Rautalangan vääntöä Kokoomuspoliitikoille

Oikeastaan olen tyytyväinen siihen, että täällä ja muualla mediassa useat kokoomuspoliitikot osoittavat todelliset karvansa ja ymmärtämättömyytensä työttömiä kohtaan sekä asiantuntemattomuutensa aktiivimalliin liittyvissä keskusteluissa. On joitain asioita, joita nämä kansan arjesta ja vähäosaisten tilanteesta ymmärtämättömät oikeistopoliitikot eivät tunnu sisäistävän ja koitan vääntää niitä tässä rautalangasta.

Tanskan malli ei ole vain keppiä vaan kokonaisuus, jossa panostetaan auttamiseen ja koulutukseen

Tanskan mallia vilautellaan täällä jatkuvasti ja kerrotaan kuinka siellä on tiukemmat vaatimukset – tämä on sitä kirsikanpoimintaa, josta olen aiemminkin syyttänyt Kokoomusta esimerkiksi paikallisen sopimisen yhteydessä. Siinä tämä EK:n käsikassarana toimiva puolue ei tunnu mitenkään ymmärtävän, että paikallinen sopiminen vaatii Ruotsin ja Saksan mallin mukaisesti henkilöstön edustuksen esimerkiksi yrityksen hallitukseen, jotta todellinen sopiminen yhteisen tilannekuvan myötä voi toteutua – muutoin on kyse yksipuolisesta saneluita, joka ei ole sopimista.

Tanskassa on kireämmät vaatimukset työttömille – tämä pitää paikkansa. Kuitenkin sen ns flexisecurity-malli sisältää huomattavasti korkeammat panostukset työttömien auttamiseen ja koulutukseen sekä korkeamman sosiaaliturvan tason. Ei voida poimia vain keppiosaa ja väittää sillä saatavan tuloksia aikaan.

Papukaijan lailla näitä ajatuksia toistaneet Harri Jaskari, Juhana Vartiainen, Kai Mykkänen puhumattakaan muutamista paikallispoliitikoista eivät tunnu ymmärtävän kokonaisuutta ja Tanskan mallia ollenkaan. Puhumattakaan tänään poimitusta Orpon ex-avustaja Valkosesta, joka onnistuu väittämään aktiivimallin perustuvan tutkimuksiin – tämä on täyttä potaskaa, mutta kelpaa uutiseksi täältäkin. Julkisuudessa sisäsiististi esiintyvän Orpon ajattelusta kertonee jotain tämä hänen avustajansakin ajatusmaailma.

Tekniikan Akateemisten toiminnanjohtaja kertoi taannoin Tanskan mallista seuraavaa:

"Tanskan työttömyysturvamallin sanotaan perustuvan matalaan irtisanomissuojaan ja korkeaan työttömyysturvaan, joka kuitenkin vähenee työttömyyden kestäessä. Yhdistelmä kuulemma alentaa palkkaamisen kynnystä, kun työntekijästä pääsee tarvittaessa myös eroon. Työntekijän on taas helppo hyväksyä järjestelmä, koska turvan taso on korkea ja uudelleen työllistyminen on helppoa.

Tanskassa työttömyysturva onkin korkea. Taso on 90 % työttömyyttä edeltävästä palkasta, mutta sillä on katto, joka on noin 2300 €, ja se saavutetaan yli 2500 € palkkatasolla. Suomessa tuolla palkalla työttömyysturva on noin 1400 €. Suomen ansiosidonnainen saavuttaa 2300 € tason suunnilleen 6000 € kuukausiansion kohdalla.

Muut uskomukset Tanskan työttömyysturvamallista eivät kestä lähempää tarkastelua. OECD:n tekemän vertailun mukaan Suomessa irtisanominen on jonkin verran helpompaa kuin Tanskassa ja selvästi helpompaa kuin Ruotsissa ja Saksassa. Aivan erityisen heikko on Suomessa suoja kollektiivista irtisanomista vastaan, eli ns. tuotannollis-taloudellisia syitä vastaan. Läntisessä Euroopassa vain Iso-Britanniassa irtisanominen on selvästi helpompaa kuin Suomessa.

Tanskan työttömyysturvan pieneneminen työttömyyden pitkittyessä on ilmeisesti väärinkäsitys. Työttömyysturvan porrastuksesta luovuttiin vuonna 2010, kun ansiosidonnainen turva lyhennettiin tuhannesta 500 päivään. Kummassakin maassa työstä kieltäytymisestä seuraa työttömyysturvan karenssi."

Lukemattomat Kokoomuspoliitikkojen lausunnot eivät heijastele koko totuutta vaan osatotuutta kirsikanpoimintana. Itseäni huvittaa vaikkapa se, että kansanedustajat Jaskari eikä Vartiainen ole CV:nsä mukaan ole työskennelleet päivääkään yrityksessä vaan ainoastaan elinkeinoelämän lobbareina ja tutkijoina nyt sitten toistaen niiden näkemyksiä. Varmaan tällä toiminnalla kansanedustajauran jälkeen palkkio odottaa. Myöskin Ville Valosen yrityskokemus näyttää rajoittuvan yhteen harjoittelujaksoon opiskeluaikoina. On jotenkin huolestuttavaa, että tällaiset täysin vailla omaa kokemusta yrityselämästä olevat työnantajapuolen etuja ajavat lobbarit ovat vakuuttavasti kertomassa meille yritysten todellisuudesta ja tilanteesta. Oma kokemus puuttuu täysin ja kaikki on toisen käden tietoa – ainakaan Tanskan mallista he eivät näytä ymmärtävän kuin yhden hokeman. Esimerkiksi Kokoomusnuorten Sebastian Frankenhauser tänään osoitti tietämättömyytensä tästä. Myös riippumattomaksi itseään väittävä, mutta silti Kokoomusta jatkuvasti puolustava Seppo-Juhani Pietikäinen toi  Tanskan mallin esille yhtä vaillinnaisesti kommenteissaan.

Avoimien työpaikkojen ja työttömien määrän rinnastaminen ei kuvaa juuri mitään

Samat kokoomuspoliitikot tuovat esiin jatkuvasti rinnastuksen avoimista työpaikoista ja toisaalta työttömien määrästä. En tiedä mistä Valkonen tänään repi luvun 85 000 avointa työpaikkaa marraskuussa, kun hänen laittamansa kuvan palkeista ei päästä lähellekään tuota lukua. Joka tapauksessa kerron nyt teille kokoomuspoliitikot suuren paljastuksen: niitä paikkoja hakevat myös työlliset ja useimmiten palkataan työn vaihtaja eikä työtön.

Otetaan kuviteltu esimerkki: Kuljetusfirma A hakee uutta kuskia ja laittaa paikan hakuun, siihen tulee 200 hakemusta ja valitaan kuljetusfirma B:ssä oleva Irma. Irmalle tarvitaan korvaajaa, joten laitetaan paikka hakuun ja valitaan siihen duunipaikan vaihdosta haluava Jorma kuljetusfirma C:stä. No, C:kin tarvitsee kuskin paikkaajakseen ja sama kuvio toistuu ja palkataan työnvaihtaja Arska kuljetusfirma D:stä. Tällöin kuljetusfirma D tarvitse kuskin ja se päättää lopulta palkata työttömän Pirjon, jolloin yksi työtön muuttuu työlliseksi.

Avoinna on nyt siis ollut neljä työpaikkaa ja vain yksi työtön on työllistynyt?  Mitä ihmettä, ne varmaan vetää lonkkaa eivätkä vaan viitsi mennä töihin? Niitä pitää aktivoida!! Pitäisihän työttömien hävitä, jos kerran avoimia työpaikkoja on noin paljon tarjolla.

Työttömällä ei ole näihin paikkoihin juurikaan mitään etulyöntiasemaa vaan päivastoin. Samalle te luotte yhä vahvemmin kuvaa työttömistä luusereina ja laiskoina vaikeuttaen tilannetta entisestään – hölmöläisten hommaa, joka kertoo täydellisestä ymmärryksen ja empatian puutteesta. Juuri mitään investointeja ei olla tehty työllistymistä tukemaan, mutta keppiä ja parjausta kyllä riittää. Yritystukien osalla Orpo totesi kuinka kaikilla tuilla on puolustajansa eikä leikkauksia tehty – kuka suojelisi ja puolustaisi vähäosaisia teiltä?

Keskustan ja Sinisten jälkiviisaat

Kokoomuksen jalanjäljissä Keskustan ja Sinisten ministerit sekä kansanedustajat osoittavat myös suurta tekopyhyyttä jälkiviisauksineen ja ajatuksineen mahdollisista korjauksista myöhemmin. Lailla ei ollut mitään muuta pakkoa astua voimaan 1.1.2018 kuin hallituksen säästötavoitteet budjettivuodelle 2018 – siitähän tässä on oikeasti kysymys. Malli tuo leikkauksineen väistämättä säästöjä ellei jokaikinen työtön täytä ehtoja.

Voitte muistella vaikkapa viime kevään hallintarekisterilain päätöksen vaatimia ponsia. Yksikään niihin liittyvä lakiesitys ei ole toteutunut vielä eikä kovin hyvältä näytä. Julkisuudessa nämä on jo unohdettu. Joten pikaiset korjaukset tehtyyn päätökseen voi unohtaa, niitä ei tule.

On muutenkin hämmästyttävää tämä keskustelun määrä päätöksen jälkeen. Alle kahden viikon toteututusajalla säädettiin laki, jonka kanssamm  Kela tulee oleman lirissä ja vaikutuksia ei tiedetä kunnolla. Ilmeisesti työttömiä voidaan käyttää koekaniineina vaikka mihin – heillä kun ne Orpon mainitsemat puolustajat ovat vähissä.

Nämä keskustelut pitäisi käydä ENNEN lain säätämistä eikä sen jälkeen. Olen lukenut asiantuntijalausuntoja varsin monelta taholta ja kaikki nyt myöhemmin esiin tuodut asiat ovat jo niissä esitetty. Hallitus ja hallituspuolueet vain päättivät olla välittämättä niistä eivätkä muuttaneet mitään. Ja myös äänestivät asian puolesta – myös Kaikkonen ja Kurvinen sekä Siniset.

#VMP

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu