Suomi 100: Itsenäisyyspäivän vetoomukseni

Paljon enemmän hyvää kuin pahaa, näin itse ajattelen miettiessäni Suomen satavuotista taivalta. Nyt on aika juhlia tuota vuosisadan mittaista tarinaa ylpeydellä ja kunnioituksella. Kaikki asiat eivät ole hyvin, mutta katsellessamme taaksepäin saavutuksiamme voi mielestäni kiistatta todeta tarinan olevan hieno ja koko maailman tasolla merkittävä. Pienen pohjoisen kansan saavutukset on huomattu ja olemme olleet esimerkkinä monille vaikkapa koulutuksen osalta.

Harras toiveeni ja vetoomukseni on, että kunnioitamme kaikki tätä taivalta ja juhlapäivää provosoimatta ja provosoitumatta väkivaltaisuuksiin tai ilkivaltaan. Vetoomukseni kohdistan kaikille, jotka aikovat itsenäisyyspäivänä osoittaa mieltään kokemiaan epäkohtia vastaan – millä laidalla oletkin, niin Suomi ja suomalaiset ansaitsevat tämän juhlapäivän ilman väkivaltaisuuksia. Mieltään voi ilman muuta osoittaa ja se, että näin voi tehdä juhlapäivänä Suomessa kertoo paljon siitä, millaisessa maassa elämme. Monessa muussa maassa tämä ei olisi mahdollista.

Suomen satavuotispäivänä voisi oikeastaan julistaa rauhan joulurauhan tapaan:

Julistetaan siis täten yleinen itsenäissyytemme satavuotispäivänrauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään, sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja itsenäisyysjuhlaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla käytöksellä häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka laki ja asetukset kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

Lopuksi toivotetaan kaikille suomalaisille riemullista itsenäisyysjuhlaa sadan vuoden taipaleemme kunniaksi.

Keskiviikkona maailman katseet kohdistuvat välillä pieneen Suomeen ja meidän itsenäisyyttämme sekä saavutuksiamme kunnioitetaan. Millaisen kuvan haluamme itse maastamme antaa maailmalle?

Nyt on aika juhlia eikä riidellä – epäkohtien korjaamiseen on aikaa muinakin päivinä. Toivottavasti Suomen tarina tästä jatkuu yhä enemmän muistaen Jarkko Martikaisen hienon Valssi tanssitaidottomille -kappaleen sanat: "Ylämäessä tönin sua eteenpäin, alamäessä vauhtias jarrutan." Meidän kaikkien on tehtävä tästä maasta yhä parempi ja oikeudenmukaisempi – työ ei lopu, mutta hetken voi ja pitää juhlistaa jo saavutettua.

Oikein hyvää ja rauhallista itsenäisyyspäivää sekä Nikonpäivää kaikille ensi keskiviikkona!

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu