Carl Haglundista kuoriutunut elinkeinoelämän lobbari

Entinen RKP:n puheenjohtaja Carl Haglund aloitti joulukuussa Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan hallituksen uutena puheenjohtajana. Aikoinaan sain miehestä kuvan hyvinkin humaanin kuvan koko yhteiskunnan asioita ajavana henkilönä, mutta hän vaikuttaa nopeasti siirtyneen elinkeinoelämän pesunkestäväksi lobbariksi.

Talouselämän artikkelissa hän kiittää Etlan toimitusjohtajan Vesa Vihriälää mallikkaasta ulostulosta aktiivimallin puolustajana.  Samalla hän kertoo seuraavaa:

"Poliittisten- ja työmarkkinapäätösten pohjaksi tarvitaan vahvaan tutkimuspohjaan perustuvaa tietoa. Tieto pitää saada oikeaan aikaan tukemaan keskustelua ja päätösten valmistelua.

"Toisaalta päätöksentekijät voivat myös käyttää tutkimuslaitoksia päätösten valmistelussa."

"Tästä hyvä esimerkki on se, että valtiovarainministeriö teettää Etlalla pohjatyötä verotuksen tiekartan valmisteluun. Hallitus päätti tästä verouudistuksen parlamentaarisesta valmistelusta viime budjettiriihessä. "

Tämä on varsin mielenkiintoinen tieto, että parlamentaariselle työryhmälle pohjatietoa tuottaa Etla, jonka toimintaa ylläpitää kannatusyhdistys, jonka jäseniä ovat Elinkeinoelämän keskusliitto ja Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton (TT) säätiö.

Etlan tuottama tieto on perinteisesti tukenut EK:n tavoitteita ja siksi tuntuu erikoiselta, että sen tuottaman tiedon pohjalta valmistellaan työn ja yrittämisen verotuksen tiekarttaa. Toivottavasti myös muut tahot tuottavat tietoa ja myös Etlan tuottamaa tietoa tarkastellaan kriittisesti ottaen huomioon sen tiedon värittyneisyys.

Muistissa lienee vielä vaikkpa kuinka hallintarekisteriasiassa hallituksen ja Stubbin perustelut olivat suoraan silloisen Finanssialan keskusliiton papereista.

Muutoinkin parlamentaariset työryhmät ovat mielenkiintoisesti salaisia eikä sieltä tihku juuri mitään tietoa ulospäin. Bernerin liikenneyöryhmän piti alkusyksystä toimittaa väliraportti – ei ole näkynyt vieläkään. Pekkarisen yritystukityöryhmän vuosia 2019–2023 koskevien leikkauslistojen piti olla valmiina joulukuun puolivälissä. Puolitoista kuukautta asiaa työstäneen parlamentaarinen työryhmän aika meni kiistelyyn siitä, mitä tukia suurennuslasin alle pitäisi ottaa. Homma viivästynee edelleen.

Mielenkiintoinen valinta muuten, että listoja tehdään oikeastaan koskien ensi hallituskautta eikä tätä. Kaksi ja puoli vuotta on sählätty ja lopulta ryhdytään tekemään listoja ensi hallituskauden ajaksi – surkeaa.

Takaisin Haglundiin – en olisi uskonut, että hänestä kuoriutuu näin nopeasti moinen elinkeinoelämän etujen ajaja. No, kenen leipää syöt sen lauluja laulat – nopeasti biisivalikoima näköjään muuttuu entisellä poliitikolla.

 

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu