Finavia myynyt kiinteistöjään veroparatiisiyhtiölle – omistajaohjaus väistelee

Aamulehti kertoo kaupasta, jossa osa valtionyhtiö Finavian tytäryhtiöstä, noin 130 miljoonan euron kiinteistöomaisuutta hallitsevasta LAK Real Estate Oy:stä, on myyty yksityisille sijoittajille. Aamulehti kertoo:

"Kauppaan liittyvistä asiapapereista kävi ilmi, että toinen LAK:n uusista omistajista on veroparatiisi Luxemburgissa toimiva NREP NSF III holding 2 -yhtiö. Finavia oli Sipilän omistajaohjauksessa keväällä 2017, kun kauppaa valmisteltiin."

"Kyse oli laajasta suomalaisten veronmaksajien omaisuuden yksityistämisestä. LAK omistaa esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä sijaitsevia maa-alueita, WTC-toimistokiinteistön sekä rakennuksen, jossa toimii Hilton-hotelli."

Sipilä ei kommentoi, Lintilä syöttää perustuubaa ja omistajohjausyksikkökään ei sano oikein mitään

Juha Sipilä ei ole kerennyt asiaa kommentoimaan – toki kiireitä on tällä viikolla ollut. Lintilä on alun kieltäytymisen jälkeen kommentoinut yleisellä tuuballa, jonka sisältö on lähinnä tämä:

"Osakeyhtiö on itsenäinen juridinen kokonaisuus ja operatiivinen toiminta kuuluu yhtiön hallituksen vastuulle mukaan lukien tämän ja vastaavien kauppojen yksityiskohdat."

No, tämähän selvensi asian vai mitä?

Omistajajohjausyksikkö taas ei tunnu muistavan asiasta oikein mitään. Myöskään kaupan toisen ostajan Pontosin Timo Kokkila ei kerro oikein mitään kumppanistaan.

Tarkemmin huteria kommentteja voi lukea Aamulehden artikkelista Lintilän osalta täältä.

Myyntiprosessin sisältö jää liikesalaisuuksien hämärän peittoon

Kenelle kaikille on tarjottu mahdollisuutta ostaa? Onko hinta kohdillaan – kauppahinta on salaisuus? Keitä on Luxembourgilaisen yhtiön takana?

Kaikki nämä jäävät hämärän peittoon ja meidän veronmaksajien tulisi vain luottaa siihen, että asiat on hoidettu järkevästi. Laajassa artikkelissaan toimittaja Taneli Koponen kertoo, miten ollaan vastattu kyselyihin kaupasta ja sen osapuolista.

Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoo, että yhtiö käytti sijoittajien etsinnässä Aventum Real Estate Oy:tä, jonka päätoimialana on kiinteistösijoittaminen. Kuinka kattvasti tällainen yritys on sitten etsinyt ostajia ja millä perusteilla on arvoitus.

Kyseisen Luxembourgilaisen rahaston takana voi olla vaikka ketä eikä omistajohjausta asia tunnu kiinnostavan. Takana voi olla myös suomalaisia sijoittajia ja voisi olla jopa poliitikkoja tahi heidän lähipiiriään. Ennen vaaleja Sipilä kritisoi voimakkaasti veroparatiisijärjestelyjä, mutta se ei näytä näkyvän hallituksen omistajaohjauksessa.

Paljonko valtionyhtiöiden omaisuutta on oikein myyty ja mihin hintaan?

Tämänkaltaisia omaisuuden myyntejä paljastuu aika ajoin – paljonko jää pimentoon ja huomioimatta? Yhtiöittämisen myötä tullut liikesalaisuus estää julkisuuslain mukaisen näkyvyyden ja meidän pitäisi vain luottaa näiden toimivan veronmaksajien etujen mukaisesti.

Tässä on myyty laajoja maa-alaueita ja kiinteistöjä lentoaseman läheisyydestä. Asiakkaina kerrotaan olevan mm lentoyhtiöt Finnair, Lufthansa, Turkish Airlines ja Japan Airlines, terveyspalveluja tarjoava Mehiläinen sekä Tulli ja Rajavartiolaitos.

Yksi kaupan erikoisuuksia on, että se sisältää takaisnostovelvoitteen Finavialle – ei siis oikeutta vaan velvoitteen.  Aamulehti kertoo:

"Sen mukaan sijoittajat voivat halutessaan perua kaupan ja myydä osakkeensa takaisin Finavialle. Ehdossa sanotaan, että Finavia Oyj:llä on vastuu ostaa tai etsiä ostaja niiden LAK:n osakkeiden osalta, jotka ovat veroparatiisiyhtiön tai Pontos Aero Oy:n hallussa."

Varsin erikoinen ehto, jolle en ainakaan heti keksi järjevää perustetta. Finavian toimitusjohtaja Mäki kertoo, ettei voi kommentoida ehtoa muuten kuin yleisellä tasolla kertoen Finavian näkökulmien tulleen huomioiduksi sopimuksessa. Eli hän ei kerro oikeastaan mitään – meidän pitäisi vain luottaa. Luotto on tosin Finavian touhuihin hieman rapissut viime vuosina.

Kuinka moni taho tekee tällä hallituskaudella tiliä valtion omaisuuden ostolla?

Keitä he oikein ovat – moni toimijoista on rahastojen takana ulkomailla?

Toteukuuko veronmaksajan etu näissä vai myydäänkö omaisuutta alihintaan valikoiduille tahoille?

En ikävä kyllä tiedä. Joka tapauksessa touhu tuoksahtaa pahalle.

 

 

 

 

NikoKaistakorpi

Kiinnostus täällä kirjoittamiseen hiipunut ja kirjoittelen enää harvakseltaan. Koitan etsiä muita keinoja tuoda tärkeiksi kokemaani asioita esille. Oikeudenmukaisuuden toteutumisen puolesta kirjoittava yhteiskunnan asioista kiinnostunut mies. Työurani olen tehnyt yritysmaailmassa erityisesti tuotekehitystiimien vetäjänä ja asiantuntijana. Mielipiteitäni politiikasta ja muusta ilmaisen kirjoittamalla täällä - yritysmaailmassa kohdatessamme en puhu politiikasta vaan pidän nämä erillään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu