Eikö THL:n kapitaatiomallissa tarvita audit-trail-periaatetta?

Olen ihmetellyt tätä THL:n ja Annika Saarikon vakuuttelua siitä, ettei henkilökohtaisia tietoja tallenneta rekistereihin eikä se mene vieläkään jakeluun. Mielestäni kun on kyse palveluntarjoajalle jaettavasta rahasta perustuen henkilöön, on oltava jossain kannassa tallessa sekä laskettu summa että sen laskentaperusteet. Muutoin perinteinen audit-trail-periaate ei mitenkään toteudu, mitä en näe näin merkittävässä asiassa mahdollisena tai järkevänä toimintatapana.

THL kertoo sivuillaan:

  • "Mallia varten THL hyödyntää laajaa yksilökohtaista aineistoa eri rekistereistä. Aineiston perusteella arvioidaan keskimääräiset odotetut kustannukset kutakin asiakasta kohden."
  • "THL:llä on rekisteritietojen käyttöön tarvittavat tutkimusluvat lakisääteisten tehtäviensä ja tutkimustoiminnan hoitamiseksi."
  • "THL ei ole luomassa uutta rekisteriä eikä tallenna mallin tuottamia yksittäisiä ihmisiä koskevia tietoja."

Jos ja kun mallin asiakkaasta maksettava kapitaatioarvo määräytyy henkilön tietojen perusteilla poimittuna eri rekistereistä, niin on laitettava talteen tuo laskelmilla saatu rahallinen arvo sekä sen laskentaperusteet. En nyt ole täysin varma määrääkö laki suoraan näin, mutta olettaisin niin.

Jos ajatellaan vaikka teleoperaattoria, niin laskun summan lisäksi sen on talletettava varsin pitkäksi ajaksi laskun perusteena olevat transaktiot kuten puhelut ja tekstiviestit. Reklamaatioissa ja virhetilanteissa näitä sitten tutkaillaan sekä asiakkaan on mahdollista saada niistä raportti. Yleisestikin on normaalisti säilytettävä maksu sekä sen perusteet eivätkä ne voi vain hävitä bittiavaruuteen.

Miten THL:n kertomalla tavalla voitaisiin jälkikäteen todentaa asiat oikeiksi tarvittaessa?

Olisiko siis mahdollista, että maanlaajuisessa mallissa oikeasti laskettaisiin näitä asioita tallentamatta näitä asioita johonkin rekisteriin?

Minusta näin ei voi olla. Tuntuu ettei THL eikä Saarikko ole nyt sisäistäneet ainakaan tietojärjestelmien kannalta näitä asioita. Heillä on vain vain kiire rauhoittelemaan tilannetta jo muutenkin vaikeuksissa olevan Soten osalta.

Minun logiikallani esitetyt väitteet eivät vaan kuulosta uskottavilta.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu