Susanna Koski antoi karut kasvot kokoomuspolitiikalle

Susanna Koski näytti A-studion Kuplat -sarjan pitkäaikaistyöttömän uudelleenkohtaamisessa, mistä Kokoomuksen arvomaailmassa ja politiikassa on oikeasti kysymys. Esiintyminen on herättänyt melkoisia inhoreaktioita kuten esimerkiksi Iltalehden artikkelissa Katsojat tyrmistyivät Susanna Kosken ja pitkäaikaistyöttömän keskustelusta Ylellä: ”Ei mitään empatiaa ja inhimillisyyttä”. Kosken esiintymisestä saisi koottua loistavaa materiaalia minkä tahansa oppositiopuolueen mainokseen ensi vaaleihin, kun jälleen aletaan Kokoomuksen suunnalta näytellä empaattista ja antamaan katteettomia lupauksia.

Koski kuuluu mielestäni samaan sarjaan kuin kokoomuskansanedustajat Juhana Vartiainen ja Harri Jaskari. Eduskunnan CV-tietojen mukaan näillä kellään ei ole päivääkään kokemusta yrittäjänä tai edes yrityksen palveluksessa olemisesta. Vartiaisen ja Jaskarin tausta löytyy tutkimuksesta ja elinkeinoelämän lobbarijärjestöistä. Koskella sitä ei vielä ole vaan hän on suoraan opiskelujen jälkeen siirtynyt poliitikkaan ja sittemmin kansanedustajaksi.

Erikoista on, että juuri nämä henkilöt ovat valkoituneet ahkerimmiksi mielipiteiden esittäjiksi Kokoomusleiristä työttömyysasioissa tv-ohjelmia myöten. Vaikuttaa siltä, että heidän näkemyksensä perustuvat puhtaasti siihen mitä elinkeinoelämän järjestöt kuten EK ja Suomen Yrittäjät heiltä haluavat.

Esimerkiksi Elina Lepomäki esittää välillä varsin radikaaleja ideoita, mutta hän erottuu ajamalla oikeasti vapaata kilpailua ja markkinataloutta verraten rationaalisesta näkökulmasta. Näkemyksissään hän pystyy myös ottamaan paremmin huomioon yleisen edun ja mielestäni myös heikompiosaiset. Oma mielipiteeni hänen tekemistään on muuttunut huomattavasti aiempaa positiivisempaan suuntaan.

Niin uskomattomalta kuin se saattaakin kuulostaa, niin olen suurimman osan aikuisiästäni äänestänyt Kokoomusta. Katainen ja Stubb lopettivat kannatukseni ja Orpo on sinetöinyt päätökseni. Uskoin Orpon tuovan paremman suunnan, mutta olen oikeastaan pettynyt täysin. Mies on sisäsiisti ja näennäisen korrekti ilman sammakoiden päästelyä Stubbin tapaan, mutta on paljastunut tyhjänpuhujaksi puhuen toista ja tehden toista.

Petteri Orpo on esimerkiksi kirkkain silmin vakuutellut, että sotelakiin kirjataan sellaiset raportointivelvollisuudet, että veronkierto ei onnistu ja kansalaiset saavat tarvittavat tiedot. Todellisuus on kuitenkin jotain muuta. Erikoista on myös, että Finnwatch on ollut asiantuntijana esittäen ongelmat ja korjausehdotukset, mutta mitkään niistä eivät ole kuitenkaan päätyneet lakiesitykseen. Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala paheksuukin toimintaa Iltalehdelle: "Veroraportointia koskeva pykälä on vesitetty ja asiantuntijalausunnot on nollattu. Hallituksen lakiesitys on pahasti torso." Iltalehden kyselyn asiasta hän vain ohjasi miehekkäästi suoraan virkamiehelle.

Koskea, Jaskaria ja Vartiaista odottanee uskollisesta papukaijamaisesta EK:n ja kumppaneiden toiveiden toistamisesta ja ajamisesta palkinto johtajaduunilla jonain päivänä. Horisontissa siintää aiempien kokoomuspoliitikkojen Häkämiehen tapaan EK:n toimitusjohtajan paikka tai Piia-Noora Kaupin tapaan Finanssialan Keskusliiton johtajan paikka. Pyöröovi hyväpalkkaiseen edunvalvonnan palkkioduuniin heilahtaa kunhan tarpeeksi kauan on ajettu näiden etua.

Toivottavasti ensi eduskuntavaalien aikaan Kosken esiintyminen kaivetaan esille ja muistutetaan, mistä Kokoomuksen politiikassa on aidosti kyse. Perinteisesti on annettu kohtuudella kepin ja porkkanan yhdistelmää. Tämä hallitus on uudistanut perinteistä mallia siten, että keppi kohdistuukin lähinnä työttömiin ja porkkana yrityksiin. Kohtuullisuus on unohtunut täysin.

NikoKaistakorpi
Sitoutumaton Vantaa

Oikeudenmukaisuuden (toki subjektiivisesti) toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu