Hetemäen taktiset sotelaskelmat hihasta revittyjä

Uskollinen hallituksen soturi valtiosihteeri Hetemäki on astunut esiin ja tuottanut valiokunnalle muistion Soten säästöpotentiaalista. Kerroin aiemmassa blogisssani kuinka eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta keskeyttää talousasiantuntijoiden kuulemiset sote- ja maakuntauudistuksen rahoituskehyksestä eli julkisen talouden suunnitelmasta (JTS). Valiokunta ei siten anna myöskään lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksen rahoituskehyksestä. Sen sijaan Hetemäki onkin generoinut valiokunnalle muistion, jonka numerot vaikuttavat hihasta revityiltä.

HS kertoo: "Martti Hetemäki arvioi, että itse valinnanvapauden säästöpotentiaali on nolla euroa. Toisin sanoen sote-keskusten välisen kilpailun ei arvioida säästävän menoja nettomääräisesti lainkaan. Sote-uudistuksen säästöt tulevat Hetemäen muistion mukaan lähes yksinomaan, 4 miljardin euron arvosta, tiedon ja teknologian käytöstä."

Nyt on hyvä olla tarkkana termeistä – Hetemäki ei siis ole arvioinut kustannusvaikutuksia vaan säästöpotentiaalia.

Voidaan tietysti olla montaa mieltä, mitä se tarkoittaa. Se voidaan kuitenkin tulkita siten, että ei oteta lainkaan kantaa siihen,  voiko uudistus aiheuttaa kustannuksia vaan ainoastaan siihen, onko uudistuksella mahdollisuus saada säästöjä.

Tämä on oikeastaan nerokasta sumutusta – nolla euroa säästöpotentiaalia ei paljasta voiko se itse asiassa aiheuttaa merkittäviä lisäkustannuksia. Mielestäni tässä mennään tietoisen harhaanjohtamisen poluille varsin kyseenalaisella tavalla.

Kuvassa olevassa muistion tiivistelmässä kerrotaan kuinka ainoa säästöpotentiaali liittyy tiedon ja teknologian käyttöön. Itse suhtautuisin melkoisella varauksella tähän toistaiseksi terveydenhuollon massiivisten tietojärjestelmähankkeiden kokemusten pohjalta.

HS kertoo myös:

"Ei ole selvää, mihin Hetemäen arvio 4 miljardin euron säästöpotentiaalista teknologian avulla tarkalleen perustuu. HS:n tietojen mukaan valtiovarainvaliokunnassa kiisteltiinkin siitä, voidaanko Hetemäen muistioon viitata lausunnossa. Lopulta päätettiin, ettei lausunnossa viitata Hetemäen laskelmiin lainkaan, koska niitä pidettiin niin epävarmoina."

Kun usea taho lainsäädännön arviontityöryhmää myöten on vaatinut kunnollisia kustannuslaskelmia uudistuksesta, niin ei tällainen valtiosihteerin pumaska kyllä täytä niitä vaatimuksia. Oikeastaan huvittavaa, että tällaisella sitä koitetaan tehdä. Tänään jo Pekka Puska viittasi Hetemäkeen luodakseen kredibiliteettiä toiminnalle. Johtavat virkamiehet tuntuvatkin entistä enemmän tekevän politiikkaa virkansa osana – joskus viitataan virkavastuuseen,  mutta minusta tämä arvio näyttää aika vastuuttomalta tekeleeltä.

Erikoinen peli jatkuu – tämä Hetemäen "säästöpotentiaali" on viimeisin kiemurteluritys kunnollisen vaikutusarvion tekemisen välttämiseksi. Arvion, joka voisi naulata viiimeisen naulan soten arkkuun.

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu