Ankeuttaja-Sipilän joululahja työttömille

Työttömän ei tarvitse odotella Aino Inkeri Ankeisen jouluspesiaalia, sillä jo ennestään synkeän joulun ankeuttajaksi hallituspuolueet hyväksyivät tänään esityksen surkeasti valmistellusta työttömien aktiivimallista. Voisi kuvitella että jo ennestään tiukilla olevia ei näin joulun alla kyykytettäisi enempää, mutta se on väärä luulo tämän hallituksen tunarien kohdalla. Yritysmaailmassakin koitetaan välttää ennen juhlapyhiä kertomasta vaikkapa väen vähentämisestä, mutta tällainenkin perusasia on tälle hallitukselle näköjään vierasta kuten moni muukin empatiaa ja inhimillisyyttä vaativa kohtelu.

Huonosti valmistellun lain kummallisuuksia

Kirjoitin eilen blogin epäkohdista ja epävarmuuksista, joita en yhtä laajasti tähän lisää, mutta listaan muutamia keskeisiä ongelmia:

  1. Laki astuu voimaan 1.1.2018 ja tulee aiheuttamaan alkuvuoden kaltaisen Kela-katastrofin laskennallisen 65 päivän jakson päättyessä kaikilla samaan aikaan
  2. Alunperin hallitus yritti saada voimaan taannehtivan lain, jossa oltaisiin jo katsottu 1.10.2017 – 31.12.2017 jaksoa, ikävä kyllä taannehtivaa lakia ei voi tehdä, hups..
  3. Moni kokoomuspoliitikko kuten Jaskari puhuu kauniita erilaisesta kohdistumisesta, mutta perustuslakivaliokunnan lausunnosta selviää: Nyt arvioitavassa hallituksen esityksessä on sitä vastoin sen perusteluidenkin mukaan kyse "kaavamaisesta laskusäännöksestä" vailla yksilöllistä harkintaa." Eli vanha tai nuori, niin samalla kaavalla mennään.
  4. Perustuslakivaliokunta toteaa myös: "Hallituksen esityksen vaikutusarvio-osassa todetaan osin säätämisjärjestysperusteluiden kannalta ristiriitaisella tavalla, ettei työtön välttämättä itse voi aktiivisuudellaan vaikuttaa siihen, että etuuksien taso säilyy muuttumattomana." sekä "Koska työttömillä ei edellä todetuista ja erilaisista yksilöllisistä syistä ole yrityksistään huolimatta välttämättä mahdollista täyttää lain tarkoittamaa aktiivisuusvaatimusta, ehdotusta ei voida pitää perustuslain kannalta ongelmattomana." Käytännössä työtön voi siis vaikka kuinka yrittää ja olla aktiivinen joutuen kuitenkin sanktion kohteeksi, esimerkiksi alueelliset erot ovat merkittävät tarjotuissa palveluissa sekä lyhyen työn mahdollisuuksissa.
  5. Hallituksen esityksessä ei pystytä millään tavalla arvioimaan kuinka paljon tuollaista työtä tulee olemaan tarjolla puhumattakaan siitä, että alueellisia eroja olisi käsitelty.
  6. Asiantuntijalausunnossaan oikeutieteen tohtori Jaana Paadetoja huomauttaa: "Myös työlainsäädäntö vaikuttaa työnantajan mahdollisuuksiin tarjota työtä. Tätä ei ole huomioitu esityksessä. Esityksessä kannustetaan lyhyiden ja määräaikaisten työpaikkojen vastaanottamiseen sekä piilotyöpaikkojen etsimiseen, mutta unohdetaan muun muassa se, että määräaikaisen työsopimuksen solmimista on rajoitettu työsopimuslaissa (55/2001)."
  7. Työttömien ohjeistusta ei ole olemassa vaikka laki alkaa jo 12 päivän päästä, kummallisuutena on esimerkiksi se, että laissa puhutaan vain arkipäivistä noiden 65 päivän osalta. Jos työtön tekee työtä sunnuntaina, niin eikö sitä lasketa? Näin huonosti eri tilanteet on otettu huomioon.

Asian käsittely verrattuna vaikkapa yritystukiin

Asiaa käsitellyt työryhmä päätyi aikanaan olemaan erimielinen eikä tehnyt yhteistä ehdotusta, mutta hallitus päätti silti edetä. Lukuisista asiantuntijalausunnoista huolimatta juuri mitään muutoksia ei tehty – hallitus väittää kuulevansa asiantuntijoita, mutta mitä väliä sillä on mikäli niitä ei kuitenkaan oteta mitenkään huomioon. Esimerkiksi vapaaehtoistyö olisi ilman muuta pitänyt ottaa huomioon.

Yritystuissa taas puolestaa hierottin kaksi vuotta lukuisista tutkimuksista huolimatta tekemättä mitään kevään puoliväliriiheen, jossa yhtään leikkausta ei tehty ja Orpo totesi vain kuinka kaikilla tuilla on puolustajansa. Kukahan puolustaisi hallitukse toimilta niitä, joilla ei ole rahaa ja valtaa? Syksyllä perustettiin parlamentaarinen työryhmä, joka sekin jätti väliraportin tekemättä lupauksista huolimatta. Saa nähdä kauanko asiaa hierotaan ja koska nähdään oikeasti jotain toimenpiteitä kustannuksiltaan paljon merkittävämmässä asiassa.

Tämä laki taas viedään väkin läpi tällä aikataululla, jotta ensi vuoden säästöt toteutuvat. Ei tässä ole oikeasti työttömien auttamisesta kyse vaan pelkästään muutaman kymmenen miljoonan säästöistä ensi vuoden budjettiin jo ennestään tiukilla olevien ihmisten tuloista. Mikäli vielä ennustamani kaaos TE-toimistoissa, Kelassa ja työttömyyskassoissa automaattisen käsittelyn poistuessa monilta toteutuu, niin moni voi olla pahoissa vaikeuksissa odottaessaan maksatuksia.

Jokaikinen muutos työttömien kohdalla on tehty samalla saatteella työryhmille: keinot eivät saa aiheuttaa lisäkustannuksia. Missä tahansa muussa asiassa lisäpanostukset tuntuvat olevan ratkaisu paitsi tässä ja koulutuksessa. Yritystukia on maksettu yhä enemmän ja kärkihanketta pukkaa siellä täällä  – hyvät veljet ja siskot kiittää. Joskus tulisi myös investoida, jotta tilanne tulevaisuudessa parani, mutta jostain kumman syystä hallitus ei annan edes työryhmien pohtia muita kuin keppikeinoja työttömyyden ollessa kyseessä. Siihen varmaan pätee erilaiset säännöt ja lait.

Sipilällä kuulemma eriarvoistumiskehityksen pysäyttäminen keskiössä

Jotan tällaistahan pääministeri Sipilä alkoi tuossa keväällä mm Ylen Ykkösaamussa toistella. Miten se näkyy? Ei mitenkään, täyttää diibadaabaa ja teot näyttävät mistä on oikeasti kyse. Orpo taas perusteli pari viikkoa sitten kuinka heikompiosaiset pääsevät kasvuun mukaan myöhemmin. Koskahan se aika tulee tällaisten päätösten siivittämänä?

Tällä hetkellä näyttää siltä, että taitavalla taktiikallaan Kokoomus on onnistunut toteuttamaan hallituksessa oikeistolaisinta politiikkaa, mitä ollaan todella pitkään aikaan nähty. Sipilän Keskustan oikeistosiipi on tarjonnut tälle puitteet ja Siniset komppaavat keskittyen vähäpätöisempiin asioihin toivoen pelastusta ennen ensi vaaleja. Keskustan kannattajissa galluppien pohjalta osalla tuntuu olevan jotain vaikeuksia tämän politiikan kanssa, mutta samaan aikaan vahva enemmistö kannattaa kuitenkin Sipilän jatkoa. Sipilän johdolla tätä politiikkaa tehdään, joten tätä on kai nykyajan Keskusta – maaseutupainotteinen Kokoomussiipi.

Tämä päätös oli yksi askel lisää suuntaan, jossa kansa jakautuu ja eriarvoistuu yhä enemmän sekä hyvin harvalla on enää olo, että tässä ollaan missään yhteisissä talkoissa tai samassa veneessä. Pitkällä aikavälillä tämä tulee olemaan tuhoisa ilmiö Suomen kannalta.

Juha Sipilä, teot ratkaisevat eivätkä sanat. Kun minä katson teitä puhumassa kipeistä ratkaisuista ja kuinka nyt laitetaan painopistettä eriarvoisuuden vähentämiseen, en usko enää sanaakaan. En usko että teille ja lähipiirillenne tekee kipeää lainkaan. Taustanne kautta luulin ennen pääministeriyttä, että toiminnassanne näyttäytyisi jollakin tasolla kristilliset arvot ja niiden myötä pyrkimys oikeudenmukaisuuteen myös vähäosaisia kohtaan sekä empatiaan – olin täysin väärässä. Mitkään puheet eivät enää auta kääntämään tehtyä tekemättömäksi – tämä on nyt nähty.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu