Haistakaa huilu koko hallitus – eriarvoisuudesta ette välitä pätkääkään

En enää oikeasti jaksa katsoa tämän hallituksen menoa, työttömien aktiivimallin ja muiden toimenpiteiden kautta se pitää huolen siitä, ettei köyhä saa senttiäkään liikaa tai siltä mieluummin otetaan niistä pois. Jos vammainen poika saa lahjaksi jotain tililleen, hoitaa automaattinen Kelan valvonta pois sen, ettei hänelle siitä koidu iloa tai hyötyä. Samaan aikaan on voimassa verottajan ohje lahja- ja perintöverosta, jonka mukaan alle 30 000 euron juttuihin ei puututa vaan annetaan mennä.

Laskekaapa Sipilä ja kumppanit kauanko sillä vähäosaisella menee siihen, että edes puhuttaisiin 30 tuhannesta eurosta suoraa verottamatonta tuloa – vähintään yli neljä vuotta. Teidän mielestänne tällainen on pikkujuttu – onhan se mikäli on rahaa.

Finanssivalvonta olematonta eikä mikään muutu

Jokainen vähänkään asioita ajatteleva ymmärtää, että nykyinen Fiva ei sa mitään aikaan. Se ei tutki mitään ilman, että julkisuudesta tulee joku pakote tai syöte. Se on aivan kujalla Panaman jutuista tai mistään muustakaan. Markkinoilla pyörii miljardeja eikä tämä laitos saa mitään aikaan itse.

Martti Asikainen kertoi blogissaan seuraavaa:

"Viime vuonna noin 200 ihmistä työllistävä Fiva teki yhteensä 2 tutkintapyyntöä poliisille, antoi 2 julkista varoitusta ja 3 seuraamusmaksua sekä määräsi 2 rikemaksua. Siinä se."

Eihän tämä laitos valvo mitään. Kun julkisuuslain perusteella koitettiin toimittajien taholta saada kansalaisille tietoja kieltäytyi se en antamasta niitä eläkeyhtiöistä ja on valittanut siitä Korkeimmallle hallinto-oikeudelle. Koko laitos on rikkaiden talutusnuorassa.

Säätiöiden villi länsi

Säätiöistä on viime vuosina riittänyt puhetta ja lakimuutoksesta huolimatta vaikuttaisi, että Patentti- ja rekisterihallituksen valvonta on surkealla tasolla. Lähes kaikki tapaukset ovat nousseet esille median kautta eikä omasta valvonnasta – usein väärinkäytökset ovat jatkuneet vuosia. Nuorisosäätiön tapauksen noustua julkisuuden kautta jälleen esille aloitti PRH tutkinnan kauan sitten, mutta mitään tuloksia ei ole ainakaan julkisuuteen tuotu. Samalla kun säätiö vaikuttaisi toimivan sääntöjensä vastaisesti valuvat urakat lähipiirien rakennusliikkeille ja uutisoitiin Tallinnaan valmistuneista taloista, jotka eivät ainakaan paikallisella mittapuulla ole kohtuuhintaisia asuntoja nuorille.

Timo Sillgren arvioi 2000-luvun PRH:n toimintaa Pro gradussaan 2013 ja vaikuttaisi, että toiminta on ollut erittäin puutteellista ja rangaistukset lieviä – usein pelkästään toiminnan korjaamista jatkossa ilman rangaistuksia. Tutkielmassa yhdeksää eri tapausta on käsitelty erikseen, nämä sisältävät mm Bensow-säätiön ja Nuorisosäätiön aiempaan vaalirahakohuun liittyvät tapaukset, näistä anettiin tuomioitakin.

MOT-ohjelman (15.4.2013 mukaan yli 2600 säätiön asioita valvoi PRH:ssa kaksi virkamiestä. Pelkästään 50 suurimman säätiön yhteenlaskettu varallisuus on 15,7 miljardia, joten pikkusummista ei puhuta. Seurannan järkyttävän surkeasta tasosta Timo Sillgrenin Pro gradu -työ vuodelta 2013 kertoo seuraavaa:

"Tilintarkastuskertomuksesta tarkastetaan säätiö- ja tilintarkastuslakien mukaiset lausumat sekä se, että tilintarkastajien määrä ja laatu ovat oikeita. Puutteita havaittaessa säätiölle lähetetään korjauskehotus. PRH ei kuitenkaan ole valvonut vuosiselvitysten varsinaista sisältöä, eikä tilinpäätöksiä tai toimintakertomuksia ole luettu tai käyty muuten järjestelmällisesti lävitse. Viranomainen ei siis ole valvonut sitä, täyttävätkö vuosiselvitykset myös sisällöllisesti säätiölain vaatimukset."

Suomeksi sanottuna ne voivat sisältää vaikka mitä tuubaa ilman, että asia tulee ilmi tai tarkasteltavaksi. Kunhan PRH:lle lähetetään oikea määrä dokumentteja, niin se riittää. Lisäksi nämä eivät ole julkisia dokumentteja, joten muut eivät niitä pääse tarkastelemaan.

Montako työtöntä köyhää vaaditaan tuottamaan sama omaisuus? Momtako henkilöä heitä valvoo?

Hallituksen toimet suhteessa saavutettavaan rahalliseen hyötyyn

Hallitus hoitaa tehokkaasti toimillaan sen, ettei köyhyysrajalle elävä saa yhtään helpotusta elämäänsä. Samalla se pitää huolen siitä, että varakkaille ei missään nimessä tule lisää rasitteita eikä heidän toimiaan tutkita.

Kokoomukselle tämä lienee tavoite samoin kuin Keskustan Sipilä-siivelle, onnittelut menestyksestä. Siniset ovat mahdollistaneet tämän – saa nähdä mihin tämä teidät vie. Keskiluokan verokapinan kanssa tällä ei ole mitään tekemistä.

Mainitsemieni epäkohtien osalta hallitus ei tee mitään. Sen sijaan heikompiosaisille lienee tulossa paljon lisää.

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu