Aktiivimallin viikkokatsaus faktantarkistuksen näkökulmasta

Keskustelu aktiivimallista jatkuu ja hämmentävää on kuinka huonosti tunnetaan nykyisiä työttömien velvoitteita sekä niihin kohdistuvia rangaistuksia. Tahallisia väärinymmärryksiä on puolin ja toisin eikä kaivattua perusteellista tutkivaa journalismia tee oikein kukaan. Kesäkuussa Ylen toimitusjohtaja Kivinen kertoi kuinka Yle vahvistaa tutkivaa journalismia, mutta Suomen Kuvalehden mukaan tämä on jäänyt teorian tasolle. Harmi, on todella valitettavaa, että keskustelua käydään vain osatotuuksilla ja myös täysin perättömillä väittämillä.

Kokoomuksen Jaskarille viikon pohjanoteeraus

Kansenedustaja Jaskari osoitti totaalisen tietämättömyytensä Suomen käytännöistä tänne kirjoittamassaan blogissa AKTIIVIMALLIN VALEUUTISET JA PROPAGANDASOTA. Kenties hänen onnekseen tuo poistui Tuoreimmat-fiidistä heti hänen tai avustajansa julkaistua perään blogin teatteriasioista. Otsikon isoilla kirjaimilla huutaminen on hänen itsensä – ei minun.

Syyttäessään muita valeuutisista ja propangandasta syyllistyy hän jälleen samaan itse – sama Tanskan mallin kirsikanpoiminta jatkuu kuin ennenkin ja näemmä hän ei myöskään tunne Suomen käytäntöjä eikä TE-toimistojen toimintaa.

Innoituksen hän näyttää saaneen Ylen uutisesta, joka kertoo ettei Tanskassa ole niin paljon virkailijoita per työtön kuin on SAK:n taholta väitetty. Jaskari toteaa:

"Suomessa SAK on jäänyt jotenkin vanhan ajan vangiksi. SAK haluaa suojella työttömyyden jatkumista pitämällä tiukasti kiinni Euroopan jäykimmistä työmarkkinoista. Edes keskustelu työmarkkinoiden vapauttamisesta työlle merkitsee lakkoaseen välitöntä käyttöönottoa. Aktiivimallia vastustetaan laajoilla mielenosoituksilla helmikuun alussa. Ehdotan SAK:lle ja sen jäsenjärjestöille opintomatkaa Tanskaan."

Olipahan lausunto, edes keskustelu työmarkkinoiden vapauttamisesta merkitsee lakkoaseen käyttöönottoa? Millähän tavoin aktiivimallissa on kyse työmarkkinoiden vapauttamisesta – ei mitenkään. SAK:lle hän suosittelee opintomatkaa Tanskaan – SAK:n Jaana Siekkinen on siellä käynyt tutustumassa ja kertoo asiasta blogissaan. Itse luotan enemmän hänen kertomaansa kuin siihen, mitä Jaskari on lukenut uutisista ja EK:n sivuilta.

Kun hallituspoliitikkojen taholta jatkuvasti puhutaan Tanskan mallista ankarampana kuin Suomen, niin on ensiarvoisen tärkeää tarkastella myös rangaistuksen suuruutta:

"Jos työtön ei vuoden aikana täytä kertaakaan aktiivisuusehtoa, menettää hän Tanskassa työttömyysturvan yhteensä kahdelta päivältä ja Suomessa yhdeksältä päivältä. Suomessa työttömyysajan alkuun tulee vielä viisi omavastuupäivää. Väittäisin Suomen mallia ankarammaksi: voisin jopa sanoa, että Tanskassa ei ole kovin paljon merkitystä sillä, saako työtön työtunnit täyteen.", kertoo Siekkinen.

En muista nähneeni tätä julkisuudessa juuri koskaan, mikä kertoo keskustelun tasosta ja osatotuuksien viljelystä – onko kyse tietämättömyydestä vai tahallisesta harhaanjohtamisesta?

Jaskarin kritisointi SAK:n kertomaan on siinä mielessä oikein, että yksinkertaistettu laskutoimitus virkailijoiden määrästä suhteessa työttömien määrään ei kuvaa tilannetta riittävän tarkasti. Tämä on nyt otettu kuitenkin oman propagandassodan aseeksi muistamatta sitä, että vaikka kuinka asiaa pyörittäisi, niin Suomessa tilanne on paljon karumpi. YLE kertoi muutama päivä sitten:

Esimerkiksi Oulun TE-toimistossa asiakkaita voi olla jopa 600–1 000, Lapissa sama luku on 600–700. Muun muassa Keski-Suomen TE-toimistossa asiakkaita on noin 200–400 virkailijaa kohden, Kainuussa puolestaan 200 per virkailija.”

Kertoessaan korjattuja Tanskan lukuja Jaskari ilmeisesti ”unohtaa” merkittävän eron, joka silti on edelleen verratuna Suomen panostuksiin työttömien tukemiseksi.

Tuossa Jaskarin blogissa olisi paljokin ruodittavaa väittämiltään, mutta otan nyt vain yhden esimerkin lisää, joka paljastaa ettei tämä Kokoomuspoliitikko tiedä Suomen käytännöistä juuri mitään:
Lisäksi Tanskassa työnhaku on viety verkkoon. Siellä työttömät rekisteröityvät, kirjaavat osaamisensa ja päivittävät tilanteensa."

WOW, vai että oikein verkkoon on siellä viety. Suomessa TE-toimistoilla on mm valtakunnallinen CV-netti verkossa, johon työnhakijat itse täyttävät osaaamisensa ja kertovat millaista työtä hakevat sekä lisäävät CV:nsä. Sieltä työantajat ja rekrytoijat voivat ihan siellä verkossa katsella työttömien työnhakijoiden tietoja. Lisäksi mm työllistymissuunnitelmissa edellytetään näiden päivittämistä ja pitämistä esillä saktioiden uhalla.

Joten vastapallona Jaskarille ehdottaisin, että hän voisi näistä asioista päättävänä kansanedustajana koittaa ensin ymmärtää sen maan toimintaa, minkä eduskunnassa on tekemässä päätöksiä?

Heti vingutaan, jos työttömän pitää tehdä jotain ja asetetaan velvotteita?

Tästä ajattelukannasta esimerkkinä olkoon Sinisten Jari Valkosen blogi AKTIIVIMALLI JA SUURET TUNTEET – hänkin tykkää huutaa otsikossa Jaskarin tapaan isoilla kirjaimilla. Hän kertoo mm seuraavaa:

"Miksi ay-liikkeen mielestä työttömyyden pitäisi olla subjektiivinen oikeus ilman, että työttömällä on mitään velvollisuuksia?"

Valitettavasti hän ei ole yksin näkemyksensä kanssa, jonka mukaan Suomessa työttömällä ei ole velvollisuuksia ollenkaan – kunhan makoilevat sohvalla tekemättä mitään ja nostavat rahaa. Kehottaisin näitä henkilöitä tutustumaan nykyisiin työttömän velvollisuuksiin ja vaikkapa Pohjoismaiden kovimpiin karensseihin TE-toimiston sivuilta: Mitä karenssi tarkoittaa?

Kyseinen sivu kertoo millaisia toimia työttömältä Suomessa edellytetään ja kuinka niiden tekemättä jättäminen johtaa 15-90:n päivän karenssiin työttömyysetuutensa menettäen. Karenssi kuulostaa paremmalta kuin sakko, mutta taloudelliselta vaikutukseltaan tuo vastaa 15-90:n päivän päiväsakkoa. Sen saadakseen muilla elämänalueilla tarvitsee muuten  rötöstellä aika huolella.

Otetaan esimerkki työn vastaanottamisesta:

"TE-toimisto tarjoaa sinulle työtä tekemällä työtarjouksia. Myös työnantaja voi tarjota sinulle työtä suoraan. Työstä kieltäytyminen voi johtaa työttömyysetuuden määräaikaiseen menettämiseen.

  • Jos kieltäydyt ilman pätevää syytä työstä, johon sinut on valittu, tai työsopimus kariutuu oman menettelysi takia, karenssi on 90 päivää. 
  • Jos kieltäydyt TE-toimiston sinulle tarjoamasta tai muuten sinulle tarjotusta työstä, karenssi on 60 päivää.
  • Jos työ, josta kieltäydyt, olisi kestänyt enintään kaksi viikkoa, karenssi on 30 päivää.

Jos aiheutat omalla menettelylläsi sen, ettei työsuhdetta synny, sinun katsotaan kieltäytyneen työstä."

Karensseja laitetaan samoin tavoin myös monista muista velvotteista, joten käykää hyvät ihmiset ensin tutustumassa näihin asioihin ennenkuin alatte meuhkaamaan, ettei Suomessa työttömän tarvitse tehdä mitään. Leukojen louskuttaminen ilman tietoa ja ymmärrystä ei ole kovin kohtuullista, vaikka läpihän sekin tuntuu menevän.

Lindström, Sipilä, Orpo ja Hetemäki: yhdessä sovittu kolmikannassa – höpöhöpö!

Tällä viikolla on myös toistuvasti mm näiden herrojen osalta toitotettu kuinka kymppilista ja aktiivimalli ovat yhdessä kolmikannassa sovittu kokonaisuus – eivät ole. Miten hallituksen ministerit ja tämä johtava virkamies voivat pitää yhteisesti sovittuna jotain, johon yksi osapuoli ei suostunut?

Sopimus ei ole sellainen, johon yksi kolmesta osapuolesta ei suostu eikä allekirjoita. Se että hallitus päätti siitä huolimatta edetä ja nyt vielä väittää asiaa sovituksi, on suorastaan törkeää toimintaa. Voi olla hyväkin ettei tällä hallituskaudella paikallinen sopiminen etene, jos nykyhallituksen ajatus sopimisesta on tällainen.

Kikyssä myös sovittiin, että lisäheikennyksiä työttömyysturvaan ei tehdä, mutta silti hallitus niin tekee. Aktiivimallin väittäminen joksikin muuksi on puhdasta harhaanjohtamista. Tänään Lindström taas kunnostautuu toppuuttelemalla mielenilmausta Iltalehden mukaan seuraavasti: "Ehkä kannattaisi kuitenkin malttaa ja katsoa minkä sisältöisenä tämä aktiivimalli oikeasti tulee sitten käyttöön."

Tässä piilee se yksi keskeisimmistä ongelmista ja epäoikeudenmukaisuuksista: laki tuli voimaan 1.1.2018 ja työttömien olisi pitänyt jo tuolloin tietää kuinka toimia lain mukaisesti, mutta ollaan vielä tänäänkin tilanteessa, missä vielä arvotaan millaisena aktiivimalli oikeasti tulee käyttöön? Haloo, planeetta maa kutsuu – näin ei tehdä modernissa oikeusvaltiossa. Kuvittelisi entisen oikeusministerin ymmärtävän jotain kunnollisesta lainvalmistelusta sekä kansalaisten oikeusturvasta – työtönkin on sentään vielä kansalainen.

Työllisyyspolitiikka on kokonaisuus – velvoitteita, kannustimia ja tukea eikä pelkkää keppiä

Vaikka joitakin parannuksia ja tukevia toimenpiteitä ollaan tehty, ovat ne pahasti alimitoitettuja suhteessa kepin käyttöön ja kaikkin työttömiin kohdistuvaan mekaanisella laskukaavalla toteutettavaan sanktioon.

Monet viljelevät mielikuvaa kaikista työttömistä vätyksinä ja näkevät mallin vastustamisen syynä sitä, että nuo eivät vaan viitsi tehdä mitään. Mielenkiintoinen oli myös Ylen tutkimuksen tieto siitä, että mallia kannattavat tietävät siitä vähiten. Mitähän he mahtavat sitten tietää myöskään muista jo nykyisellään työttömiin kohdistuvista velvotteista – tuskin juuri mitään.

Minun nähdäkseni tässä on kyse paljosta muusta kuin tekemisen ja velvoitteen vastustamisesta. Herännyt massiivinen vastustus johtuu mm seuraavista:

  • työtön saa rangaistuksen vaikka kuinka aktiivisesti yrittäisi ehdot täyttää – pitää onnistua
  • aktiivimallin leikkaukset kikyn vastaisia eli tehtyä merkittävää sopimusta rikottiin
  • väitetään yhteisesti sovituksi vaikkei näin tapahtunut
  • laki pikavauhtia voimaan ja ei tiedetä kuinka tulkitaan, ohjeistus tulee myöhemmin
  • TE-toimiston resurssit eivät riitä
  • Kelan käsittelyissä saattaa toistua viimem kevään kaaos viiveineen
  • jatkuva Tanskan mallin harhaanjohtava käyttö kirsikanpoimintana, pelkkä keppi

Nämä tekijät asettavat tehdyn päätöksen sekä lain eettisesti ja moraalisesti hyvin kyseenalaiseksi. Moni on kokenut sen epäoikeudenmukaiseksi ja kohtuuttomaksi.

On sääli että tutkiva journalismi tuntuu olevan lamassa ja tämäkin keskustelu jatkuu ja jatkuu osatotuuksina eikä mistään löydy sellaista tahoa, jolla olisi resurssit ja halu tarkastella kokonaisuutta. Itse asiassa tämä tuottaa niin hyvin uutisia ja hämminkiä, että valtamedialle se on oikeastaan hyödyllistä ja tuottoisaa.

Harmikseni yleinen keskustelu jatkunee samalla uralla, mutta ainakin yritin.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu