Kokoomuspolitiikan erikoistoimittaja Timo Haapalan ristiretki

Politiikan erikoistoimittajan tittelillä kirjoittavalla IS:n Timo Haapalalla vaikuttaa olevan omalla panoksellaan vahva missio puolustaa Kokoomusta ja saada Soteuudistus toteutettua. Viime päivinä hän on tehnyt kaikkensa kampittaakseen Harkimon ja Jungnerin hanketta. Harvakseen näkökulmistaan kirjoittava toimittaja on parantanut tahtiaan ennennäkemättömään vauhtiin kyseenalaistaakseen nämä herrat ja liikkeen oikeutuksen. Onko kyseessä puhdas Kokoomuksen juoksupoikana toimiminen vai katkeruus jostain – vaikea sanoa. Kenties hän ei ole saanut pääsyä sinne Teatterin VIP-tilaan, kun noin ottaa päähän.

Viime päivien kirjoituksia Ilta-sanomissa ovat:

Kommentti: Harkimon poppoo juoksutti Yleä ja muuta mediaa tempullaan sata–nolla – lopputuloksena paljon savua ja tussahdus (IS 21.4.2018)

Kommentti: Hjallis Harkimon ero oli narsistinen farssinäytelmä (IS 19.4.2018)

Kommentti: Harkimon salaperäinen hanke – kuka uskoo ketä? (IS 19.4.2018)

Eduskunnassa liikkuu hurja huhu Hjallis Harkimosta ja sotesta – näin Harkimo vastaa (IS 18.4.2018)

Harvoin on nähty "politiikan erikoistoimittajalta" näin vahvaa hyökkäystä jotakin liikettä tahi puoluetta vastaan.

Poimitaan viimeisestä yksi näkemys:

"Liike Nyt valmisteltiin todella pienessä piirissä, koska siitä ei haluttu kertoa ulkopuolisille. // Poliittista valmistelua pitää laajentaa pois pieniltä klikeiltä, jotta yhä useammat pääsevät vaikuttamaan"

Mitenhän arvon toimittaja kuvittelee tällaisten liikeiden alun normaalisti menevän? Tottakai perustaminen tapahtuu pienellä porukalla ja vasta alkusysäyksen jälkeen laajempi määrä ihmisiä voi tulla mukaan vaikuttamaan. Sitäpaitsi nykymaailmassa mikään ei pysy salassa, kun joukko laajenee – myös tästä syystä prosessi on aivan perusteltu.

Toisaalta Haapala kritisoi taas kritisoi kuinka liikkeen teesit eivät ole valmiita ja riittävän kantaaottavia. Jos ajatus on perustamisen jälkeen saada ihmiset mukaan määrittelemään niitä vuorovaikutuksessa, niin ei niiden pidäkään olla valmiita ja kiveen hakattuja. Koko liikkeen pointti perustuu siihen, että lähdetään rakentamaan sitä näkemystä ja ohjelmaa porukalla. Haapala kiertää kenties huomaamattaan kehää koittaessaan Kokoomuksen juoksupoikana ampua kaikkea mikä liikkuu.

Täysin vailla kritiikkiä Iltasanomilta menee sen sijaan läpi Sipilän toivotukset muille tervetulleiksi ottamaan mallia Keskustasta, jonka puolueen toimintatapa on hänen mukaansa päinvastoin malliesimerkki kansanliikkeestä. Sipilähän hehkutti Lahden kansalaistapaamisessa puolueen toimintatapaa:

"Mitä uudessa kansanliikkeessä haikaillaan, me ollaan 112 vuotta keskustassa tehty. Tänne saa tulla katsomaan miten kansanliike toimii."

Uskokoon ken haluaa, että vaikkapa monet Sipilän ja Bernerin viritykset ovat kansanliikkeen pohdinnan tuotoksia. Jos ovat, niin todella oikealle on tuo "kansanliike" siirtynyt alkiolaisista ihanteistaan.

Hallituksen mediapoliittinen ohjelma

Sote- ja maakuntauudistuksen päätösten lähestyessä kaupallinen media on alkanut vahvasti näyttämään väriä ja tukemaan ratkaisua. Lepomäen, Harkimon ja Vapaavuoren on annettu kyllä lausua ajatuksiaan, sillä onhan niillä markkina-arvoa ja lukijoita. Kuitenkin yhä enenevässä määrin pyritään väitteitä hiljentämään, sillä hallituksen jatko sopii vallan mainiosti kaupallisen median toimijoille, joiden omistus löytyy suuren pääoman piiristä. Itse en usko, että merkittävässä roolissa on niinkään itse uudistus vaan halu nykyisen oikeistohallituksen jatkamisesta loppuun asti.

Alussa median kanssa kipuillut hallitus perusti viime vuonna kaikessa hiljaisuudessa Mediapoliittisen ohjelman, jota jostain kumman syystä ei ole ollut esillä mediassa juuri ollenkaan. Voitte itse kokeilla kirjoittamalla Googleen sanat mediapoliittinen ohjelma. Löydätte sieltä ainoastaan yhden minun kirjoitukseni sekä Valtioneuvoston hankkeen sekä LVM:n tiedotteen. Halaistua sanaa ei löydy valtamedioista siitä, että hallitus suunnittelee heitä tukevia toimia.

Hallituksen päivitetyssä toimintaohjelmassa kerrotaan sivulla 57:

"Valmistellaan mediapoliittinen ohjelma "Suomalaisen median monimuotoisuuden varmistaminen", joka sisältää selvityksen sekä muita suomalaisen median toimintaedellytyksiä parantavia lyhyemmän aikavälin toimia. Aloitetaan selvitys ja toimet 6/2017, toteutetaan ohjelma 2018 syksyyn mennessä."

Tätä ohjelmaa ei siis ollut olemassa alkuperäisessä hallituksen toimintasuunnitelmassa – se päätti ohjelmasta  huhtikuussa 2017 ja ohjelma käynnistettiin 29.9.2017. Ohjelman tutkimusosuus piti kestää maaliskuuhun 2018 ja sen jälkeen hallitus tekee johtopäätöksiä ja tarvittavia toimia tutkimuksen pohjalta. Itse tutkimusryhmä on muodostettu yliopistoista ja vaikuttaa olevan asiallinen.

Valtioneuvoston hankkeen sivuilla kerrotaan tavoitteeksi:

"Hankkeen avulla haetaan keinoja suomalaisen median monimuotoisuuden ja toimintaedellytysten turvaamiseen. Hankkeessa luodaan säännöllinen tapa seurata suomalaisen median tilaa."

Miksi media ei uutisoi lainkaan itseen kohdistuvasta merkittävästä hallituksen hankkeesta?

Kyllähän toki mediapoliittinen ohjelma jo terminäkin kuulostaa joltain muulta kuin vapaan demokratian touhulta. Ainakin minun nenääni tästä kuviosta nousee ikävä tuoksu.

En välttämättä itsekään usko Liike Nyt -hankkeen onnistumiseen ja todennäköisyydet onnistumiselle lienevät sitä vastaan. Haluan silti antaa sille mahdollisuuden ja siksi ihmettelen kaupallisen median hyökkäyksen laajuutta. Haapala ei ole ainoana liikkeellä vaan ilmiö on laajempi. Useiden lähtökohtana tuntuu olevan arvioida uutta liikettä nykyisten puolueiden kriteereiden kautta, mikä ei välttämättä toimi. Jos tavoite on uudistaa toimintatapoja, niin ei sen pidäkään toimia kuten muut.

Nähtäväksi jää muuttaako Liike Nyt Suomea – tarve muutokselle on olemassa.

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu