Laittoiko hallitus medialle kaulapannan "mediapoliittisella ohjelmalla"?

Keväällä hallituksen kärkihankkeiden tarkastelussa ilmaantui uutena tehtävänä mediapoliittinen ohjelma – kuulostaa jo terminäkin pahalta. Onko tämä samalla keino suitsia median kritiikkiä hallitusta kohtaan? Laitettiinko median vahtikoirille pannat kaulaan, jotta vastaavanlaisia ongelmia kuin päämisteri Sipilällä on ollut median kanssa ei enää tulisi loppukaudella?

Hallituksen päivitetyssä toimintaohjelmassa kerrotaan sivulla 57:

"Valmistellaan mediapoliittinen ohjelma "Suomalaisen median monimuotoisuuden varmistaminen", joka sisältää selvityksen sekä muita suomalaisen median toimintaedellytyksiä parantavia lyhyemmän aikavälin toimia. Aloitetaan selvitys ja toimet 6/2017, toteutetaan ohjelma 2018 syksyyn mennessä."

Tätä ohjelmaa ei siis ollut olemassa alkuperäisessä hallituksen toimintasuunnitelmassa – se päätti ohjelmasta  huhtikuussa 2017 ja ohjelma käynnistettiin 29.9.2017. Ohjelman tutkimusosuus kestää maaliskuuhun 2018 ja sen jälkeen hallitus tekee johtopäätöksiä ja tarvittavia toimia tutkimuksen pohjalta. Itse tutkimusryhmä on muodostettu yliopistoista ja vaikuttaa olevan asiallinen.

Valtioneuvoston hankkeen sivuilla kerrotaan tavoitteeksi:

"Hankkeen avulla haetaan keinoja suomalaisen median monimuotoisuuden ja toimintaedellytysten turvaamiseen. Hankkeessa luodaan säännöllinen tapa seurata suomalaisen median tilaa."

Käytännössä hallitus on siis uutena aiemmasta ohjelmastaan poiketen käynnistänyt hankkeen, jossa se kertomansa mukaan tarkastelee selvityksen lisäksi muita suomalaisen median toimintaedellytyksiä parantavia lyhyemmän aikavälin toimia. Nämä toimet perinteisesti sisältänevät tukia tai sitten toimintaedellytyksiä parantavia lakimuutoksia.

Mielenkiintoista on myös ettei verkosta hakemalla Googlesta löydy yhtäkään artikkelia, jossa käsiteltäisiin tätä asiaa lukuunottamatta Medialiiton uutiskirjettä – tämä on jo outoa. Eikö mediaa koskevia asioita käsitellä mediassa – eikö tämä olisi uutisoinninkin arvoinen asia?

Minun nenääni tästä kuviosta nousee ikävä tuoksu. Mediapoliittinen ohjelma jo käsitteenäkin kuulostaa joltain muulta kuin vapaa demokratian touhulta.

Onko tällä saatu valtamedioista säyseä hauva? Aktiivimallin yhteydessä tapahtunut puoluejohdon vastuunpakoilu ja vaikkapa Sipilän kummalliset kaksisataatuhatta työpaikkaa ja olemme lampaita jos emme löydä töitä -kommentitkin sivuutettiin varsin nopeasti, vaikka olivat pääministerin lausumina aivan järjettömiä.

Tärkeitä päätöksiä on edessä – itse asiassa kaikki hallituskauden merkittävimmät. Nyt tarvitaan tutkivaa journalismia ja myös kritiikkiä, kun sen paikka on. Toivottavasti media ei anna tämän hallituksen ohjelman ja mahdollisten luvassa olevien tukien vaikuttaa tehtäväänsä.

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu