

Tulevatko kaikki olemaan samalla viivalla yksityisille toimijoille vai onko sotesetelin kupeeseen lisäpalveluista maksava asiakas etuoikeutettu? Tämä ajatus on monesti tullut mieleeni erityisesti sen jälkeen, kun erityissairaanhoidon kirurgiset operaatiot on ujutettu mukaan valinnanvapausmalliin.

Tekonivelleikkausten määrä tulee tulevaisuudessa lisääntymään merkittävästi

Taannoin Kokoomuksen Jaskari kertoi esimerkkinä kuinka olisi mukavaa, jos voi lonkan tekonivelleikkaukseen valita toimijan, jolla on paras onnistumisprosentti ja lyhin toipumisaika. Tämähän kuulostaa hyvältä, mutta onko taustalla myös piiloagenda, josta ei liiemmin puhuta?

Sotesetelillähän korvataan määritelty peruspalvelu, joka lienee vahvasti käypä hoito -suositusten henkinen. Tämähän ei tarkoita parasta mahdollista hoitoa vaan kustannustehokkainta ja riittävää tapaa hoitaa vaiva kuntoon.

Tämän perussetin lisäksi potilas voi yksityisellä ostaa itse lisäpalveluita kuten vaikkapa lisää fysioterapiaa halutessaan. Julkiselle ei tietääkseni ole tätä mahdollisuutta tulossa. Tuleeko tämä näkymään myös muuten kuten voiko lisärahalla hommata mukavan yksityishuoneen, parempaa safkaa tai voisiko jopa valita itselleen nimekkäämmän kirurgin toimenpidettä tekemään?

Onko mahdollista, että lisäpalveluita ostavasta asiakkaasta tulee preferoitu asiakas ja saako hän sitä kautta etua kuin lentoyhtiön platinakortilla? Tarkoitan siis muutoinkin kuin vain ostamiensa palveluiden muodossa.

Vaikka kuinka välillä ajatellaan terveyspalveluita ja lääkäreitä joskus normaalia liiketoimintaa eettisempänä alueena, niin raakaa liiketoimintaa se on silti tuottotavoitteineen. Ei siihen muuten pääomasijoittajat tällä hetkellä panostaisi niin paljoa.

Mainittu lonkan tekonivelleikkaus on siinä mielessä tärkeä esimerkki, että se on varsin kallis toimenpide ja taitaa maksaa yli kymppitonnin. Lisäksi niiden määrän ennustetaan voimakkaasti kasvavan väestön ikääntyessä ja eläessä pidempään sekä samalla ollessa aktiivisempi ja liikkuvampi myöhemmälle iälle. Nivelet kuitenkin valitettavasti tuppaavat kulumaan ja tämä kehitys koskee lonkan lisäksi muitakin niveliä. Juuri näitä kirurgisia operaatioita oltaisiin käsittääkseni osin siirtämässä yksityisille setelin avulla.

Kustannusvaikutukset voivat olla suuria

Myös tällä hetkellä voit käydä tuossa leikkauksessa yksityisellä toimijalla, mutta hinta on kova ja Kela-korvaus on vain pieni osa suunnitteilla olevaan seteliin verrattuna, jonka pitäisi siis kattaa koko perusleikkauksen kustannukset.

Toisaalta tässä hyvätuloinen saa paremmin vastinetta verorahoilleen, mutta väitän tämän nostavan merkittävästi julkisia kustannuksia, kun aiemmin pääosin omilla rahoillaan leikkauksen teettäneet saavatkin pääosan julkisena rahoituksena.

Kustannusten mahdollinen nousu ei rajoitu näihin erityissairaanhoidon tapauksiin. Mielestäni valinnanvapaus tuo uusia ihmisiä julkisen terveydenhoidon käyttäjiksi nykyisten yksityisten palveluiden käytön sijaan. Otetaan esimerkki:

Matti ja Maija ovat hyvätuloisia eivätkä itse ole käyttäneet juurikaan kunnallisia palveluita. Jos terveyshuolia heillä tai lapsilla on ollut, niin he ovat käyneet yksityisellä Pörriäisen lääkäriasemalla hoidossa. Kunnallisella kun kuulemma ajan saanti kestää ja hoito ei aina ole ollut niin kummoista. Tuolta yksityiseltä lääkäriasemalta on aina saanut nopeasti hyvää hoitoa ja palvelua. Osan käyntien kustannuksista korvaa Kela, mutta suhteessa kuitenkin melko pienen osuuden.

Sote-uudistus astuu voimaan ja tuo valinnanvapauden soteseteleineen, ja myös samainen Pörriäinen valitaan yhdeksi palveluntuottajaksi. Nyt Matti ja Maija saavat verorahoilleen vastinetta, he voivat valita palveluntuottajakseen samaisen Pörriäisen ja saavat käyttöönsä uudet sotesetelit. Mikäli tuo soteseteli ei mahdollista ihan niin kattavaa hoitoa kuin haluavat, niin he voivat omalla kustannuksellaan ostaa siihen jotain lisää. Näin tämä ymmärtääkseni toimii.

Sinälläänhän tässä ei ole mitään väärää ja homma rokkaa. Tavoiteltujen julkisen talouden säästöjen suhteen saatamme kuitenkin törmätä ongelmaan. Itse uskon Matin ja Maijan kaltaisia olevan maassamme melkoinen määrä ja uudistus tuo heidät uutena julkisen terveydenhuollon maksaman hoidon käyttäjiksi. Tämä saattaa luoda merkittäviä uusia kustannuksia julkiselle terveydenhuollolle ja tuleville maakunnille.

Miten siirtymä käytännössä tulee tapahtumaan?

Kun tehtävän valinnan hetki lähestyy uskon itse merkittäviin markkinointikampanjoihin, joilla yksityiset palveluntarjoajat pyrkivät saamaan nykyiset maksavat asiakkaansa tekemään aktiivisen valinnan ja ottamaan heidät palveluntarjoajakseen.

Moni suuresta massasta jättänee alkuun aktiivisen valinnan tekemättä, joten mikäli esiintyi jotain määrällisiä kiintiöitä, niin kenties nämä täyttyvät jo pääosin nykyisistä asiakkaista?

Tähän lienee erilaisia kontrolleja suunniteltu, mutta aikani ei nyt yksinkertaisesti riitä käymään läpi tuota massiivista esitystä.

Vaikuttaako asiakkaan tuottoisuus valintoihin ja palveluun?

Lääketiedehän ei ole mikään eksakti tiede ja vaikkapa lukuisat karmaisevat esimerkit vakuutuslääkäreistä ovat osoittaneet, kuinka asioita voidaan tulkita aivan eri tavalla edustamansa vakuutusyhtiön hyödyksi.

Voisiko tämä näkyä käänteisesti soteuudistuksen palveluntarjoajan toiminnassa?

Hyvälle ja kannattavalle runsaasti lisäpalveluja ostavalle asiakkaalle kulutetaan lisää aikaa ja tehdään sellainen esitys maakunnalle, että leikkaus saadaan varmasti pikaisesti tehtyä?

Itse uskon, että erilaisilla lisäpalveluilla ja asiakasvalinnoilla tulee olemaan merkittävä vaikutus palveluntarjoajien tuottoon. Niiden toimiessa markkinaehtoisesti en juurikaan epäile, etteikö strategiat olisi tehty, asiakkaat segmentoitu ja suunnitelmat valmiina kunhan muutos toteutuu.

En tiedä mitä kaikkea ollaan tehty tällaisen kermankuorinnan ja epätasa-arvoisen toiminnan estämiseksi. Kenties esityksestä löytyy jotain ylimalkaista, jonka valvominen on käytännössä mahdotonta.

Tässä en niin paljoa ota kantaa onko tämä oikeudenmukaista vaan olen huolissani siitä, mitä tämä tarkoittaa kustannuksille. Edelleenkään en ole törmännyt laskelmaan, joka ottaisi lukuisat muuttujat huomioon ja osoittaisi suunnitellulla mallilla saavutettavan säästötavoitteet. Vaikuttaa siltä, että jos ne laskettaisiin, niin paljastuisi koko karu totuus – joten ei siis lasketa ja laitetaan pää pensaaseen.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu