Keskustavetoinen hallituskausi katastrofaalinen eläintensuojelulle

Norjan hallitus on ilmoittanut kieltävänsä turkistarhauksen. Nykyiset noin 300 kettu- ja minkkitarhaa tullaan sulkemaan vuoteen 2025 mennessä. Päätöksen myötä Suomi jää viimeiseksi Pohjoismaaksi, jossa kettujen ja supikoirien häkkikasvatusta edelleen tehdään. Suurin osa Euroopan maista on kieltänyt tarhauksen ja parhaillaan Puolassa parlamentin käsittelyssä oleva tarhauskielto jättäisi Suomen Kiinan kanssa lähes ainoiksi kettuja tarhaavaksi valtioksi. Jokainen vuosi Suomessa noin 2 miljoonaa kettua elää pienissä häkeissä ja kuolee ihmisen turhamaisuuden ja rahan alttarilla.

Siniketun jalostus jatkuu kohusta huolimatta ennallaan – hallitus ei puutu

Yle uutisoi taannoin Oikeutta eläimille -järjestön salakuvista viidellä turkistarhalla ja kuvat ovat saaneet myös kansainvälistä huomiota. Liittämässäni ensimmäisessä kuvassa on ylijalostettu sinikettu, jossa jalostuksen tavoitteena on ollut mahdollisimman iso nahka ja turkis.

Toisessa kuvassa on ylpeän turkistarhaajan pitelemä siitosuros ja kolmannessa luonnossa elävä terve naali, josta nämä ovat jalostettu.

Uskoisitko näiden lajiyhteyttä kaiken jalostuksen jälkeen? Naali sutjakkana luonnossa ja kahta muuta taas voisi verrata 300-kiloiseen ylipainosta kärsivään ihmiseen. Mutta tämähän ei ole Keskustalle mikään ongelma kunhan lisää vientituloa saadaan – bisneshän vaan paranee, kun lähes kaikki eurooppalaisiset valtiot ovat kieltäneet tai kieltämässä ketun tarhauksen epäeettisenä.

Viimeisimpänä eläinsuojelulain yhteydessä ollaan muuttamassa myös lakia jalostustoiminnasta ja lausuntokierroksella sekä Luonnonvarakeskus että Helsingin yliopiston maatalous- ja metsätieteellinen tiedekunta ehdottivat myös turkieläinten ottamista lain piiriin.

Ministeri Lepän vetämä lakia valmisteleva työryhmä jälleen kuunteli asiantuntijoita hallituksen normaaliin tapaan ja varsinaisen lakiesityksen perusteluissa lukeekin: "Lakiehdotusta ei ole muutettu saatujen lausuntojen johdosta." Mitään perusteluita ei kerrota, miksi muutoksia ei haluta tehdä.

Toki muutos aiheuttaisi varmaan taas niitä lisäkustannuksia, joita hallitusohjelman mukaan tällä kaudella ei tuottajille saa mistään syystä tulla. Sinikettu kiittää ja kumartaa – ja jatkaa kasvamistaan jättiketuksi kärsien surkeissa oloissa.

Kettu on koiraeläin ja domestikoituna se on hyvin lähellä koiraa käyttäytymiseltään. Tällaisia pidetään minimaalisissa häkeissä pyörimässä ympyrää turkiksien vuoksi.

Eläintensuojelun ja oikeuksien edistämisen taantuma

Hallituksessa nämä asiat on jätetty Keskustan ministereille ja se todellakin näkyy. En tiedä eivätkö Kokoomus ja Siniset välitä vai onko tämä taas osa jotain lehmänkauppaa – joka tapauksessa vastuu tämän sallimisesta on myös heidän.

Hallitus aloitti hyllyttämällä jo valmistellun turkiseläinasetuksen, jota käytettiin laajalti perusteena sille, miksei historiallista ensimmäistä kansalaisaloitetta turkistarhauksen kieltämisestä haluttu toteuttaa. Samalla kansanedustajat vakuuttelivat kuinka valvontaa tehostetaan. Seuraavana vuonna 2014 Evira teki historiallisen vähän otantaan perustuvia tarkastuksia eli kokonaiset 4 kpl. Turkistarhoja on Suomessa noin 1000, joten tarkastuksia tehtiin 0,04%:n turkistarhoista. Tämäkö oli kaiketi sitä tehostettua valvontaa? Kuvassa 4 on esitetty valvonnan kehitys ja vuosittaiset määrät.

Uusi eläintensuojelulaki on toistaiseksi täydellinen Keskustan iltalypsy, missä suuri osa tavoitteista on jätetty pois rahallista syistä – tästä kirjoitun tarkemmin toisessa blogissani. Yksi esimerkki on kastroinnin yhteydessä vaaditun puudutuksen vaihtuu kivunlievitykseen – kastraatio buranalla vai puudutuksella, mieti omalle kohdalle.

Evira valvoo eläinten oloja ja tekee tarkastukset. Yksi viimeisimmistä Keskustan keksinnöistä on yhdistää Maaseutuvirasto ja Evira yhdeksi Ruokavirastoksi. Useat tahot ovat ilmaisseet huolensa siitä, että tämä saattaa johtaa maaseutupolitiikan ylikorostuneeseen rooliin ja ohjaukseen elintarviketuotannon valvonna kustannuksella. Tämä huoli ei liene turha, sillä nimittäähän hallitus kaiken maakuntahässäkän kanssa samaan aikaan kaavaillun Ruokaviraston pääjohtajan ja hallintojohtajan. Tästä puliveivauksesta lisää blogissani.

Tämän ei saa antaa jatkua – Soten ja maakuntien varjossa menee jatkuvasti läpi huonoja päätöksiä

Tällainen kehitys asettaa Suomen etiikan varsin kyseenalaiseksi ja sen ei pidä antaa jatkua. Liiketoimintahan toki kukoistaa varsinkin, kun muut sivistysvaltiot kieltävät toiminnan epäeettisenä. Keskustalle se näyttää olevan vain parempi bisnesmahdollisuus.

Vaikkapa käytännössä kaikki ulkoilu- ja vaellusvaatevalmistajat ovat lopettaneet turkisten käytön. Niitä käytetään vain muotiluomuksiiin ja pääosin Kiinan ja Venäjän markkinoille.

Suorastaan hävettää olla suomalainen, kun olen jutellut muutamien ulkomaisten tuttujen kanssa. Luonnonläheiseksi ja sitä arvostavaksi itseään kuvailema kansa sallii tämän yhtenä viimeisistä maista vain rahan takia.

Tämän pitää muuttua!

 

NikoKaistakorpi

Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu