Työministeri Lindströmin takinkääntö – henkilöstöpalveluyritykset

Työministerimme vaikuttaa tehneen melkoisen takinkäännöksen ehdotettuaan marraskuussa 2013, että henkilöstövuokraustoimintaa ja -lakia pitäisi muuttaa niin, että työ- ja elinkeinotoimistot ottaisivat pätkätöiden välityspalvelun hoitaakseen. Ministerinä toimiessaan hän on sitten tehnyt lukuisia päätöksiä, jotka kasvattavat henkilöstöpalveluyrityksien liiketoimintaa ja se todellakin on kasvanut merkittävästi.

Uusi Suomi kertoi 29.11.2013 ehdotuksesta otsikolla:" Lappu luukulle, vuokratyöfirmat? Kansanedustajilta raju ehdotus". Tällöin kansanedustajat Jari Lindström ja Leea Mäkipää ehdottivat seuraavaa:

"Jos henkilöstöä vuokrattaisiin lyhyisiin pätkätöihin, olisi se toiminta sallittua vain TE-toimiston kautta, jossa toimisi valtakunnallinen henkilö- ja vuokrauspalvelu, Mäkipää ehdottaa tiedotteessa."

"Hän vahvistaa Uudelle Suomelle puhelimessa, että kaksikon mielestä yksi vaihtoehto olisi henkilöstövuokrafirmojen alasajo."

Työministerinä toiminta täysin päinvastaista

Puolitoista vuotta tiedotteen julkaisemisesta toiminta hallituksen työministerinä onkin sitten ollut aivan päinvastaista suosien henkilöstöpalveluyrityksien toimintaa vahvistaen niiden roolia merkittävästi. Päivitettyyn hallitusohjelmaan on ilmaantunut jopa seuraava teksti (s. 29):

"Työttömien määräaikaishaastatteluissa painopistettä siirretään puhelinhaastatteluista kasvokkain tehtäviin haastatteluihin. Tehostettua palvelua tarvitsevat työttömät ohjataan mahdollisuuksien mukaan TE-toimistojen haastattelujen yhteydessä(3 kk:n työttömyyden jälkeen) työvoimaa tarvitseviin henkilöstöpalveluyrityksiin."

Bisnestä pukkaa yhä lisää ja rahantuloa ei voi estää – bisneshän on tällä hallituskaudella kasvanut voimakkaasti. Talouselämä kertoi toukokuussa 2017 kuinka Suomen sadan suurimman yritystyönantajan listalle mahtuu jo 25 yritystä, jotka tarjoavat henkilöstöpalveluja eli vuokratyötä, ulkoistusta, alihankintaa ja rekrytointipalveluja. Artikkelissa kerrottiin liikevaihdon kasvusta seuraavaa:

"Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL tekee alan 20 suurimmasta yrityksestä kuukausittaista liikevaihtotutkimusta. Tutkimuksen mukaan henkilöstöpalvelujen liikevaihto kasvoi viime vuonna edellisvuoteen nähden noin 20 prosenttia."

Tämä koskee siis vuotta 2016 ja jo tätä ennen 2015 kasvu oli 15% sekä vuonna 2017 kasvu jatkuu edelleen. EK:n alainen Henkilöstöpalveluyritysten liitto kertoo katsauksessaan, että tammi-syyskuussa liikevaihtoa kertyi 926,2 miljoonaa euroa ja edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta kasvua oli 16 prosenttia. Jos tuosta laskee arvion koko vuodelle 2017, niin kyseessä on noin 1,2 miljardin liikevaihto.

Suurimpana toimijana Barona Group

Helmikuussa Barona Groupiin siirtyi alan toinen toimija Opteam. Näiden vuoden 2016 yhdistetty liikevaihto on yhteensä noin 320 miljoonaa euroa, joten kyseessä on selkeästi tämän toimialan merkittävin yritys. Tarkan luvun laskeminen vaatisi melkoisesti, sillä yritysryppäässä on Asikastiedon mukaan yli 40 yritystä.

Baronan on perustanut Markus Oksa ja sen omistuksesta 75% on sen johdolla. Kun katselin Baronan tietoja törmäsin mielenkiintoiseen asiaan useissa paikoissa. Niiden tietojen mukaan sekä Markus Oksa että toinen perustaja Mikko Leppänen ovat lestadiolaisia. Minulla ei ole keinoa vahvistaa asiaa ja tuo tieto on lukuislta keskustelupalstoilta sekä kommenteista. Mitään rekisteriä asiasta ei ole ja tuntuu, että tämä asia ja sen vaikutus suomalaiseen liike-elämään on median taholta "no go zone". Joten en tiedä asiaa varmasti.

Barona Group on myös tytäryhtiönsä Luonan kautta osallistunut voimakkaasti maahanmuuttajien ympärille muodostuneeseen liiketoimintaan ja vuonna 2016 Luona Oy teki vastaanottokeskuksilla yli kolmen miljoonan euron voiton viime vuonna. Samalla yhtiö yli kolminkertaisti liikevaihtonsa 52,8 euroon edellisvuoteen verrattuna.

Vuonna 2014 Helsingin kaupungin entinen sosiaalijohtaja Voutilainen siirtyi Baronan palvelukseen ja Seura kertoi tällöin:

"Barona  on tytäryhtiönsä kautta viime vuosina laajentanut bisneksiään kaupungin rahoittamaan ja Voutilaisen hallinnoimaan kriisiasumiseen. Seura kertoi viime maaliskuussa Baronan ja Helsingin kaupungin liikesuhteista, jotka olivat aiemmin luultua laajemmat ja likeisemmät.  Baronan tytäryhtiön Forenomin  ja Helsingin kaupungin välisen hätämajoituksen miljoonabisnes on hoidettu kilpailuttamatta."

Varsin reilusti eri alueilla tuntuu tämä yritys hyötyneen hallituksen politiikasta.

Nollasopimuksen ehdotetut pelisäännöt lähellä nollaa

Aktiivimallin keskustelun yhteydessä Lindström on korostanut kuinka hyviäkin asioita on tulossa ja mainostanut kuinka tämä hallitus tekee pelisäännöt nollatuntisopimuksille. Näennäisesti se näin toimiikin, mutta mikäli menemme katsomaan itse esitystä ja niitä pelisääntöjä huomaamme esityksen olevan melko torso.

Pelisäännöistä on hallituksen esityksessä kerrottu seuraavaa:

"Vaihtelevan työajan sopimusten käyttöalaa rajoitettaisiin tilanteisiin, joissa työnantajalla on vaihteleva työvoimatarve."

Järisyttävä muutos eikö vaan? Jos nyt sitten ajatellaan tätä henkilöstövuokrausta, niin alan yritykset täyttävät ehdon suoraan. Liiketoimintahan perustuu henkilöstön vuokraamiseen silloin, kun asiakasyrityksillä on tarvetta. Tämä tarve on vaihteleva eli näille toimijoille ei muodostu tästä käytännössä mitään lisävelvoitetta. Nollatuntisopimusten käyttäjinähän nämä firmat ovat yksi merkittävimmistä.

Todennäköisesti tämä saattaa jopa lisätä henkilöstövuokrausta, sillä yrityksen on kenties hankalampi perustella tilapäisyyttä. Tällöin ke kenties vuokraavat henkilöstövuokrausfirmalta työvoimaa sen sijaan, että ottaisivat itse suoraan nollatuntisopimuksella työntekijän.

Ministerinä kasvattamassa henkilöstöpalveluyrityksien roolia ja liiketoimintaa

Hallituksen lukuisat toimet ovat sataneet näiden yritysten laariin ja niille on annettu yhä lisää tehtäviä TE-toimistoista. Muunmuassa kolmen kuukauden haastattelujakin yritettiin laittaa näiden tehtäväksi, mutta silloin ehdotus kaatui siihen, että niitä voivat tehdä vain virkamiehet. Nämä samat yritykset tuottavat myös kurssitus- ja koulutuspalveluita, jolloin aktiivimallin lisärahoituksestakin osa valuu niille.

Loimaan kassa pari päivää sitten ehdotti, että se voisi toimia myös työnvälittäjänä. Jos kerran kaikki kivet on käännettävä työllisyyden parantamiseksi, niin kuvittelisi hallituksen tarttuvan tähän. Epäilen kuiten vahvasti ettei näin käy, sillä Elinkeinoelämän Keskusliitto (EK) on vastustanut YTK:n roolin laajentamista, koska se on pelännyt, että osin verorahoin toimiva järjestö alkaa kilpailla yksityisten henkilöpalvelu- ja työvoimapalveluyritysten kanssa. Saa nähdä kuinka käy, mutta veikkaan näiden yritysten edun olevan työllisyystavoitteita tärkeämpää.

Mainitsemani hallituksen toimintasuunnitelman päivitys osoittaa, että suunta tulee jatkumaan. Lisäksi käsittelyssä olevassa maakuntauudistuksessa päätetään myös työllisyys- ja kasvupalveluiden organisoinnista tulevaisuudessa ja saattaa olla, että roolia kasvatetaan siinäkin vaiheessa – jää nähtäväksi.

Melkoinen mielenmuutos on ministerillä tapahtunut vuosien varrella puheiden ja tekojen välillä. Toki kompromisseja joutuu tekemään, mutta tämä on jo paljon enemmän.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu