Hallitus suunnittelee massiivista työvoimapalveluiden ulkoistamista

Soten varjossa hallitus suunnittelee Pohjoismaissa ennennäkemätöntä työvoimapalveluiden ulkoistamista, johon on haettu oppia Australiasta ja Iso-Britanniasta. Juuri missään Euroopassa eikä varsinkaan Pohjoismaissa olla tehty näin suurta työvoimapalveluiden yksityistämistä kuin nyt ollaan suunnittelemassa vähällä julkisuudella. Kirjoitin maakuntahallinnon yhteyteen suunnitellusta muutoksesta kuukausi sitten blogissani Terveyden lisäksi työttömyys kauppatavaraa – henkilöstöpalveluyritykset.

Eilen asiasta tuli lisätietoa Ylen artikkelissa Yksityiset yritykset tulevat työvoimatoimistojen tilalle? Työttömien palveluita ajetaan kaikessa hiljaisuudessa kohti Australian mallia. Artikkelissa työvoimapolitiikan asiantuntija Robert Arnkil ihmettelee, miten Suomi on ottamassa mallia työvoimapalveluiden osalta maailman radikaaleimmalta yksityistäjältä Australialta sekä Isosta-Britanniasta, jossa toisena työvoimapalveluita ollaan eniten yksityistetty. Suomi on uudistuksessa täysin eri linjoilla kuin muut Pohjoismaat ja esimerkiksi Hollannissa ollaan jo peräydytty vastaavasta uudistuksesta sen epäonnistumisen vuoksi. Paljon kehutussa Tanskan mallissakin kunta tuottaa kaikki työvoimapalvelut – ilmeisesti tästä mallista kelpaa Suomeen vain aktiivimallin sanktiot?

Mitä ihmettä työministeri Lindströmin johdolla puuhataan?

Ministerien Lindström ja Lintilä pitämän tiedotustilaisuuden pohjalta Yle ryhtyi TEM:n virkamiehiltä selvittämään uudistuksen taustoja. Lindström itse totesi tiedotustilaisuuden jälkeen Ylelle:

"Ei minun tietojeni mukaan. Voi olla, että joissain maissa on tällaisia malleja. Ei minulle ole missään vaiheessa tätä valmistelua kukaan esitellyt, että täällä ja täällä on tällaista."

Kuitenkin Suomesta käytiin muutama viikko sitten Australiassa kuulemassa, miten julkisen työvoimahallinnon alasajo ja markkinoille vieminen hoituu käytännössä ja matkalla oli mukana TEM:n virkamiesten lisäksi niiden yritysten edustajia, jotka tälläkin hetkellä myyvät palvelujaan valtiolle – mukavasti lobbariväki mukana reissussa virkamiesten kanssa.

TEM:n kehittämispäällikkö Jarkko Tonttila totesikin suunnitelmista Ylelle:

"Tulevia lakeja valmistellaan siitä lähtökohdasta, että lakien puitteissa sellainen Australia-tyyppinen rakenne olisi mahdollista."

"Tätä tahtotilaa toteuttamaan teemme lainsäädännössä tarvittavat muutokset, että tällä hetkellä hallinnossa hoidettavia tehtäviä voitaisiin toteuttaa markkinoilla."

Alkaa herätä kysymys eikö ministeri Lindström tiedä, mitä hänen ministeriössään tehdään vai eikö hän halua kertoa? Kenties hän luottaa siihen, ettei kaiken sotekohun keskellä asia nouse merkittävästi julkisuuteen.

Pitkä matka on tultu siitä, kun Jari Lindström ja Leea Mäkipää ehdottivat yhdessä marraskuussa 2013 vuokratyöfirmojen alasajoa. Nyt suurimman suomalaisen henkilöstöpalveluyritys Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen on vakituinen komppaaja hallituksen suunnitelmia tukemassa ja esiintyi mm 1.2.2018 keskustelussa aktiivimallista Ylen A-talkissa Juhana Vartiaisen vieressä lobbaamassa.

Joka tapauksessa ministeriö vie parhaillaan läpi uusia lakeja, jotka jatkossa mahdollistavat työvoimapalvelujen huomattavasti nykyistä laajemman ostamisen yksityisiltä yrityksiltä. Asian seuraamisen hankalaksi tekee se, että tässäkin lait etenevät useasssa vaiheessa: Ensimmäinen uusiin kasvupalveluihin liittyvä lakiesitys jätettiin eduskunnalle viime viikolla ja muut lait, joissa säädetään tarkemmin esimerkiksi rekrytointipalveluista ja osaamisen kehittämispalveluista, annetaan eduskunnalle toukokuussa. Lisäksi osa laeista päätynee eduskunnalle vasta syksyllä. Samassa yhteydessä nimi on muutettu konsulttihengessä työvoimapalveluista kasvupalveluiksi, joka vaikeuttaa kokonaisuuden hahmottamista.

Onko maakunnista tehokkaiksi kilpailuttajiksi?

Suunnitellun tilaaja-tuottaja-mallin käytännön toteutus olisi jäämässä maakunnille, joille TE-toimistojen väki on mallissa siirtymässä. Itse jaan Arnkillin huolen maakuntien osaamisesta:

"Yksityistämisen onnistuminen vaatisi, että meillä olisi maakunnissa iso joukko ihmisiä, joilla olisi vankkaa osaamista kilpailuttamisessa. Epäilen, että näin on, tai se on ainakin olennainen haaste."

Henkilöstöpalveluyrityksien liiketoiminta on kasvanut valtavasti. Talouselämä kertoi toukokuussa 2017 kuinka Suomen sadan suurimman yritystyönantajan listalle mahtuu jo 25 yritystä, jotka tarjoavat henkilöstöpalveluja eli vuokratyötä, ulkoistusta, alihankintaa ja rekrytointipalveluja. Artikkelissa kerrottiin liikevaihdon kasvusta seuraavaa:

"Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL tekee alan 20 suurimmasta yrityksestä kuukausittaista liikevaihtotutkimusta. Tutkimuksen mukaan henkilöstöpalvelujen liikevaihto kasvoi viime vuonna edellisvuoteen nähden noin 20 prosenttia."

EK:n alainen Henkilöstöpalveluyritysten liitto kertoo katsauksessaan, että tammi-syyskuussa liikevaihtoa kertyi 926,2 miljoonaa euroa ja edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta kasvua oli 16 prosenttia. Jos tuosta laskee arvion koko vuodelle 2017, niin kyseessä on noin 1,2 miljardin liikevaihto.

Lisäksi alalla on aivan vastaava konsolidoitumiskehitys käynnissä kuin sote-yrityksissäkin. Helmikuussa 2017 Barona Groupiin siirtyi alan toinen suuri toimija Opteam. Näiden vuoden 2016 yhdistetty liikevaihto on yhteensä noin 320 miljoonaa euroa, joten kyseessä on selkeästi tämän toimialan merkittävin yritys. Tarkan luvun laskeminen vaatisi melkoisesti, sillä yritysryppäässä on Asiakastiedon mukaan yli 40 yritystä, joista yksi on mm Luona Oy,  joka teki 2016 vastaanottokeskuksilla yli kolmen miljoonan euron voiton kolminkertaistaen liikevaihtonsa 52,8 euroon edellisvuoteen verrattuna.

Kuvittelisi että maakunnilla tulee olemaan kädet täynnä koittaessaan saada sote toimimaan ilman, että samaan aikaan mukaan tuodaan toinen valtava kilpailutusvyyhti. Työvoimapalveluiden yksityistämisessä moni muu maa on törmännyt ongelmiin ja palannut kumppanuusmalleihin, mutta ilmeisesti hallituksella on usko siihen, että suomalaiset osaavat asiat paremmin?

Ohjaako hallitus Suomea pois Pohjoismaisesta mallista?

Hallituspuolueille vaikuttaa kelpaavan Pohjoismaisista esimerkeistä vain sanktiot ja erilaiset kiristykset – aidot kannustimet ja parannukset unohdetaan sekä samalla kokonaisuus. Muutoin ollaankin hakemassa esimerkkiä vaikkapa Australiasta ja erityisesti Isosta-Britanniasta. Vastikään Kokoomushan kertoi tavoitteensa ensi kaudella pöydälle tulevasta sosiaaliturvan uudistamisesta ja mallihan perustuu Britannian yleistukeen eli ns universal creditiin.

Useat eri toimenpiteet ja suunnitelmat, joista on valitettavan vaikea hahmottaa kokonaisuutta, vaikuttaisivat vievän Suomea pois Pohjoismaisesta hyvinvointiyhteiskunnasta. Kenties valinnanvapaus sotessa ei ollut se ainoa lehmänkauppa, joka tehtiin Keskustan ja Kokoomuksen kanssa maakuntamallia hyväksyessä? Ehkäpä osa kauppaa olikin siirtää paljon muutakin julkisen sektorin tuottamaa palvelua yksityisille?

Henkilöstöpalveluyritysten liiketoiminnan kasvattaminen mukaanlukien henkilöstövuokraus sekä sitten suunnitelmat sosiaaliturvamallista saattaisivat yhdessä luoda valtion tukeman matalapalkkamallin yrityksille.

Vastoin kuin usein väitetään, niin ostaminen ulkoa ei ole aina paras ja kustannustehokkain vaihtoehto ja erityisesti työllistämispalveluiden tai hoivapalveluiden kaltaisten kohdalla julkisilla palveluilla on paikkansa. Nyt uskotaan yksityisten olevan avain kaikkeen. Suomessa ostetaan jo nyt noin 200 miljoonalla vuodessa TE-toimistojen taholta erilaisia palveluita ja käytetty kumppanuusmalli on useimmissa maissa todettu parhaiten toimivaksi.

Ei ole olemassa muiden maiden kokemusten pohjalta kunnollisia perusteita siirtyä hallituksen suunnittelemaan malliin. Nyt jäitä hattuun eikä sekoiteta kaikkea maakuntauudistuksen yhteydessä – muutoinkin voidaan joutua kaaokseen, kun maakunnat koittavat saada hallintoansa toimimaan.

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu