Kumpi on oikeassa, pääministeri Sipilä vai työoikeuden professori Koskinen?

Sipilän hallitus kertoi kahdesta varsin erikoisesta ratkaisusta eli irtisanomisen helpottamisesta alle 20:n hengen yrityksissä sekä mahdollisuudesta palkata alle 30-vuotias kolme kuukautta työttömänä ollut henkilö määräaikaiseen työsuhteeseen ilman perustetta. Hallitus kertoo etteivät nämä ole vastoin kansainvälisiä lakeja tahi tasa-arvoa. Työoikeuden professori Koskinen vaikuttaisi olevan vahvasti eri mieltä Ylen artikkelissa.

Irtisanomisen helpottaminen alle 20 henkilön yrityksissä

Tarkka sisältöhän on vielä valmistelematta, mutta Koskisen mukaan tämä tulee törmäämään varmasti kansainvälisiin ja suomalaisiin työoikeuden pykäliin. Muutos koskisi arviolta noin 270 000 yritystä, mikä vastaa noin 99 prosenttia kaikista Suomen yrityksistä. Laajuuden vuoksi asiaa tarkasteltaneen työoikeudellisena kysymyksenä eikä professori ainakaan ole keksinyt, miten tätä ei katsottaisi työntekijöitä syrjiväksi.

Itselläni on osin tunne siitä, että pienet yritykset eivät tunne kunnolla lainsäädäntöä henkilöperusteisen irtisanomisen osalta ja perustavat näkemyksensä joihinkin kauhutarinoihin sekä yksittäistapauksiin.

Nykyäänkin on aika monista syistä mahdollista irtisanoa – ensin on toki tarpeen varoittaa työntekijää ja antaa mahdollisuus korjata toimintaansa. Sen jälkeen moninaisista syistä on henkilön toimintaan tai toimimattomuuteen perustuva irtisanominen ihan mahdollista.

Irtisanominen on mahdollista mm työvelvoitteen laiminlyönnin, huolimattomuuden, puutteellisen ammattitaidon, sopimattoman käytöksen, luvattomien poissaolojen, luottamuspulan tai alkoholin käytön johdosta. Keinoja kyllä on kunhan osoittaa asian riittävällä tavalla.

Lopullinen lain tai asetuksen teksti näyttänee millainen tästä tulee. Työntekijöiden turvattomuus lisääntyy eikä se ainakaan tavoiteltuja työn perässä muuttamisia edistä. Koeaikahan on nykyään max 6 kuukautta, jona aikana voi suoraan irtisanoa ilman perusteita. Pienille yrityksille tulee nyt kevennetyt perusteet myös sen jälkeen. Veikkaan että melkoinen kynnys alkaa olla vaikkapa myydä kotinsa ja muuttaa toiselle paikkakunnalle pienyrityksen tarjoaman työn perässä.

Turvattomuus lisääntyy – ja se on tutkitusti tärkein työhyvinvointiin vaikuttava tekijä ja sen lisääntyminen kyllä vaikuttaa myös työsuoritteisiin sekä sitoutumiseen yritykseen. Kenties pelolla johtaminenkin kääntyy jälleen nousuun?

Alle 30-vuotiaalle kolme kuukautta työttömänä olleelle määräaikainen työsuhde ilman muita perusteita

Tähänkin Koskinen ottaa vahvasti kantaa:

"Euroopan unionin säädösten mukaan perusteettomiin määräaikaisiin työsuhteisiin pitää olla jokin erityinen syy. Niitä ovat pitkäaikaistyöttömän palkkaaminen ja yli 68-vuotiaiden palkkaaminen, ei alle 30-vuotiaan palkkaaminen."

"Koskinen kysyy hallitukselta, mikä on se erityinen syy, jolla direktiiviä ei tarvitse soveltaa tässä tapauksessa. Perusteetonta määräaikaisuutta voi soveltaa vain rajatulle ryhmälle. Nuorten kohdalla syy voi ollakin, mutta kolmekymppiset eivät ole nuoria."

Itse kyllä jaan tämän näkemyksen ja ihmettelin tätä ratkaisua eilisessä blogissani Työpaikka avoinna – yli kolmikymppiset älkööt vaivautuko hakemaan.

Raja on erikoisesti asetettu ja voi käytännössä johtaa omituisiin tilanteisiin rekrytoinneissa.

Tuleeko jälleen lait vastaan?

Koskisen veikkaus on, että molemmat ehdotukset eivät ainakaan nyt kuvatun laisina mene läpi. Irtsianomissuojan heikentämisen osalta hän arvioi 99,9 prosentin varmuudella, ettei noin korkea raja eli 20 henkilön yritykset toteudu. Mikroyrityksille suunnattu ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen suunnattu muutos saattaisi läpäistä EU:n seulan.

Ilman perusteluja tarjottavalle määräaikaisuudelle ei hänellä vaikuta olevan esittää muutosta, jolle sen voisi edes kuvitella menevän läpi.

Nähtäväksi jää toteutuvatko nämä riihen päätökset vai pääsevätkö lopulta peruttujen päätösten pitkälle listalle.

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu