Lakeja on muutettava, jottei Sinisten temppu koskaan toistu

Katsellessani Sinisten hallituksessa toimimista Keskustan ja Kokoomuksen politiikan kumileimasimena minua suututtaa edelleen tapa, jolla he pystyivät jatkamaan hallituksessa. Demokraattisessa järjestelmässämme on valuvika, kun tällainen jatko hallituksessa oli suoraan mahdollista. Kenties jopa lakimuutoksin pitäisi estää vastaavan tilanteen syntyminen enää tulevaisuudessa.

Paljon on esitetty argumenttina sitä, että kansanedustaja on valittu vaaleilla henkilönä. Kuitenkin niin kauan kuin eduskuntavaaleissa on suhteellinen vaalitapa, niin kyseessä ei ole pelkästään henkilön vaan myös puolueen äänestäminen. Moni nykyisistä Sinisistä ei olisi eduskunnassa ilman Perussuomalaisten muille kansanedustajaehdokkaille annettuja ääniä viime eduskuntavaaleissa.

Sipilän hallitukselle riitti, että järjestely ei riko lakia. Useimmat lienevät sitä mieltä, ettei tehty ollut eettisesti ja moraalisesti oikein. Tällöin meillä on yleisen oikeudentajun ja vallitsevan lain välillä ristiriita, minkä vuoksi lakeja tulisi muuttaa aidon demokratian toteuttamiseksi. Tämä hallitus tuskin siihen sattuneesta syystä ryhtyy, mutta kenties seuraava?

Yritysmaailmakin toimii rehdimmin kuin tällainen "demokratia"

Haetaanpa jonkinlaista analogiaa yritysmaailmasta:

Pörssiyhtiöstä joku taho ostaa markkinoilla yhtiöstä niin suuren osuuden, että se saa merkittävän määräysvallan yrityksestä. Tämän jälkeen se muuttaa yrityksen hallituksen kokoonpanoa, mihin sille on muodostunut oikeus vallitsevien lakien mukaan.

Yritys on läheisessä yhteistyössä kahden muun yrityksen kanssa markkinoilla partnerina ja alihankkijana muodostaen jonkinlaisen yhteenliittymän. On erilaisten keskinäisten sopimuksien kautta mahdotonta, että entinen johto voisi ottaa nämä suhteet ja sopimukset haltuunsa suoraan. Sen estävät näiden yritysten väliset sopimukset sekä vaikkapa johtohenkilöiden työsopimuksien yhteydessä tehdyt kilpailukieltosopimukset.

Jonkin ajan päästä sopimuksien määräaikojen mennessä umpeen on mahdollista, että tällainen liike tapahtuu, mutta ei mitenkään kuten Sinisten tapauksessa suoralla loikalla kahden muun hallituskumppanin kaveriksi.

Analogia siihen, että Perussuomalaisissa puheenjohtajavaalin kautta tapahtui vastaava johdon muutos, on mielestäni perusteltavissa. Markkinatalous ja sen laitkin toimivat demokraattisemmin kuin polittinen järjestelmä.

Sinisillä viisisataa jäsentä – yksi ministeri sataa jäsentä kohden

Lauantain puoluehallituksen kokouksessa Sinisen tulevaisuuden jäsenmäärä tuplaantui viiteensataan. Siis viisisataa? Asikaisen Martti totesi osuvasti Facebookissa, että Pakilan voimistelijoilla on kolme kertaa enemmän jäseniä kuin tällä hallituspuolueella. Onhan tämä tilanne aivan järjetön.

Suorastaan huvittaa kuinka Sampo Terho täällä Puheenvuorossa kirjoittaa kompromisseista ja pelisääntöjen noudattamisesta. Lisäksi hän toteaa: "Siniset edustaa uutena puolueena täysin uudenlaista ajattelua ja toimintatapaa suomalaisessa politiikassa."

Olivathan nuo liikkeet toki uudenlaista ajattelua ja toimintatapaa – ja pelisäännötkin tuntuivat olevan ihan omat. Onko tämä sitten sellaista politiikkaa, jota haluamme nähdä tulevaisuudessa lisää? Minä en halua nähdä enää koskaan vastaavaa eikä edes nykyinen tilanne saisi avoimen demokratian periaatteiden kannalta jatkua.

"Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan." (Vanha tuomarinohje)

Nyt tapahtunut ei ole oikein eikä kohtuullista, ja siksi lakeja on muutettava.

 

PS. Sinisten kumileimasimena toimiminen mahdollistaa Sipilän hallituksen toimet, joista kirjoitin eilen blogissani Onko valtamedia julistanut Sipilälle rauhoitusajan?

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu